Spoorzone in ontwikkeling

Het college heeft grootse plannen voor de Dordtse Spoorzone. De ontwikkeling van de spoorzone is het startpunt van Dordrecht voor de toekomst.

In Dordrecht komen 10.000 nieuwe woningen. Het gebied rondom het spoor, tussen Zwijndrecht en Dordrecht-Zuid, lijkt niet de meest voor de hand liggende plek om een groot deel van die woningen te ontwikkelen. Maar het tegendeel is waar. Het is goed bereikbaar, dichtbij voorzieningen, de oude binnenstad, het water en het buitengebied.

Spoor vormt verbinding

Architectenbureau Mecanoo heeft een ontwikkelvisie gemaakt die laat zien wat er in het gebied mogelijk is. Het spoor vormt daarin juist de verbinding tussen bijzondere nieuwe stadswijken en spectaculaire groengebieden.

Foto 1 300x200 Foto 2 300x200

Stel je eens voor…

Dat de stadsbrug van Dordrecht naar Zwijndrecht een groen stadspark is, in plaats van een autoweg. Een park op hoogte waar je prachtig wandelt of fietst tussen de nieuwe woningen en gebouwen op het Maasterras. Vanwaar u kijkt op de Oude Maas en de stad. En met uw voeten aan het water woont in een autovrije wijk aan de Oude Maas. Een plek waar gezinnen en starters in de stad een woning vinden. Vlakbij werk, winkels, cultuur en goede bereikbaarheid over het spoor en het water.

Stel eens voor dat het Weizigtpark over het spoor heen gaat en dat u via het groen zo de binnenstad in wandelt. En dat het Gezondheidspark en Leerpark een omgeving wordt waar onderwijs, vernieuwing en goede zorg elkaar aanvullen.

Foto 4 300x200 Foto 3 300x200

Ambities waarmaken

De ontwikkelvisie laat zien hoe de Dordtse Spoorzone er uit zou kunnen zien. Een plek met veel nieuwe huizen voor Dordtenaren en nieuwe inwoners. Ruimte voor bedrijvigheid, cultuur en evenementen. Het wordt het startpunt van de ontwikkeling naar het Dordrecht van de toekomst. Met de ideeën uit de visie als inspiratie, gaan we samen met de stad, partners en marktpartijen kijken hoe de plannen voor de Dordtse Spoorzone werkelijk kunnen worden.