Samen voor een schone en prettige buurt

Als inwoner van Dordrecht kunt u veel doen in uw eigen omgeving. Op die manier maken we samen de stad mooier en leuker om in te wonen. De gemeente wil Dordrecht schoon, heel en veilig  maken en houden. In bijna alle wijken doen we dit samen met de aannemers. Onder het kopje 'Samen met de aannemer' leest u hier meer over.

Ook u kunt meewerken aan uw omgeving. Tenslotte kent u als inwoner uw wijk het best. Samen met buurtgenoten kunt u zich inzetten voor een schone en prettige buurt. De gemeente en de aannemer helpen u daar graag bij. Bijvoorbeeld met gereedschap, materialen of mooier groen.

Heeft u met uw buren een idee om uw buurt mooier te maken? Deel het met de gemeente of met de aannemer. Dan kijken we samen wat er mogelijk is. Meer informatie leest u in de flyer Samen voor een schone en prettige buurt (pdf, 665 kB).

Geveltuintje aanvragen

Woon je in de stad en zou je je huis en straat willen opfleuren, maar heb je geen voortuin? Denk dan aan de mogelijkheid van een geveltuintje. De gemeente komt het gratis voor je aanleggen. Jij zorgt voor de plantjes en het onderhoud. Een geveltuintje biedt verrassend veel voordelen. Het fleurt natuurlijk meteen je woning en de straat op. Maar er is meer.

Op hete dagen zorgt het voor verkoeling in de straat. Als je een klimplant in je geveltuin zet, zorgt het ook voor verkoeling van je woning. Als je voor vruchtdragende planten kiest, trek je hiermee vogels aan. Je kunt ook kiezen voor vlinderlokkende planten. Zo lever je een bijdrage aan de biodiversiteit in de stad. Een geveltuintje aanvragen kan via dit formulier aanvragen geveltuintje. Het kan ook telefonisch via de Wijklijn (14 078) of via de Fixi app.

Voorbeelden om samen de buurt mooier te maken

Bewoners

Gemeente of aannemer

adopteren een afvalbak en legen deze regelmatig

plaatst de afvalbak

verzamelen zwerfvuil in de buurt

zorgt voor afvalgrijpers en vuilniszakken

houden een speelplek schoon

zorgt voor het materiaal

ontwerpen en onderhouden zelf een stuk openbaar groen (bijvoorbeeld een plantvak of de grond rondom een boom)

levert de planten aan en kan wanneer gewenst materiaal en gereedschap aanleveren

bewoners beplanten en onderhouden zelf een geveltuintje

legt het geveltuintje aan en maakt het plant-klaar

Heeft u een ander idee dat hier niet tussenstaat? Neem gerust contact op. Dan kijken we samen wat er mogelijk is!

Samen met de aannemer

De gemeente werkt voor het onderhoud samen met aannemers. Dit zijn de aannemers die in uw wijk actief zijn:

U kunt via het webformulier op hun website een vraag stellen. De aannemer neemt dan contact met u op.

U kunt uw aanvraag ook via de gemeente doen en dan zorgen wij dat hij bij de juiste aannemer terecht komt. Of bel 14 078.

Aanvraag 'Samen voor een schone en prettige buurt'

Na uw aanvraag nemen wij contact met u op.

Gratis afvalgrijper

Samen met buurtgenoten kunt u zich inzetten voor een schone buurt. Zo kunt u alleen of samen met mensen uit de straat afval prikken. Daarmee zorgt u ervoor dat de straat er weer schoon en netjes uitziet. De afvalgrijpers, de afvalzakken en de ringen krijgt u via Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Vraag gratis afvalgrijper, afvalzak en ring aan

Heeft u vragen?

Meer informatie leest u via de onderstaande websites of bel met de Wijklijn via telefoonnummer 14 078.

Flyer Samen voor een schone en prettige buurt (pdf, 665 kB)
Wijken Dordrecht
DordtaanZet