Samen voor een schone en prettige buurt

Als inwoner van Dordrecht kunt u veel doen in uw eigen omgeving. Op die manier maken we samen de stad mooier en leuker om in te wonen. De gemeente heeft zichzelf als taak gesteld Dordrecht schoon, heel en veilig te maken en te houden. In een paar wijken doen we dit samen met de aannemers. Onder het kopje 'Samen met de aannemer' leest u hier meer over.  

Ook u kunt meewerken aan uw omgeving. Tenslotte kent u als inwoner uw wijk het best. Samen met buurtgenoten kunt u zich inzetten voor een schone en prettige buurt. De gemeente en de aannemer helpen u daar graag bij. Bijvoorbeeld met gereedschap, materialen of mooier groen.

Heeft u met uw buren een idee om uw buurt mooier te maken? Deel het met de gemeente of met de aannemer. Dan kijken we samen wat er mogelijk is. Meer informatie leest u in de flyer Samen voor een schone en prettige buurt (pdf, 665 kB).

Geveltuintje aanvragen

Woon je in de stad en zou je je huis en straat willen opfleuren, maar heb je geen voortuin? Denk dan aan de mogelijkheid van een geveltuintje. De gemeente komt het gratis voor je aanleggen. Jij zorgt voor de plantjes en het onderhoud. Een geveltuintje biedt verrassend veel voordelen. Het fleurt natuurlijk meteen je woning en de straat op. Maar er is meer. Op hete dagen zorgt het voor verkoeling in de straat. Als je een klimplant in je geveltuin zet, zorgt het ook voor verkoeling van je woning. Als je voor vruchtdragende planten kiest, trek je hiermee vogels aan. Je kunt ook kiezen voor vlinderlokkende planten. Zo lever je een bijdrage aan de biodiversiteit in de stad. Een geveltuintje aanvragen kan via dit formulier aanvragen geveltuintje. Het kan ook telefonisch via de Wijklijn (14 078) of via de Fixi app.

Voorbeelden om samen de buurt mooier te maken

Bewoners

 

Gemeente of aannemer

adopteren een afvalbak en legen deze regelmatig

plaatst de afvalbak

verzamelen zwerfvuil in de buurt

zorgt voor afvalgrijpers en vuilniszakken

houden een speelplek schoon

zorgt voor het materiaal

ontwerpen en onderhouden zelf een stuk openbaar groen (bijvoorbeeld een plantvak of de grond rondom een boom)

levert de planten aan

bewoners beplanten en onderhouden zelf een geveltuintje

legt het geveltuintje aan en maakt het plant-klaar

Samen met de aannemer

Woont u in Krispijn, Wielwijk, Crabbehof, Zuidhoven, Sterrenburg, Dubbeldam, Staart of Reeland? Dan kunt u voor uw vragen en ideeën bij de aannemer terecht. De aannemer neemt dan contact met u op. Kijk voor meer informatie op een van deze webpagina's:

Samen met de gemeente

Woont u in 1 van de andere wijken: Centrum, Noordflank of Stadspolders? Meld uw aanvraag dan hier aan:

Aanvraag 'Samen voor een schone en prettige buurt'

Na uw aanvraag nemen wij contact met u op.

Tegenprestatie voor uw inzet

Voor uw inzet kan de gemeente het volgende bieden:

  • gevelbakken
  • boomtuintjes
  • bloembakken
  • mooier groen
  • straat schoonmaken
  • grotere initiatieven, afhankelijk van de bewonerswensen en de uitvoerbaarheid
Gratis afvalgrijper

Samen met buurtgenoten kunt u zich inzetten voor een schone buurt. Zo kunt u alleen of samen met mensen uit de straat afval prikken. Daarmee zorgt u ervoor dat de straat er weer schoon en netjes uitziet. De afvalgrijpers, de afvalzakken en de ringen krijgt u via Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Vraag gratis afvalgrijper, afvalzak en ring aan

Heeft u vragen?

Meer informatie leest u via de onderstaande websites of bel met de Wijklijn via telefoonnummer 14 078.

Flyer Samen voor een schone en prettige buurt (pdf, 665 kB)
Wijken Dordrecht
DordtaanZet