Vervanging pollers

De binnenstad van Dordrecht is autoluw. Dit houdt in dat auto's, motoren, bussen en vrachtwagens alleen met een ontheffing het gebied in kunnen rijden. Begin 2020 vervangt Dordrecht de automatische paaltjes (pollers) voor een systeem met kentekenherkenning. Hierdoor zijn de pollers niet meer nodig.

Wie zonder ontheffing voor het gebied langs de camera's rijdt, krijgt de eerste keer een waarschuwing. Bij de volgende overtreding volgt een boete. De controle is 24 uur per dag en hierdoor is de handhaving 100%.

Hoe werkt het nieuwe systeem?

De automatische paaltjes in de stad maken plaats voor camera's. De camera leest de kentekens van auto's, motoren, bussen en vrachtwagens die langs de camera het gebied in rijden. Heeft het voertuig een ontheffing om het gebied in te rijden, dan gebeurt er niets. Als het kenteken niet voor komt in het systeem dan ontvangt de eigenaar de eerste keer een brief met een waarschuwing. De volgende keer volgt een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. De opbrengst van de boetes gaan naar het rijk en niet naar de gemeente.

 

Waarom pollers vervangen?

De pollers zijn al een tijd in gebruik en aan vervanging toe. De techniek heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Met camera's is de handhaving 100%. We controleren iedereen die het gebied in rijdt.  Ook motorrijders die nu gemakkelijk langs de paaltjes rijden.
De controle is 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit is goed voor de leefbaarheid in de oude binnenstad. Alleen verkeer met een ontheffing is welkom in het autoluwe gebied.
Controle met camera's is ook een stuk goedkoper. Er gebeuren nog altijd ongelukken met pollers. De kosten hiervan zijn hoog. Ook zit er veel tijd in de afhandeling van de schadegevallen.

Planning

2019 is het jaar van de voorbereiding. Achter de schermen moet van alles geregeld worden om te kunnen overstappen naar een systeem met kentekenherkenning. We stellen een programma van eisen op. Organiseren informatiebijeenkomsten voor bewoners en ondernemers en maken een plan voor de invoering. We maken hierbij gebruik van de ervaringen in andere gemeenten zoals Alkmaar, Delft en Amersfoort.

Het is de bedoeling om de vervanging op straat vanaf februari / maart 2020 te starten. De handhaving met camera's gaat in op 1 april 2020. Na 1 april verwijderen we stuk voor stuk de pollers. Om de overlast hiervan te beperken doen we dat niet in één keer. We houden zoveel mogelijk rekening met andere werkzaamheden in de stad.