Lijst met veelgestelde vragen proef plastic inzamelen

Proef afval scheiden bij woningen met een kleine tuin met een bak voor plastic
Hieronder vindt u antwoorden op de meeste vragen over de proef:

Waarom gaat de inzameling veranderen?

Waarom gaan we inzamelen met een bak aan huis?
Hoe bied ik de bak voor plastic, blik en drinkpakken aan voor inzameling?
Ik wil graag een kleiner formaat bak, kan dat?

Hoe ver moet ik lopen om mijn restafval weg te kunnen gooien?

Hoe lang duurt de proef?

Waar kan ik vinden wat in de bak voor plastic, blik en drinkpakken mag?
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic, blik en drinkpakken?

Welk afval mag nou precies in welke bak?

Waarom gaat de inzameling veranderen?

De afvalscheiding in de gemeente Dordrecht loopt achter ten opzichte van de rest van Nederland. Het scheiden van afval kan dus veel beter. Om bewoners te helpen met het scheiden van hun afval, willen we het makkelijker maken. Daarom veranderen wij als proef de wijze van inzameling. Het wordt makkelijker om aan huis afval gescheiden te houden, met een bak aan huis voor plastic, blik en drinkpakken. De ervaring leert dat er door goed te scheiden maar weinig restafval overblijft. Het weggooien van restafval kan voortaan in een verzamelcontainer in de buurt. Er komt dus géén extra bak.

Waarom gaan we inzamelen met een bak aan huis?

Met een bak aan huis voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken wordt het makkelijker om dit afval te scheiden. Ervaring in andere gemeenten laat zien dat inwoners hun afval beter apart houden als ze een bak voor plastic, blik en drinkpakken hebben. Als pluspunt ervaren ze dat het afval buiten in een bak bewaard wordt en de losse zakken geen ruimte meer innemen in huis of in de schuur. Bovendien voorkomt een bak dat zakken scheuren of wegwaaien.

Hoe bied ik de bak voor plastic, blik en drinkpakken aan voor inzameling?

U kunt de bak voor plastic, blik en drinkpakken op dezelfde plaats neerzetten als de bakken voor gft en papier. De bak wordt eens in de twee weken geleegd. De inzamel dag blijft hetzelfde als nu voor de zakken.

Ik wil graag een kleiner formaat bak, kan dat?

De bakken voor gft, papier en plastic, blik en pak zijn er met een volume van 240 liter (groot) en 140 liter (klein). Via HVC kunt u bakken kosteloos laten omruilen.

Hoe ver moet ik lopen om mijn restafval weg te kunnen gooien?

In de proef maken we gebruik van bestaande ondergrondse containers voor restafval. De loopafstand is maximaal 300 meter naar de dichtstbijzijnde restafval container. Het meeste afval kunt u gescheiden kwijt in de bak aan huis. Door het goed scheiden van uw afval heeft u veel minder restafval. Voor het restafval dat over blijft is deze afstand voor de meeste mensen goed te doen. U krijgt de toegang tot minimaal 2 ondergrondse containers in uw wijk die u met uw toegangspas kunt openen.

Waar staan de ondergrondse containers waar ik mijn restafval kwijt kan?
U krijgt een brief van HVC. Daarin staat welke containers u kunt gebruiken. Op de inloopavonden laat HVC op een kaart zien waar deze containers staan.

Hoe lang duurt de proef?

De proef loopt tot eind 2020. Op basis van de ervaringen die tijdens deze proef wordt opgedaan, beslist de gemeenteraad over een mogelijk vervolg. U wordt tijdig op de hoogte gesteld van het moment als er voor u veranderingen komen.

Waar kan ik vinden wat in de bak voor plastic, blik en drinkpakken mag?

HVC heeft een afvalwijzer. In deze afvalwijzer vindt u ruim 1000 producten met daarbij uitgelegd waar het afval bij hoort. De afvalwijzer is onderdeel van de app van HVC waarin u ook kunt nakijken wanneer uw bak wordt geleegd. U vindt de app in de appstore, zoekterm HVC.

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic, blik en drinkpakken?

Plastic, blik en drinkpakken worden gesorteerd en verwerkt tot grondstof voor producten van plastic, blik en papier. Afval scheiden is dus zeker geen onzin maar draagt bij aan een beter milieu.
Dit filmpje ‘Afval scheiden doet ertoe'https://www.youtube.com/watch?v=e77_xeMoEMI laat goed zien wat er met uw gescheiden plastic gebeurt. Op de pagina www.hvcgroep.nl/plastic vindt u filmpjes, vragen, krantenartikelen en tips over het scheiden van plastic, blik en drinkpakken.

Welk afval mag nou precies in welke bak?

We hebben zoveel verschillende soorten afval dat het wel eens duizelt welk afval nou in welke bak of zak thuishoort. HVC heeft een handige app waarin u dit kunt nakijken. Als u in de appstore zoekt op HVC vindt u deze gratis app met afvalwijzer. Of zoek het op de website afvalscheidingswijzer.nl.

Andere vraag over de proef?
Staat uw vraag er niet bij? Stuur uw vraag dan naar grondstoffen@dordrecht.nl.