Vervanging pollers

De binnenstad van Dordrecht is autoluw. Dit houdt in dat auto's, motoren, bussen en vrachtwagens alleen met een ontheffing het gebied in kunnen rijden. Sinds 1 juli controleert een systeem met camera's en kentekenherkenning of iemand het gebied in mag rijden. De bewegende paaltjes (pollers) zijn niet meer nodig.

Ontheffing online aanvragen

Op de pagina Autoluw gebied leest u hoe u ontheffing aanvraagt en wat u hiervoor nodig heeft. Kijk voor meer informatie ook bij de veelgestelde vragen.

Hoe werkt het nieuwe systeem?

De automatische paaltjes (pollers) in de stad hebben plaatsgemaakt voor camera's. De camera leest de kentekens van auto's, motoren, bussen en vrachtwagens die langs de camera het gebied in rijden. Heeft het voertuig een ontheffing om het gebied in te rijden, dan gebeurt er niets. Als het kenteken niet voorkomt in het systeem dan ontvangt de eigenaar de eerste keer een brief met een waarschuwing. De volgende keer volgt een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. De opbrengst van de boetes gaan naar het rijk en niet naar de gemeente.

Deze animatiefilm laat zien hoe het camerasysteem werkt.

Waarom pollers vervangen?

De pollers waren sinds 2002 in gebruik en aan vervanging toe. We willen nog steeds een autoluwe binnenstad. Maar dat hoeft niet meer met bewegende paaltjes. De techniek heeft de laatste jaren namelijk niet stilgestaan. Met camera's is de handhaving 100%. We controleren iedereen die het gebied in rijdt. Ook motorrijders die nu gemakkelijk langs de paaltjes rijden.

De controle is 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit is goed voor de leefbaarheid in de oude binnenstad. Alleen verkeer met een ontheffing is welkom in het autoluwe gebied.

Controle met camera's is ook een stuk goedkoper. Er gebeurden af en toe ongelukken met pollers. Dat is nu verleden tijd.

Planning

We zijn niet de eerste stad die overstapt van pollers naar camera's. We hebben gebruik gemaakt van de ervaringen in andere gemeenten zoals Alkmaar, Delft en Amersfoort.
Op 1 juli 2020 is camerahandhaving ingegaan.  De pollers zelf verwijderen we stuk voor stuk. Om de overlast hiervan te beperken doen we dat niet in één keer. We houden zoveel mogelijk rekening met andere werkzaamheden in de stad. 

Kijk voor meer informatie ook bij de veel gestelde vragen.