Horeca en de 1,5 meter economie

De belangrijkste informatie voor horecaondernemers.

Het kabinet heeft bevestigd dat restaurants en cafés weer open mogen vanaf 1 juni om 12.00 uur. Op deze pagina ziet u wat dit lokaal voor u als horecaondernemer kan betekenen. 

Ik mag weer open, maar hoe nu verder?

Op de website van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt u nuttige informatie over de aangegeven versoepelingen van de laatste persconferentie. De horecabond heeft een landelijk protocol vastgesteld voor de actuele situatie rond het coronavirus. Hierin staan de richtlijnen om uw horecaonderneming weer te openen. De Kamer van Koophandel heeft een praktische invulling gegeven aan alle regels van het protocol. Daarmee kunt u checken of u op het juiste spoor zit. 

Basisregels

Dit zijn de belangrijkste basisregels voor de horeca:

  • In restaurants, cafés en op het terras, binnen en buiten, houden gasten altijd 1,5 meter afstand (behalve de mensen uit 1 huishouden).
  • Gasten hebben een vaste zitplaats en het maken van een reserving is verplicht.
  • Houd vooraf altijd een controlegesprek met bezoekers om in te schatten of er gezondheidsrisico’s zijn.
  • Het is verplicht gegevens van gasten te registeren voor het bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis.

Reserveren

Bij alle restaurants, cafés en terrassen, binnen en buiten, dient een reservering gemaakt te worden. Reserveren kan vooraf aan het bezoek of ter plaatse volgens het ‘wait to be seated principe’. Kijk op de website van het restaurant of café welke reserveringsmogelijkheden van toepassing zijn.

Waarom moeten gasten reserveren?

Om de ontvangst van grote aantallen mensen te kunnen spreiden is reserveren verplicht. Dit is op advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Contactgegevens registreren

In de horeca is het sinds 10 augustus verplicht bezoekers te vragen zich te registreren. Dit is voor het bron- en contactonderzoek van de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis.

Welke gegevens moet ik registreren?

Voor het bron- en contactonderzoek van de GGD registreert u contactgegevens waaronder naam en telefoonnummer.

Terrassen zijn open

Wij zijn heel blij met deze stap voor zowel ondernemers als bezoekers. De volksgezondheid heeft voor het Dordtse college prioriteit. Daarom evalueren we de drukte en de spreiding in de stad en op de terrassen iedere week. Zo herkennen we risico’s eerder en kunnen terrassen openblijven en mogelijk uitgebreid worden.

Mag ik mijn terras verruimen?

Op 1 juni kunt u uw reguliere terras gebruiken, met de nieuwe regel van 1,5 meter afstand. Als blijkt dat de terrassen ruimer kunnen, dan zijn we bereid hieraan mee te werken. Voor een ruimer terras kunt u een tijdelijke vergunning aanvragen (pdf, 625 kB).

Belangrijkste uitgangspunten

Voor de beoordeling van de aanvragen gelden de volgende uitgangspunten:

  • Flexibiliteit, maar volksgezondheid en veiligheid staan voorop.
  • 3,5 meter beschikbare ruimte voor hulpdiensten.
  • 1,5 meter beschikbare ruimte voor voorbijgangers.

Vergunningaanvraag

Voor het aanvragen van een tijdelijke vergunning van uw terras levert u aan:

  • Het aanvraagformulier (pdf, 625 kB) voor een tijdelijk terras.
  • Een plattegrond waarop duidelijk is aangegeven: het bestaande terras (met afmetingen: lengte, breedte en oppervlakte) en het tijdelijke terras (met afmetingen: lengte, breedte en oppervlakte).

U kunt de documenten e-mailen naar: apv@ozhz.nl. Via dit e-mailadres kunt u ook vragen stellen of aanvullingen geven over uw aanvraag.

Hoe lang duurt de behandeling van mijn aanvraag? 

De behandeltermijn voor tijdelijke terrassen is verkort. We streven ernaar binnen een week antwoord te geven. Hiervoor is een speciaal projectteam ingesteld. Voor een snelle afhandeling hebben wij de gevraagde gegevens compleet en zo spoedig mogelijk nodig. 

Vragen

Bekijk de veel gestelde vragen van ondernemers en de antwoorden op onze vraag en antwoord pagina. Heeft u dringende vragen? Neem dan contact op met een accountmanager van Dordt Onderneemt.

Detailhandel, Horeca & ambulante handel

Reineke de Vries

Reineke de Vries

ZZP-ers

Boukje van de Ven

Boukje van de Ven

Overig MKB

Bert ten Veen

Bert ten Veen

Overig MKB

Roos van der Werf

Roos van der Werf

Woordvoerder gemeente voor ondernemers

Jill Conrad