Bethlehemplein

Bewoners van het Bethlehemplein en omgeving kwamen met het initiatief om de buurt te vergroenen door een herinrichting van de omgeving.

Met de herinrichting slaan we een aantal vliegen in één klap. Het is niet alleen een verfraaiing van de buurt. We helpen ook om meer regenwater op te vangen tijdens hevige regenbuien.

Daarnaast zorgt de groenere omgeving voor verkoeling op hete dagen. Met name in de avond leidde de oude situatie nog tot hittestress. Stenen geven dan hun opgeslagen hitte weer af aan de buitenlucht. We vinden het belangrijk dat onze bewoners zo prettig mogelijk wonen. Wij staan dan ook open voor initiatieven uit de buurt. Daarom zijn we samen met de bewoners aan de slag gegaan. Eerst hebben we een startontwerp gemaakt met mogelijkheden om de buurt te vergroenen. De bewoners konden op dit startontwerp reageren. In november 2020 zijn we begonnen met de herinrichting. Inmiddels is de herinrichting bijna klaar. Alleen de bloembakken in de Elfhuizen moeten nog geplaatst en beplant worden. Het Bethlehemplein is ingericht en inmiddels ook beplant.

Nieuwe situatie

Sfeerimpressie van de huidige inrichting van het BethlehempleinOnder de bomen die er al stondeSfeerimpressie van de nieuwe inrichting van het Bethlehempleinn, hebben we verschillende struiken geplaatst. Zoals de bruidsbloem (Deutzia gracilis). Dit is een sierheester die in het voorjaar bloeit met witte bloemen. En de mahonia (Mahonia Blackfoot). Dit is een wintergroene heester met gele bloemen. We hebben voor deze beplanting onder de bomen gekozen omdat we zo voorkomen dat het plein een kleine hondenuitlaatplek wordt. De heesters worden niet al te hoog. Zo blijft het contact met de overkant van de straat. De bloemen van de heesters bloeien op verschillende momenten. Zo is er altijd iets moois te zien. Bovendien passen de kleuren van de bloemen goed bij de huidige kleurstelling van het plein.
Ook maken we een groene strook langs de brede stoep in de straat Elfhuizen. Dit zorgt voor nog meer groen in de wijk. Bovendien kunnen auto's dan minder op de stoep parkeren. Zo blijft de stoep altijd toegankelijk.

Geveltuintje

Sfeerimpressie van de nieuwe inrichting van het BethlehempleinSfeerimpressie van de huidige inrichting van het Bethlehemplein

Naast de herinrichting hebben de bewoners de mogelijkheid om een eigen geveltuintje aan te vragen. Wij komen dit dan gratis aanleggen. De bewoners zorgen zelf voor de beplanting en het onderhoud van het geveltuintje. Een aantal bewoners heeft al van dit aanbod gebruikgemaakt, maar we hopen dat nog meer bewoners hun voorbeeld zullen volgen. Een geveltuintje biedt veel voordelen. Het fleurt meteen uw woning en de straat op. Op hete dagen draagt het bij aan verkoeling in de straat. Als u een klimplant in uw geveltuintje zet, zorgt het ook voor verkoeling van uw woning. Als u dan ook nog kiest voor vruchtdragende planten, trekt u hiermee vogels aan. U kunt ook kiezen voor vlinderlokkende planten. Zo levert u een bijdrage aan een gevarieerd planten- en dierenleven (biodiversiteit) in de stad. Een geveltuintje aanvragen kan via de Wijklijn telefoon 14 078 of via de Fixi app.

Vragen Bethlehem plein final-20200819

Mevrouw Joy Pengel is onze contactpersoon voor dit project. Hebt u nog vragen? Deze kunt u stellen via e-mail.