Ik ga met pensioen. Wat moet ik regelen?

Met pensioen gaan brengt veel veranderingen met zich mee. Uw inkomen verandert, maar ook uw dagelijkse routine, sociale contacten en tijdsbesteding. Misschien verandert in de toekomst ook uw woonsituatie. Belangrijke dingen om op tijd over na te denken. We hebben de belangrijkste dingen voor u hieronder op een rijtje gezet om u op weg te helpen.

Heeft u vragen of hulp nodig? Laat het ons weten via:

Telefoonnummer: 14 078

  • Maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Contactformulier

Persoonlijke checklist

Het is belangrijk om op tijd de juiste zaken te regelen. Om overzicht te houden, kunt u via de websites van de Rijksoverheid eenvoudig een persoonlijke checklist maken: 

Uw geldzaken op orde

Als u met pensioen gaat, moet u een aantal zaken regelen. Wist u bijvoorbeeld dat u zelf AOW moet aanvragen? AOW is het basispensioen dat u van de overheid krijgt. Ongeveer 4 maanden vóór uw AOW-leeftijd krijgt u bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarin staat hoe u uw AOW-uitkering aanvraagt. Vaak heeft u recht op ouderenkorting. Dit is een belastingvoordeel voor ouderen. De SVB past deze korting meestal al direct toe op uw AOW.  Controleer of dit is gedaan. Meer informatie is te vinden op de website van de belastingdienst

Een lager inkomen? Er zijn regelingen die kunnen helpen.

Uw inkomen kan dalen na uw pensioen, vooral als u bij uw werkgever geen of weinig pensioen heeft opgebouwd. Gelukkig zijn er verschillende regelingen waar u gebruik van kunt maken als u een laag inkomen heeft. We noemen er enkele: 

Aanvullende inkomensondersteuning voor ouderen (AIO)

Dit is een extra aanvulling als uw AOW niet voldoende is om rond te komen. Heeft u niet heel uw leven in Nederland gewoond? U ontvangt dan geen volledige AOW. Ook dan kan de AIO misschien uitkomst bieden. Kijk op de site van de SVB voor meer informatie.

Ouderenkorting

Belastingvoordeel voor ouderen.

Huur- en zorgtoeslag

Uw recht op toeslagen kan veranderen. Misschien heeft u vanaf uw AOW-leeftijd wél recht op toeslagen, of een hoger bedrag dan voorheen. Op de website van de belastingdienst staat meer informatie.

Kwijtschelding

Misschien komt u na uw pensioen in aanmerking voor kwijtschelding gemeentebelastingen. U hoeft dan geen of minder belasting te betalen. Op www.dordrecht.nl/kwijtschelding staat meer informatie.

Dordtpas

Ook kunt u misschien een gratis Dordtpas krijgen. U kunt u er dan na 9.00 uur gratis mee reizen in het OV. En u krijgt een gratis jaarabonnement bij de Bibliotheek. Ook kunt u gratis of met korting deelnemen aan activiteiten. Kijk voor de mogelijkheden op de website van Dordtpas

Ontdek waar u recht op heeft

Welke regelingen er zijn, leest u op  www.dordrecht.nl/geldzaken. Daar staat ook de link naar een online 'potjes-check'. Dan ziet u direct op welke toeslagen en regelingen u misschien recht heeft en kan aanvragen. 

Persoonlijke hulp bij geldzaken 

Heeft u geen internet? Vindt u het lastig om online formulieren in te vullen of regelingen aan te vragen? Of denkt u dat ze niet voor u gelden? Kom dan langs voor een persoonlijk advies. In Dordrecht zijn veel organisaties die helpen bij vragen over geldzaken. De medewerkers luisteren naar u en helpen u verder. Ga naar Geldpraatje voor een organisatie bij u in de buurt. U kunt ook bellen met 078 – 770 8989. Dan hoort u via de telefoon waar u terecht kunt. Of stuur een mail naar geldpraatje@dordrecht.nl.

Waar u nog meer aan kunt denken

Stoppen met werken kan ook andere vragen oproepen. Bijvoorbeeld over bezig zijn en bezig blijven, wonen en gezondheid. Belangrijke dingen om op tijd over na te denken. Om u op weg te helpen hebben wij ze op een rijtje gezet.  

Actief en betrokken

Als u met pensioen gaat, heeft u meer vrije tijd. Misschien weet u die prima in te vullen. Maar misschien wilt u ook meer weten over activiteiten of nieuwe mensen ontmoeten? Of wilt u iets betekenen voor anderen? In Dordrecht zijn er veel initiatieven! We geven u enkele suggesties.

Vrijwilligerswerk

Met vrijwilligerswerk kunt u zich inzetten voor anderen. Dit geeft energie en zorgt voor sociale contacten. Er zijn in Dordrecht genoeg mogelijkheden, want veel organisaties hebben vrijwilligers nodig. 

Wilt u anderen helpen? Meld u dan aan op de website van INZET078! of neem contact op via 078-2063002.

INZETvoorelkaar brengt vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben met elkaar in contact.  Wilt u helpen of heeft u zelf ondersteuning nodig? Meld u dan aan op hun website.

Actief in uw wijk

Bent u op zoek naar sociale activiteiten in uw buurt? De Sociaal Makelaars helpen u verder en brengen u in contact met initiatieven bij u in de wijk. U vindt de telefoonnummers van alle sociaal makelaars op de website van Buurtwerk Dordrecht.

Dordtpas

Met een Dordtpas kunt u onder andere gratis naar musea, attracties en films. Ook kunt u met korting deelnemen aan activiteiten, koffiedrinken of uit eten. Als u een laag inkomen heeft, is de pas zelfs gratis en reist u buiten de spits gratis met openbaar busvervoer. Ook krijgt u dan een gratis jaarabonnement bij de Bibliotheek AanZet. Kijk op de website van Dordtpas voor meer informatie.

Blijf in beweging

Regelmatig bewegen draagt bij aan uw gezondheid en welzijn. In Dordrecht zijn er ook verschillende beweeginitiatieven speciaal voor senioren. 
•    Beweegprogramma’s voor senioren: kijk op de website van DordtSport voor verschillende activiteiten. Neem contact op via: sport@dordrecht.nl.
•    Bekijk ook het sport- en beweegaanbod op de website van het Ouderenfonds.

Lid van een ouderenbond

Ouderenbonden komen op voor uw belangen. Door lid te worden kunt u deelnemen aan activiteiten en informatiebijeenkomsten. En komt u in contact met andere senioren. 
•    KBO-Dordrecht: bel 078 615 09 98
•    ANBO-PCOB Afdeling Dordrecht: bel 06 51 56 5002
•    Dordtse Seniorenbond: bel 078 617 56 71

Comfortabel en veilig in huis 

Woont u veilig en prettig in uw woning? Denkt u na over een verhuizing? Of denk u erover om uw woonsituatie toekomstbestendig te maken? Er zijn verschillende mogelijkheden:

Huis aanpassen

Heeft u aanpassingen nodig aan uw huis om veilig en zelfstandig te blijven wonen? Neem contact op met een WMO-consulent om te kijken welke aanpassingen er nodig zijn. Lees er meer over op de site van de Sociale Dienst

Ergotherapie

Heeft u moeite met dagelijkse handelingen, zoals traplopen, douchen of koken? Een ergotherapeut helpt u met praktische oplossingen om zelfstandig te blijven, zoals het leren omgaan met hulpmiddelen of efficiëntere manieren om taken uit te voeren.

Hypotheekadvies

Wilt u verhuizen? Of uw koopwoning aanpassen, maar heeft u financiële ruimte nodig? Bespreek met uw hypotheekverstrekker of er mogelijkheden zijn. Zoals een verzilverhypotheek of een lening voor woningaanpassingen. 

Verhuizen

Past uw huurwoning niet meer bij uw situatie? Neem contact op met uw verhuurder. Vaak kunnen zij een doorstroommakelaar inschakelen. Samen kunt u kijken naar een beter geschikte woning. 
Wilt u persoonlijke hulp om dit te bespreken? Kijk voor meer informatie op de site van Dordrecht Sociaal. Of bel 078-221 02 00 of mail naar SWT@SWTdordrecht.nl

Zorg - Wat moet u regelen?

Gezondheid en zorg kunnen veranderen naarmate u ouder wordt. Het is goed om op tijd te kijken welke ondersteuning beschikbaar is. En of uw zorgverzekering nog bij uw situatie past.
•    Heeft u extra zorg nodig? Overleg met uw huisarts of praktijkondersteuner als u (tijdelijk) meer zorg nodig heeft. Zij kunnen u doorverwijzen naar de juiste ondersteuning of zorgvoorzieningen. 
•    Past uw zorgverzekering nog bij uw situatie? De dekking van uw zorgverzekering kan invloed hebben op de zorg die u krijgt. Kijk of uw verzekering nog aansluit bij uw behoeften. En controleer de mogelijkheden op de website van de Rijksoverheid
•    Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de Gemeentepolis Drechtsteden – een collectieve zorgverzekering met uitgebreide dekking en korting op de premie. Meer informatie vindt u op de website van de Sociale dienst Drechtsteden.  
•    Zorgt u langdurig voor een partner, familielid of bekende? Dan bent u mantelzorger.  MEEMantelzorg biedt informatie, ondersteuning en advies. Kijk op de website van MEEMantelzorg voor meer informatie. Of neem contact op via 078-206 32 02. 

Praten over ouder worden

Wat vindt u belangrijk als u ouder wordt? En praat u daarover met de mensen om u heen? De organisatie ActiZ roept iedereen hiertoe op en geeft handige tips. U leest ze op de website: Praat Vandaag Over Morgen.