Huis van Stad en Regio

Het Huis van Stad & Regio gaat in 2025 open. Hier komen de gemeente, Stadsbibliotheek, Sociale Dienst Drechtsteden en de VVV samen onder één dak.

Een fijne plek voor iedereen

Het wordt een unieke plek in Dordrecht, een plek ván en vóór de stad en de regio. Een plek waar je makkelijk binnenloopt om iets te regelen, anderen te ontmoeten of mee te doen aan inspirerende activiteiten. Een gastvrije plek waar behulpzame, deskundige mensen je graag verder helpen. Maar waar je als inwoner ook de ruimte krijgt om zelf iets te organiseren voor de stad.

Huis van Stad en Regio van binnen

Duurzaam gebouw

Het gebouw is een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Dat ontwerp kwam in 2020 als beste uit de bus. Het gebouw is heel duurzaam ontworpen. Op het dak en de gevels komen zonnepanelen om stroom op te wekken. Het wordt goed geïsoleerd zodat er geen kou of warmte verloren gaat. Daarnaast maakt het gebouw gebruik van eigen bronnen voor warmte en kou in de bodem. De openbare tuin is zo ontworpen dat veel verschillende soorten planten, dieren en insecten zich er thuis zullen voelen. De bouw start na de zomer van 2023.

Inwoners kijken mee

In de afgelopen tijd heeft het ontwerpteam het ontwerp voor het interieur verder uitgewerkt. We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis gaat voelen in het Huis van Stad en Regio. Daarom, hebben we verschillende inwonersgroepen gevraagd om een reactie te geven op de eerste schetsen. Hierbij is onder andere gekeken naar de indeling, sfeer, toegankelijkheid en vindbaarheid van de ruimtes. De architect gebruikt de inzichten bij het maken van het definitieve interieurontwerp.

Ontwikkeling Spuiboulevard

Het Huis van Stad en Regio is het eerste grote bouwproject aan de nieuwe Spuiboulevard. Het wordt een mooie prettige plek om te wonen en te verblijven. Rond de nieuwe Spuiboulevard komt een levendige en groene stadswijk. Oude kantoren maken plaats voor ruim 500 woningen. De fietser en wandelaar krijgt volop de ruimte, terwijl er minder plaats is voor de auto. Zo maken we onze stad nóg mooier!