75 jaar vrijheid

In mei 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. Alle reden om dit te herdenken en de gevolgen van de oorlog tastbaar te maken.

Landelijk, regionaal en lokaal herdenken we in 2020 de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens heftig veranderd. Het Oranje Comité en het Project De Biesbosch 75 jaar bevrijd hebben samen met partners in de stad een programma gemaakt. Een programma waarin Dordtenaren de impact van de Tweede Wereldoorlog ervaren in hun stad. De heftige gebeurtenissen en de dilemma's van gewone mensen in ongewone situaties.

Officiƫle viering bevrijding Stadhuisplein Dordrecht
Foto: Regionaal Archief Dordrecht.

Activiteiten

De Biesbosch regio heeft een grote rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Het unieke verhaal van de liniecrossings. De vaak levensgevaarlijke verbinding over het eiland van Dordrecht tussen het nog bezette Zuid-Holland en het deels bevrijde Brabant. Er zijn veel oorlogsverhalen uit Dordrecht en de Biesbosch die we niet moeten vergeten. Het is een indrukwekkend programma voor een breed publiek. We richten ons ook op de jongere en nieuwe generaties. Wat is vrijheid, hoe bescherm je die en wat is dat ons waard? Verleen je onderdak aan vluchtelingen en help je mensen in nood?

Het volledige programma is te downloaden, Programma Dordrecht 75 jaar vrijheid (pdf, 312 kB)
Let op: door aangescherpte maatregelen in verband met het coronavirus zijn geplande evenementen en bijeenkomsten geannuleerd.