Lezing Selma Leydesdorff

Prof dr. Selma Leydesdorff geeft op donderdag 14 oktober een lezing in de Augustijnenkerk. Het onderwerp: De opstand van Sobibór.

Selma Leydesdorff (Jakarta, 1949) is oud-hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam. Vanuit de vergeten geschiedenis van vrouwen werd zij op het spoor gezet van het belang van mondelinge overlevering als een historische bron. Internationaal geldt zij als een vooraanstaand wetenschapper op het vakgebied van 'Oral history en cultuur'. Een recent boek van haar gaat over: Sasha Pechersky. De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde (Amsterdam 2018).

De opstand van Sobibór

Op 9 juli 1943 werden 28 joodse Dordtenaren vermoord in Sobibór. Op 14 oktober leidde de Russische soldaat Sasha Pechersky een massale ontsnapping uit dit vernietigingskamp (nu in Oost-Polen). Toch kreeg Pechersky daarvoor nooit de publieke erkenning die hij verdiende. De Sovjet-Unie sprak niet over de vernietiging van het joodse volk en het Westen dacht lange tijd dat alleen in het getto van Warschau joods verzet bestond. Uit de gesprekken van Selma Leydesdorff met overlevenden van Sobibór blijkt dat er vele vormen van verzet waren: van spiritueel tot gewapend. Haar lezing onderstreept dat joden geen 'makke lammetjes' waren tegenover het Nazi-geweld.

De lezing in de Augustijnenkerk aan de Voorstraat 116 begint om  20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Toegang gratis.Coronacheck verplicht.