Bethlehemplein

Onlangs kwam van bewoners van het Bethlehemplein en omgeving het initiatief om de buurt te vergroenen door een herinrichting van de omgeving.

Met de herinrichting slaan we een aantal vliegen in één klap. Het is niet alleen een verfraaiing van de buurt. We helpen ook om meer regenwater op te vangen tijdens hevige regenbuien.

Daarnaast zorgt het voor verkoeling op hete dagen. Met name in de avond leidt de huidige situatie nog tot hittestress. De stenen geven dan hun opgeslagen hitte weer af aan de buitenlucht. We vinden het belangrijk dat onze bewoners zo prettig mogelijk wonen. Wij staan dan ook open voor initiatieven uit de buurt. Daarom hebben we een startontwerp gemaakt met mogelijkheden om uw buurt te vergroenen.

Startontwerp

Sfeerimpressie van de huidige inrichting van het BethlehempleinOnder de bomen die er nu staSfeerimpressie van de nieuwe inrichting van het Bethlehempleinan, plaatsen we verschillende struiken. Zoals de bruidsbloem (Deutzia gracilis). Dit is een sierheester die in het voorjaar bloeit met witte bloemen. En de mahonia (Mahonia Blackfoot). Dit is een wintergroene heester met gele bloemen. We hebben voor deze beplanting onder de bomen gekozen omdat we zo voorkomen dat het plein een kleine hondenuitlaatplek wordt. De heesters worden niet al te hoog. Zo blijft het contact met de overkant van de straat. De bloemen van de heesters bloeien op verschillende momenten. Zo is er altijd iets moois te zien. Bovendien passen de kleuren van de bloemen goed bij de huidige kleurstelling van het plein.
Ook maken we een groene strook langs de brede stoep in de straat Elfhuizen. Dit zorgt voor nog meer groen in de wijk. Bovendien kunnen auto's dan minder op de stoep parkeren. Zo blijft de stoep altijd toegankelijk.

Geveltuintje

Sfeerimpressie van de nieuwe inrichting van het BethlehempleinSfeerimpressie van de huidige inrichting van het Bethlehemplein

Naast de herinrichting hebt u de mogelijkheid om als bewoner een eigen geveltuintje aan te vragen. Wij komen het gratis voor u aanleggen. U zorgt voor de plantjes en het onderhoud. Een geveltuintje biedt veel voordelen. Het fleurt meteen uw woning en de straat op. Op hete dagen draagt het bij aan verkoeling in de straat. Als u een klimplant in uw geveltuintje zet, zorgt het ook voor verkoeling van uw woning. Als u dan ook nog kiest voor vruchtdragende planten, trekt u hiermee vogels aan. U kunt ook kiezen voor vlinderlokkende planten. Zo levert u een bijdrage aan een gevarieerd planten- en dierenleven (biodiversiteit) in de stad. Een geveltuintje aanvragen kan op drie manieren: tijdens een van de bewonersavonden, via de Wijklijn telefoon 14 078 of via de Fixi app.

Start herinriBethlehem plein final-20200819chting

In november 2020 willen we met de herinrichting van het Bethlehemplein en omgeving beginnen.

Geef uw mening

Wij vinden het belangrijk om uw mening over het startontwerp van het Bethlehemplein te horen. Want we willen dat de vergroening van uw buurt naar uw wens is. U kunt uw mening kenbaar maken op 2 manieren. Door naar een van de bewonersbijeenkomsten te komen. Of door het startontwerp op deze website te bekijken en ons uw reactie te mailen.

Bewonersbijeenkomsten

Wij organiseren bewonersbijeenkomsten op dinsdag 22 september en donderdag 24 september. Locatie: SpuiLAB210 aan de Spuiboulevard 210. Van 17.00 uur tot 20.00 uur zijn er medewerkers van de Gemeente Dordrecht aanwezig om het met u over het ontwerp te hebben. Om ervoor te kunnen zorgen dat deze bijeenkomsten coronaproof zijn, vragen wij u om u per e-mail aan te melden. Vermeld daarbij de datum en het tijdstip waarop u wilt langskomen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat het op geen moment te druk wordt.

Reageren

Reageren kan ook via e-mail. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 25 september 2020. Mevrouw Joy Pengel is onze contactpersoon voor dit project. Hebt u nog vragen? Dan kunt u ook deze stellen via e-mail.