Samen tegen armoede

Wij vinden dat iedereen in Dordrecht mee moet kunnen doen. Heeft u moeite om rond te komen? Hier leest u hoe u een steuntje in de rug kunt krijgen.

Heeft u een laag inkomen? Vraag om hulp!

Heeft u een laag salaris of een lage uitkering? Dan kan het moeilijk zijn om alle rekeningen te betalen. Zeker nu de prijzen van energie en boodschappen hoog zijn. Wij kunnen u helpen. Hieronder leest u welke mogelijkheden er zijn. Om snel hulp te krijgen of meer informatie kunt u ook bellen met de Sociale Dienst: 078 770 8910. Of ga naar de Sociale Dienst toe. Het adres is Spuiboulevard 298 in Dordrecht.

Wat is een laag of minimuminkomen? En waar heeft iemand met een laag inkomen recht op? Op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden staat een uitleg.

Extra geld

Hieronder leest u wat u misschien kunt aanvragen als vergoeding van de gemeente.

Uitkering als u geen vast inkomen heeft (bijstandsuitkering)

Heeft u geen vast inkomen? Dan kunt u misschien een bijstandsuitkering ontvangen.
Wilt u meer weten of een bijstandsuitkering aanvragen? Ga naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Geld voor extra of hoge kosten (bijzondere bijstand)

Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. U kunt dit geld gebruiken voor dingen die u écht nodig hebt, maar niet kunt betalen. Bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis. Of de eigen bijdrage voor medicijnen. Wilt u meer weten of bijzondere bijstand aanvragen? Ga naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden

Hulp bij grote uitgaven (persoonlijk minimabudget)

Lukt het niet om te sparen voor een grote uitgave? Bijvoorbeeld om een nieuwe wasmachine te kopen als de oude kapot gaat? Dan kunt u misschien een persoonlijk minimabudget (PMB) krijgen. Wilt u meer weten of een persoonlijk minimabudget aanvragen? Ga naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden

Bijdrage peuterspeelzaal niet zelf betalen

Gaat uw kind nog niet naar de basisschool, maar wel naar een peuterspeelzaal? Misschien hoeft u de eigen bijdrage voor de peuterspeelzaal dan niet zelf te betalen. Wilt u meer weten of dit aanvragen? Ga naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden

Ziektekostenverzekering (Gemeentepolis Drechtsteden)

Heeft u een laag inkomen en hoge zorgkosten? Dan is de Gemeentepolis Drechtsteden misschien iets voor u. Deze ziektekostenverzekering vergoedt veel zorgkosten. U betaalt minder dan normaal, want de gemeente betaalt mee en de verzekeraar geeft korting. Wilt u meer weten of de verzekering aanvragen? Ga dan naar de website van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Gemeentelijke belasting niet betalen (kwijtschelding)

Als u een laag inkomen en weinig eigen geld heeft, kan het zijn dat u geen gemeentelijke belastingen hoeft te betalen. Op onze website leest u hoe u een aanvraag kunt doen. 

Huurtoeslag, zorgtoeslag en andere landelijke regelingen

Voor mensen met een laag inkomen zijn er landelijke toeslagen en subsidies. U krijgt dan geld om bijvoorbeeld (een deel van) de huur of de kinderopvang te betalen. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft via berekenuwrecht.nibud.nl

Energietoeslag (hulp om de energierekening te betalen)

Mensen met een laag inkomen kunnen de energietoeslag aanvragen. Dit is geld van het rijk om u te helpen de energierekening te betalen. Want de prijzen van energie zijn hard gestegen. Wilt u meer weten of de toeslag aanvragen? Ga dan naar op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Kindtegoed op de Dordtpas

Heeft u geen geld om de sportclub of de muziekles van uw kind te betalen? Dan kan het SMS-kinderfonds helpen. Dit fonds betaalt voor kinderen tot 18 jaar dit soort kosten. Via de gratis Dordtpas kunt u het tegoed van maximaal € 790,- aanvragen. U leest er meer over op de website van de Dordtpas.

 

Extra hulp

Hieronder leest u welke hulp u kunt krijgen van de gemeente.

Gratis Dordtpas

Met de gratis Dordtpas kunt u gratis of met korting leuke dingen doen, zoals naar de bioscoop of het museum. Ook kunt u meedoen aan allerlei kortingsacties. U leest er meer over op de website van de Dordtpas.

Gratis of met korting reizen

Inwoners met een laag inkomen kunnen gratis of met korting reizen met de stadsbussen van Qbuzz. Dit geldt alleen in de daluren en dus niet in de ochtend- en avondspits. Kijk voor meer informatie op de website van de Dordtpas.

Gratis abonnement op bibliotheek

Heeft u een gratis Dordtpas? Dan kunt u gratis een jaarabonnement op de bibliotheek aanvragen. U kunt hiervoor terecht bij de Stadsbibliotheek Dordrecht, Bibliotheek Dordrecht Crabbehof en Bibliotheek Dordrecht Stadspolders.

Hulp bij energie besparen

Wilt u energie besparen? De energiehulpen komen gratis bij u langs om daarbij te helpen. De spullen die zij gebruiken zoals radiatorfolie of ledlampen zijn ook gratis. Op deze website kunt u een afspraak maken met een energiehulp. U vindt er ook tips om energie te besparen.

Gratis bellen met organisaties

Moet u bellen naar de sociale dienst, de verzekering of een andere organisatie? Als u een laag inkomen heeft kunt u op kosten van de gemeente Dordrecht gratis bellen met veel organisaties. Op onze website leest u hier meer over.

Warme ontmoetingsplekken

Is het voor u te duur om uw huis te verwarmen? Dan kunt u terecht bij een van de warme ontmoetingsplekken in de stad. Hier kunt u warm zitten, anderen ontmoeten of werken. U kunt hier 7 dagen per week terecht van 10.00 tot 22.00 uur. Dan kunt u thuis de verwarming laag zetten. Op onze website leest u waar deze warme ontmoetingsplekken zijn.

Gratis menstruatieproducten

Geen geld voor tampons of maandverband? In onze stad zijn plekken waar vrouwen en meisjes gratis menstruatieproducten kunnen krijgen. Dit zijn o.a. alle bibliotheken en stichting Quiet. Meer weten? Kijk op de website van het armoedefonds.

Voedselbank

Mensen die moeite hebben om de boodschappen te betalen kunnen een voedselpakket krijgen van de Voedselbank. Wilt u meer weten of hulp vragen? Ga naar de website van de voedselbank.

Kledingbank

Geen geld voor nieuwe kleren? Bij de Kledingbank kunt u goede gebruikte kleding krijgen. U moet wel een doorverwijzing hebben van bijvoorbeeld het Leger des Heils of de Voedselbank. Meer weten? Kijk op de website van de Kledingbank.

Dierenvoedselbank (Wie vult mijn bak?)

"Wie vult mijn bak" is een landelijke non-profit stichting die huisdieren helpen wanneer hun eigenaren in geldproblemen zitten. Zij kunnen u ondersteunen met dierenvoeding. Meer weten? Kijk op de website van Wie vult mijn bak

Hulplijn Dordt

Hulplijn Dordt is er voor alle Dordtenaren, van jong tot oud! Wanneer u het even niet alleen kan, lukt het samen misschien wel! Via de hulplijn vindt u een stadsgenoot die u helpt, dichtbij en direct. Deel uw hulpvraag via hulplijndordt.nl of bel 078 - 200 1079.

 

Heeft u schulden of geldproblemen? Vraag om hulp!

Heeft u schulden, geldzorgen of vragen over geldzaken? Blijf niet er mee zitten en vraag om hulp. U bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite om alle rekeningen te betalen. Gelukkig zijn er ook veel mensen en organisaties die u graag helpen. Maak hier gebruik van!

Schuldhulp

Heeft u geldzorgen of schulden? Maakt u de post niet meer open? De Sociale Dienst Drechtsteden helpt u gratis met uw geldproblemen. Op de website van de Sociale Dienst vindt u meer informatie.

Hulp in Dordrecht

Er zijn organisaties en vrijwilligers in de stad die graag helpen. Zoals de Buitenwacht en Resto Van Harte. Op GeldenzoDordt.nl ziet u een overzicht.

Geldfit

Wilt u weten hoe u er financieel voor staat? Doe de test op www.geldfit.nl. U krijgt persoonlijk advies. Dat kan een verwijzing zijn naar bijvoorbeeld Schuldhulpmaatje of het Financieel Hulphuis.

Problemen door toeslagenaffaire

Bent u in de problemen gekomen door de toeslagenaffaire? Dan kunt u terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden via e-mail of telefoonnummer 078 770 8910. Geef daarbij duidelijk aan dat u zich meldt voor de kinderopvangtoeslag-affaire. Meer hierover leest u op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden. Vindt u niet het antwoord dat u zoekt? Kijk ook eens op de website van de Belastingdienst.

 

Hulp voor ondernemers

Bent u ondernemer of werkt u voor uzelf en heeft u problemen met geld? Neem dan contact op met het Ondernemersloket Drechtsteden. Het Ondernemersloket werkt onder meer samen met de Sociale Dienst Drechtsteden. Meer informatie staat op de website van het ondernemersloket of bel: 010 - 433 96 00 (op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur).