Groot onderhoud N3

De N3 gaat grondig op de schop. Begin augustus start Rijkswaterstaat met het groot onderhoud van de N3. Er komt nieuw stil asfalt en een gehele nieuwe fundering.

Hiernaast vervangt Rijkswaterstaat ook andere onderdelen van de weg, zoals de verlichting en de voegovergangen bij de bruggen. En waar nodig onderhoud aan viaducten en geluidsschermen. De weg ligt er straks weer als nieuw bij.

Werkzaamheden in fases

De werkzaamheden vinden in drie fases plaats, elke keer op een ander deel van de N3. Eind 2021 is het werk klaar. Het verkeer kan tijdens het werk gewoon over de N3 rijden. Er blijven namelijk drie rijstroken open. Alleen tijdens een aantal lange weekenden is de weg afgesloten. 

Vier weekendafsluitingen

Vanaf 6 augustus start het onderhoud met de eerste fase van het werk bij de Papendrechtsebrug. Daarvoor sluit Rijkswaterstaat de N3 tijdens de zomervakantie in augustus vier lange weekenden af. Dit geldt voor autoverkeer tussen de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht en de Merwedestraat in Dordrecht. (Brom)fietsers en voetgangers kunnen tijdens deze weekendafsluitingen wel gebruik maken van de weg.

Altijd drie rijstroken open

Vanaf september start fase twee. Daarin werkt de aannemer tot eind 2020 op het Dordtse deel van de N3. Dit is tussen de Wantijbrug en de Copernicuslaan. Er wordt maar gewerkt op één helft van de weg. Er blijven altijd drie rijstroken open. Twee richting Papendrecht en één richting Breda. Alle op- en afritten blijven open en fietsers kunnen zoveel mogelijk doorfietsen. In de herfstvakantie is de weg tijdens twee lange weekenden wel afgesloten voor autoverkeer.

Verwachte hinder

Dat het onderhoud tot hinder gaat leiden is zeker. De overlast zal alleen anders zijn dan tijdens de afsluiting van de Wantijbrug. Het verkeer kan namelijk meestal over de N3 blijven rijden. Daarnaast vinden de weekendafsluitingen plaats tijdens de zomervakantie en herfstvakantie om zo min mogelijk hinder te veroorzaken.

Ook de coronamaatregelen hebben invloed. Veel mensen werken thuis waardoor het minder druk is op de weg dan eerder. Het verkeer neemt langzamerhand wel weer toe. Hoe dit zich ontwikkelt vanaf augustus is nog niet duidelijk.

Rik van der Linden, wethouder bereikbaarheid Dordrecht: "We zijn heel blij dat de N3 aangepakt wordt. De weg is echt aan onderhoud toe. We verwachten niet dat de overlast op de Dordtse wegennet zo fors is als met de Wantijbrug. Maar we zullen het zeker wel merken. Daarom roep ik Dordtenaren om toch zoveel mogelijk de fiets te pakken. Ook al is het nu nog rustig op de weg. Of buiten de spitsen te reizen of thuis te werken. Alleen samen houden we de stad bereikbaar!"

Renovatie Wantijbrug

De werkzaamheden voor de renovatie van de Wantijbrug in de N3 lopen nog door tot begin november. Deze vallen dus voor een deel samen met het groot onderhoud. Maar voor de Wantijbrug zijn de werkzaamheden met de grootste hinder dan al achter de rug. In augustus en september zijn er nog een aantal nachtafsluitingen voor testen en een weekendafsluiting begin september.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de site van Rijkswaterstaat: www.n3werkzaamheden.nl.

Bekijk ook de video over het groot onderhoud van de N3 aan Dordtse zijde: