Digitale parkeervergunning

Heeft u een auto en woont u binnen het betaald parkeergebied of heeft u daar een bedrijf? Vraag een digitale parkeervergunning aan in het digitale loket.

Als bewoner heeft u DigiD nodig om gebruik te maken van het digitale loket. Als zakelijke klant heeft u eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2) nodig. U kiest als leverancier voor 'Desyde b.v'. en daarna voor dienst 'Desyde E-loket toegang'.

Afhandeling

De 1e  parkeervergunning regelt u direct in het digitale loket. Als u een 2e vergunning aanvraagt, kan voor uw sector een wachtlijst gelden. Bij de aanvraag van de 2e vergunning ziet u of u op de wachtlijst voor uw sector staat.
Voor de 2e vergunning en de vergunning met parkeergelegenheid op eigen terrein is er een wachtlijst in sector A, D en G.

Online regelen

Digitaal loket parkeervergunning

Handleiding Digitale parkeervergunning (pdf, 204 kB)

Kosten digitale parkeervergunning

Voor bewoners

In 2020 wijzigen de kosten van de parkeervergunning voor bewoners. U betaalt voor:

 • 1e bewonersvergunning: € 60,- per 6 maanden (in 2019 was dit € 78,-)
 • 2e bewonersvergunning: € 120,90 per 6 maanden (in 2019 was dit € 106,20). 
 • parkeervergunning voor bewoners met parkeergelegenheid op eigen terrein € 120,90 per 6 maanden (in 2019 was dit € 78,-)

  Voor de 2e bewonersvergunning en de parkeervergunning voor bewoners met parkeergelegenheid op eigen terrein is er een wachtlijst in sector A, D en G.

Voor zakelijk gebruik

 • 1e zakelijke vergunning kost € 177,00 per 6 maanden
 • 2e zakelijke vergunning kost € 354,30 per 6 maanden. Voor de 2e vergunning en de vergunning met parkeergelegenheid op eigen terrein is er een wachtlijst in sector A, D en G.
Kenteken niet op naam

Vraagt u een bewoners parkeervergunning aan voor een kenteken dat niet op uw naam staat zoals:

 • een lease auto
 • een auto van de zaak
 • een deel auto

Gebruik dan de Verklaring kenteken niet op naam (pdf, 74 kB)

Digitale vergunning bij 2 of meer kentekens

Heeft u een vergunning met 2 of meer kentekens? Gebruik dan in 2Park de kentekenswitch. Hiermee verandert u gemakkelijk van kenteken van de auto waarmee u op dat moment parkeert. U heeft alleen toegang tot de kentekenswitch als u 2 of meer kentekens op uw vergunning heeft. Houd er rekening mee dat u maar met 1 auto tegelijk parkeert. Voor de andere auto('s) heeft u op dat moment geen geldige vergunning.

Activeren kentekenswitch

U krijgt een e-mail met een link van no-reply@eloketten.nl. Via die link activeert u uw account voor de kentekenswitch. 

Als u op deze link klikt zijn er 2 opties:

 • U heeft al een account in 2Park. In dit geval koppelt u het nieuwe product door op de knop [Bevestigen] te klikken.
 • U heeft nog geen account in 2Park. In dit geval maakt u eerst een account aan in 2Park. Als gebruikersnaam wordt uw e-mailadres gebruikt. U hoeft alleen nog maar een wachtwoord in te voeren en dit te herhalen als bevestiging. Daarna is uw account gemaakt en het product daaraan gekoppeld.

2Park laat een overzicht zien van de door u opgegeven kentekens. Klik het kenteken aan dat moet worden geactiveerd en klik op [Selecteer].

Let op: zolang u geen kenteken heeft geselecteerd, loopt u kans op een parkeerboete!

Digitale vergunning nodig

Als u een auto heeft en binnen het betaald parkeergebied (centrum) woont of daar een bedrijf heeft, kunt u een digitale parkeervergunning regelen. Voorwaarde hiervoor is dat u niet meer dan 1 parkeerplaats op eigen terrein heeft. Bij nieuwbouwprojecten kunnen daarvoor andere regels gelden. Deze regels leest u onderaan deze pagina onder Wetgeving.

U heeft parkeren op eigen terrein als u kunt parkeren:

 • in uw garage, privé parkeergarage of parkeerkelder
 • in uw carport
 • op uw oprit

Wanneer u 1 parkeerplaats op eigen terrein heeft, kunt u nog één parkeervergunning aanvragen. Wanneer u 2 of meer parkeerplaatsen op eigen terrein heeft, krijgt u geen parkeervergunning.

Niet voor alle adressen geven wij parkeervergunningen uit. Voor nieuwbouwprojecten en splitsen van panden gelden aparte regels. Met vragen over een parkeervergunning op uw (toekomstige) adres bereikt u ons via telefoonnummer 14 078.

Hoe werkt het?

U heeft als bewoner DigiD nodig om de parkeervergunning te betalen en zelf uw kenteken op de vergunning te wijzigen. Met een zakelijke parkeervergunning heeft u eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2) nodig. U kiest als leverancier voor 'Desyde b.v.' en daarna voor dienst 'Desyde E-loket toegang'.

Wanneer u meer kentekens op 1 vergunning heeft staan, wisselt u via 2Park makkelijk tussen de door u opgegeven kentekens. U mag echter maar met 1 auto geparkeerd staan, bijvoorbeeld overdag met de ene en 's avonds met de andere auto. Bewoners mogen maximaal 2 kentekens opgeven. Zakelijke klanten mogen maximaal 4 kentekens opgeven.

Voor handelingen via 2Park heeft u geen DigiD of eHerkenning nodig.

Geen mogelijkheid met eHerkenning

Als u voor het regelen van de zakelijke vergunning (nog) geen eHerkenning heeft, vraagt u de vergunning aan via het webformulier. U krijgt van de Stadswinkel bericht zodra u de vergunning aan de balie kan komen betalen. De doorlooptijd bij een aanvraag via de Stadswinkel kan maximaal zes weken zijn. 

Aanvragen zakelijke vergunning zonder eHerkenning

Digitale parkeervergunning betalen

De digitale parkeervergunning betaalt u via het digitale loket. Hiervoor heeft u DigiD of eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2) nodig. Als u inlogt, ziet u welke parkeervergunning(en) er voor u klaar staan. U betaalt de kosten via iDEAL.

U krijgt bericht van ons als wij uw nieuwe vergunning in het digitale loket klaarzetten. De 1e keer informeren wij u per brief, de keren daarna krijgt u bericht via uw e-mailadres.  

Maakt u voor het eerst gebruik van het digitale loket voor parkeren? Dan volgt u deze stappen:

 1. ga naar het digitale loket
 2. u logt in met uw DigiD of eHerkenning
 3. u vult uw eigen e-mailadres in bij 'Mijn contactgegevens'
 4. in uw mailbox ontvangt u een mail met een controlecode
 5. deze controlecode vult u in het digitale loket in

Na deze laatste stap kunt u gebruik maken van het digitale loket.

Wijzigen kenteken/kenteken niet op naam

U wijzigt uw kenteken gratis in het digitale loket. De wijziging van uw kenteken is daarna direct verwerkt en u mag gelijk met het 'nieuwe' kenteken parkeren. 

Kenteken niet op naam

Wijzigt u het kenteken op uw bewoners parkeervergunning naar een kenteken dat niet op uw naam staat zoals:

 • een leasecontract
 • een auto van de zaak
 • een deelauto

Dan uploadt u aanvullende stukken in het digitaal loket. Hiervoor gebruikt u de Verklaring kenteken niet op naam (pdf, 74 kB)

Afspraak wijzigen kenteken digitale parkeervergunning
Wijzigen kenteken digitale parkeervergunning (alleen voor zakelijke klanten)
Wijzigen kenteken dienstenvergunning

Heeft u geen Digid?

Wijzig uw kenteken aan de balie van de Stadswinkel. De kosten zijn € 7,50. U mag daarna gelijk met uw nieuwe kenteken parkeren.

Heeft u geen eHerkenning?

Wijzig uw kenteken aan de balie van de Stadswinkel. De kosten zijn € 7,50. U mag daarna gelijk met uw nieuwe kenteken parkeren.
Heeft u geen tijd om langs te komen?
Gebruik als zakelijke klant het webformulier op onze website. De kosten hiervoor zijn € 7,50. Het duurt enkele dagen voor u met uw nieuwe kenteken mag parkeren.

Vervangende auto

Staat uw auto bij de garage? Wijzig dan gratis uw kenteken in het digitale loket. Hiervoor kiest u in het digitale loket voor vervangende auto door reparatie. Voeg een bewijsstuk toe van de garage. Dit kan een leen- of huurovereenkomst zijn.

Heeft u geen DigiD of eHerkenning?

Wijzig gratis uw tijdelijke kenteken aan de balie van de Stadswinkel. Uw tijdelijke kenteken is maximaal 14 dagen geldig. 

Automatische incasso

De digitale parkeervergunning kunt u niet via automatische incasso betalen. U betaalt deze direct via iDeal in het digitale loket. U heeft hiervoor DigiD of eHerkenning nodig. Bij de halfjaarlijkse verlening krijgt u van ons bericht wanneer uw vergunning voor betaling klaar staat. De verantwoording voor de betaling hiervan ligt bij u. 

Teruggave kosten parkeervergunning

Maakt u niet langer gebruik van uw digitale bewoners- of zakelijke parkeervergunning? Zeg dan uw digitale vergunning op via het 'Digitale loket parkeervergunning' op. De door u gemaakte kosten vanaf het opzeggen tot einde geldigheid van de digitale parkeervergunning krijgt u vanaf € 15,- terug. Kosten onder de € 15,- betaalt de gemeente niet terug.

Heeft u vragen?

Lees eerst de veelgestelde vragen (pdf, 231 kB). Staat uw vraag met antwoord er niet bij? Vul dan het webformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.

Gebruikt u eHerkennning? Kies als leverancier voor 'Desyde b.v. en daarna voor dienst 'Desyde E-loket toegang'. De aanvraag kunt u nu afronden en betalen.