Exploitatievergunning inrichting en/of Terrasvergunning

U leest onder 'Exploitatievergunning nodig' wanneer u wel of geen vergunning nodig heeft.  

Kosten

  • een exploitatievergunning inrichting kost € 748,-
  • een terrasvergunning kost € 113,-
  • het wijzigen van een vergunning kost € 113,-

Afhandeling

Binnen 8 weken na uw aanvraag krijgt u bericht van ons.

Aanvragen

Exploitatievergunning inrichting (pdf, 270 kB)
Terrasvergunning (pdf, 168 kB)
Formulier melding/wijziging leidinggevende(n) (pdf, 137 kB)
Vragenformulier BIBOB (pdf, 243 kB)
Bijlage BIBOB (pdf, 187 kB)

Exploitatievergunning nodig

U heeft geen exploitatievergunning nodig:
 

  • voor inrichtingen met een Drank- en horecavergunning
  • als de inrichting geen zelfstandig horecabedrijf is, maar onderdeel uitmaakt van:
    • bedrijven (bedrijfskantines)
    • inrichtingen en zorginstellingen
    • musea
    • scholen
    • ziekenhuizen
    • sportverenigingsgebouwen
    • muziekverenigingsgebouwen
    • kerkgebouwen
  • wanneer de inrichting gesloten is tussen 22.00 – 7.00 uur voor:

Let op: Wanneer u een terras wilt exploiteren heeft u wel een terrasvergunning nodig.

U heeft wel een vergunning nodig als u:
 

  • een horeca-inrichting nieuw vestigt of
  • een horeca-inrichting overneemt
  • een bestaande horeca wilt veranderen of uitbreiden
  • als de vergunninghouder niet meer in dienst is of
  • als de leidinggevende wijzigt en/of
  • de lokaliteit op de afgegeven vergunning wijzigt
Terrasvergunning nodig

U heeft een terrasvergunning nodig als u een terras exploiteert. Als dat van toepassing is, vraagt u deze vergunning direct aan bij uw exploitatievergunning voor de inrichting. 

Wilt u een tijdelijke verruiming van uw terrasvergunning aanvragen? U leest daarover meer informatie op onze pagina Horeca en 1,5 meter economie onder het kopje aanvraag tijdelijke terrasvergunning (verruiming).

Meenemen

Op uw afspraak neemt u mee:

  • een volledig ingevuld en ondertekend vragenformulier BIBOB met bijlage (niet nodig voor paracommerciële horeca-inrichtingen)
  • een nauwkeurige plattegrond met de oppervlakte en omschrijving van de inrichting van het pand. U vermeldt ook de functies van de ruimten en de oppervlakten
  • voor het terras: een plattegrond met afmetingen en de situatie ten opzichte van de inrichting. Ook foto's en informatie van over het meubilair 
  • een schriftelijk verklaring met handtekening en datum van de eigenaar of verhuurder van het pand. Uit deze verklaring blijkt dat hij geen bezwaar heeft tegen het vestigen van een horeca inrichting en een koop en/of huurovereenkomst waaruit dit blijkt
  • een arbeidsovereenkomst van alle leidinggevende personen. U heeft als ondernemer geen arbeidsovereenkomst nodig
  • een geldig en origineel identiteitsbewijs van de leidinggevende
Heeft u vragen?

Heeft u een vraag over uw aanvraag? Maak dan een terugbelafspraak. Binnen twee werkdagen bellen wij u op. In de Brochure Horeca geregeld (pdf, 1,4 MB) leest u meer informatie over het starten van een horeca-inrichting.