Trouwzalen

Het Stadhuis heeft 2 trouwzalen. U kunt kiezen uit de Jachtkamer met 18 zitplaatsen of de Kennedyzaal met 56 zitplaatsen.

Jachtkamer

Trouwzaal de Jachtkamer in het Stadhuis

De Jachtkamer heeft de functie van receptiekamer en kleine trouwzaal. De Jachtkamer biedt plaats aan 18 personen (inclusief het bruidspaar). De kamer ontleent haar naam aan het schilderij met jachttafereel boven de schouw. Deze ruimte en de hal telden vele kleine vertrekken die in gebruik waren van de gemeente. Na het vertrek van de ambtenaren naar het Stadskantoor is deze tussenverdieping aangepast tot de huidige ruimte met trappenhuis, hal en Jachtkamer, passend bij de rest van het gebouw.

De Jachtkamer is een voorbeeld van Hollandse rococo in Louis XIV-stijl. Bij de restauratie ervan is gebruik gemaakt van betimmering en plafondornamenten uit een ander pand, terwijl het damast, waarvan slechts een kleine stukje over was, via een computer is nageweven. De bijpassende wandornamenten, de kaarsenkroon van Boheems kristal en het vloerkleed zijn aangekocht via de antiekhandel en een antiekveiling.

Kennedyzaal

Trouwzaal Kennedyzaal in het Stadhuis

De Kennedyzaal is genoemd naar de Dordtse kunstenaar Reinier Kennedy. Hij maakte de wandschilderingen die in de zaal te zien zijn tussen 1914 en 1926. Aanvankelijk bevonden deze zich in de hal van het Stadhuis, later zijn de schilderingen overgebracht naar de trouwzaal. Het zijn 3 allegorische voorstellingen: ‘De Sint Elisabethsvloed’, ‘De handel van Dordrecht in de Gouden Eeuw’ en ‘De industrie’. Aan de raamkant van de trouwzaal hangen de schetsen die de in 1960 gestorven kunstenaar voor de wandschilderingen maakte.

De zaal werd lange tijd zowel als trouwzaal gebruikt als voor de vergaderingen van het stadsbestuur. Het gold dan ook als de belangrijkste kamer van het Stadhuis. Tegenwoordig is de zaal alleen nog in gebruik als trouwzaal. Bij de restauratie in 1975 verkeerden de schilderingen in een zodanig slechte staat, dat werd overwogen om ze definitief te verwijderen. Uiteindelijk bleek restauratie van de schilderingen mogelijk en zijn ze verplaatst naar de trouwzaal, omdat ze in de verbouwde hal niet meer aangebracht konden worden.

De Kennedyzaal telt 56 zitplaatsen (inclusief het bruidspaar).