Uittreksel basisregistratie personen (BRP)

Regel uw zaken zoveel mogelijk online. Door het coronavirus werken wij alleen op afspraak en houden wij 1,5 meter afstand. Hierdoor hebben wij minder balies bezet dan u van ons gewend bent. Het kan voorkomen dat het daardoor niet lukt om op korte termijn een afspraak te maken. Wij vragen uw begrip hiervoor. Heeft u zaken te regelen die niet kunnen wachten? Bel ons daarover op telefoonnummer 14 078, wij denken graag met u mee in oplossingen.

Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) is een officiële verklaring dat u bij de gemeente Dordrecht staat ingeschreven als inwoner.

U vraagt eenvoudig online een uittreksel met uw persoonsgegevens aan.

Kosten en afhandeling

Een uittreksel kost € 11,45
Een uittreksel op werkdagen voor 13.00 uur besteld, heeft u de volgende werkdag in huis!
Door de aangepaste dienstverlening kan het mogelijk iets langer duren.

Online

Aanvraag BRP uittreksel  hiervoor heeft u DigiD nodig

Heeft u een uittreksel nodig voor de Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS? Kom dan voor 5 augustus 2020 persoonlijk naar de balie met uw identiteitsbewijs. U krijgt het uittreksel gratis mee.

Aan de balie regelen

Wanneer u het uittreksel direct nodig heeft, doet u uw aanvraag aan de balie en niet online. U komt hiervoor persoonlijk langs met uw identiteitsbewijs. U betaalt het uittreksel aan de balie en krijgt het daarna direct mee. Aan de balie betaalt u met pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Maak een afspraak via de link om lange wachttijden te voorkomen.

Maak een afspraak aanvragen uittreksel 

Bewijs van in leven zijn en attestatie de vita

Een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita bewijst u dat u in leven bent op het moment van afgifte. U heeft het bewijs nodig voor bijvoorbeeld pensioenfondsen of andere uitkeringsinstanties.

Bewijs van in leven zijn

 • is een uittreksel in het Nederlands uit de basisregistratie personen (BRP)
 • is alleen geldig binnen Nederland
 • kost € 11,45
 • is kosteloos als u een bewijs van uw pensioenfonds meeneemt.
 • u vraagt dit uittreksel eenvoudig online aan (u heeft hiervoor hiervoor DigiD nodig)

 Aanvraag BRP uittreksel  hiervoor heeft u DigiD nodig

Attestatie de vita

 • is een internationaal model in meer talen
 • vraagt u persoonlijk aan bij de balie van de gemeente
 • is geldig in het buitenland
 • kost € 13,80
 • is kosteloos als u een bewijs van uw pensioenfonds/uitkeringsinstanties vanuit het buitenland meeneemt

Aan de balie kunt u alleen met pin betalen en u betaalt direct bij aanvraag. Maak een afspraak om lange wachttijden te voorkomen.

Maak een afspraak attestatie de vita

Bewijs van Nederlanderschap

Met een bewijs van Nederlanderschap toont u dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. U vraagt het bewijs online aan of persoonlijk aan de balie van de gemeente. Voor de online aanvraag heeft u DigiD nodig. Kosten: € 11,45.

Uittreksel aanvragen

Iemand toestemming geven voor de aanvraag

Iemand van 18 jaar of ouder mag voor u een afschrift of uittreksel aanvragen. Hiervoor geeft u diegene toestemming (pdf, 231 kB). U stuurt online of geeft mee:

Een uittreksel voor alle bewoners op het adres mag u alleen aanvragen als u met uw eigen gezinsleden op dit adres woont. Wanneer u dit uittreksel aanvraagt heeft u toestemming nodig van alle gezinsleden ouder dan 18 jaar.

Uittreksel nodig in het buitenland

Op internationale bewijzen voor het buitenland heeft u meestal een apostille of legalisatie nodig. U haalt eerst het bewijs bij de gemeente op en neemt hem dan mee naar de rechtbank. Informatie daarover leest u op de website van Rijksoverheid

 • een apostille regelt u bij de rechtbank van de gemeente waar u het bewijs ophaalt (of de rechtbank waaronder die gemeente valt)
 • een legalisatie regelt u in 3 stappen. De juiste volgorde is:

1. de afgevende instantie (bijvoorbeeld de gemeente)
2. ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag
3. ambassade van het betreffende land in Nederland

U betaalt het afschrift of uittreksel direct bij de aanvraag via iDEAL. Is dit voor u niet mogelijk? Machtig dan iemand om het afschrift voor u op te vragen.

Heeft u vragen?

Op de website van de Rijksoverheid kunt de video 'Wat is de Basis Registratie Persoonsgegevens' downloaden. Heeft u andere vragen, vul dan het webformulier in. Binnen vijf werkdagen krijgt u antwoord van ons.