Maatregelen Wantijbrug

Maatregelen tijdens de werkzaamheden.

Tijdens de afsluiting van de Wantijbrug is het heel druk op de wegen in en om Dordrecht. Daarom hebben we samen met Rijkswaterstaat een aantal maatregelen genomen.

Klik op een van de onderstaande onderwerpen om direct naar de juiste informatie te gaan:

Omleidingen

Maatregelen voor doorstroming op wegen in Dordrecht

Verkeersregelaars

Vrij baan voor lijnbussen en nood- en hulpdiensten

Vrachtverkeer

Ongewenst verkeersgedrag

Bussen rijden vaker

Extra waterbushalte op de Staart

Extra P+R terreinen om makkelijk over te stappen op deelfiets, e-bike of bus

Huur een e-bike

Omleidingen

Rijkswaterstaat leidt doorgaand verkeer om via de A15 en de A16. De omleidingen staan aangegeven met borden. Ook als u in Dordrecht of Papendrecht moet zijn, is het vaak sneller om via de A15 en A16 te rijden. Vervoer van gevaarlijke stoffen moet omrijden via de A15, A27, A59 en A16 (en omgekeerd). Kijk voor actuele verkeersinformatie op www.dordrechtonderweg.nl.

Omleidingen via A15 en A16

Klik op het kaartje voor een grotere versie.

Maatregelen voor doorstroming op wegen in Dordrecht

In Dordrecht verwachten we de meeste drukte op de route Merwedestraat-Oranjelaan-Noordendijk-Groenezoom-Hastingsweg-Provincialeweg. Met een aantal verkeersmaatregelen willen we ervoor zorgen dat het verkeer zoveel mogelijk stapvoets door kan rijden in plaats van stil te staan. We willen voorkomen dat opstoppingen ontstaan door verkeer dat afslaat. We houden kruisingen vrij door straten gedeeltelijk af te sluiten voor auto's. Ook willen we sluipverkeer voorkomen.

  1. Vanaf de Oranjelaan mag u niet linksaf de Bankastraat in. Ook vanaf de Stooplaan kunt u niet rechtdoor richting de Bankastraat of linksaf de Oranjelaan op. U rijdt om via de Hallincqlaan, Singel en Vrieseweg.
    Vanaf het Sumatraplein kunt u op de Oranjelaan wel rechtdoor naar de Staart rijden.
    Vanaf het Halmaheiraplein kunt u de Bankastraat niet inrijden. U rijdt om via de Reeweg-Oost. Vanaf de Bankastraat naar het Halmaheiraplein rijden kan wel.
  2. De Vlijbrug in de Baden-Powelllaan is dicht. Omrijden kan via de Oranjelaan.
  3. Verkeer vanaf de Hastingsweg kan niet meer afslaan naar de Bamendaweg, maar rijdt om via de Vissersdijk Beneden.
  4. Op de kruising van de Stationsweg met de Singel is de middenberm afgesloten. Auto's op de Singel kunnen daar niet meer direct de Stationsweg oversteken.

Maatregelen binnen Dordrecht

Klik op het kaartje voor een grotere versie.

Verder stellen we verkeerslichten anders af. Bijvoorbeeld door het verkeer meer groen te geven. Ook brengen we kruizen aan op de Merwedestraat ter hoogte van de supermarkten. Zo kunt u makkelijker vanaf de parkeerplaats de weg oprijden.

Verkeersregelaars

Tijdens de afsluiting van de Wantijbrug staan verkeersregelaars op plekken waar het druk is. Of waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De verkeersregelaars zijn er vooral voor de veiligheid van fietsers en voetgangers op deze plekken. Of ze houden kruisingen en overwegen vrij.

De verkeersregelaars zijn er vooral in de ochtendspits en de avondspits. Zij blijven op hun plek om de situatie in de gaten te houden. Ook als het even minder druk is. Verkeersregelaars houden het verkeer in de gaten en geven deze informatie door. De aanwezigheid van verkeersregelaars zorgt er ook voor dat mensen beter opletten en minder door rood rijden.

We houden het verkeer op straat goed in de gaten. Zo kijken we of de verkeersregelaars op de goede plekken staan. Als het nodig is of als de situatie verandert, passen we dit aan.

Vrij baan voor lijnbussen en nood- en hulpdiensten

Tijdens de afsluiting rijden het openbaar vervoer en hulpdiensten wel over de Wantijbrug. Op een aantal wegen komt een vrije baan,  zodat dat lijnbussen en hulpdiensten niet vast komen te staan. De (bus)baan op de Merwedestraat is er al. Op de Oranjelaan tot aan de Noordendijk is er ook al een busbaan. De stad uit komt er op de Oranjelaan nog een vrije baan tussen de Noordendijk en de Prins Hendrikbrug.

Op de N3 komt een rijstrook voor alleen openbaar vervoer en nood- en hulpdiensten. Deze rijstrook is vanaf de A15 tot aan de afslag bij de Merwedestraat. En vanaf de A16 tussen de afslag bij de Copernicusweg en de afslag bij de Overkampweg.

Op wegen waar voldoende ruimte is komen tekstborden met "zwaailicht? maak ruimte" (Laan der Verenigde Naties, Krispijnseweg, Galileilaan, Simon Van Gijnweg, Noordendijk-Groenezoom, Hastingsweg).

Vrachtverkeer

Vooral op de route Merwedestraat, Oranjelaan, Noordendijk, Reeweg-Oost en Krommedijk rijden veel vrachtwagens. Er geldt geen vrachtwagenverbod in de stad. Er zijn vrachtwagens die echt in de stad moeten zijn. De bevoorrading van winkels en bedrijven gaat gewoon door. Wel is het belangrijk dat doorgaand vrachtverkeer omrijdt via de A15 en A16.

Vervoer gevaarlijke stoffen

Vrachtwagens met gevaarlijke stoffen moeten omrijden via de route voor gevaarlijke stoffen. Deze route gaat via A15, A27, A59, en A16 (en omgekeerd). Rijkswaterstaat plaats extra borden om vrachtwagen chauffeurs op deze extra borden te wijzen. De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert in Dordrecht op vervoer met gevaarlijke stoffen. Zij handhaven op vrachtwagens met gevaarlijke stoffen die ten onrechte binnen de bebouwde kom rijden. De komende weken houdt het ILT extra toezicht.

Ongewenst verkeersgedrag

De politie treedt op tegen fout verkeersgedrag. Zij bekeuren hardrijders door de wijken en automobilisten die rijden op stoep, fietspaden, busbaan of tegen het verkeer in. De gemeente heeft regelmatig contact met de politie over plekken waar dit gebeurt.

Bussen rijden vaker

Buslijn 4 en 8 gaan vaker rijden. Deze lijnen rijden namelijk door het gebied waar we grote verkeersdrukte verwachten. Daarmee wordt de bus een aantrekkelijk alternatief. Hierdoor kunnen er meer mensen gebruik maken van de bus in plaats van de auto. Daarnaast is er een aantal bussen achter de hand. Deze bussen kunnen ingezet worden op plekken waar extra drukte ontstaat. Een reis met het openbaar vervoer plant u op de website van 9292

Extra waterbushalte op de Staart

De waterbus stopt nu ook op de Staart. Lijn 23 vaart één keer per uur tussen Dordrecht Merwekade en Sliedrecht en legt onderweg aan bij de halte Staart aan de Grevelingenweg. Check voor vertrek de reisplanner op www.waterbus.nl.

Extra P+R terreinen om makkelijk over te stappen op deelfiets, e-bike of bus

Op de Laan van Londen in Dordrecht komt een nieuw P+R terrein. Vanuit de auto kunt u hier makkelijk overstappen op de bus of op een deelfiets of e-bike.

De bestaande P+R terreinen bij de MerwedeLingelijn halte Hardinxveld en Sliedrecht Baanhoek worden, als het mogelijk is, uitgebreid. Vanaf deze terreinen kunt u overstappen vanuit de trein of auto op de deelfiets of e-bike.

In Papendrecht komt een nieuwe carpoolplaats bij de aansluiting van de A15 op de N3. Vanaf deze carpoolplaats kunt u simpel overstappen op deelfietsen en e-bikes.

Meer informatie hierover vindt u op de website van Ways2go.

Huur een e-bike

De fiets is tijdens de afsluiting van de Wantijbrug een goed alternatief om snel van A naar B te reizen. Een e-bike maakt fietsen makkelijker. Heeft u geen e-bike dan kunt u voor een aantal weken een e-bike huren. Voor 10 weken kost dat € 190,00. Op de website van Ways2go  vindt u midden op de pagina bij het tabblad 'fiets' het aanmeldformulier en de voorwaarden.