Paspoort en identiteitskaart

U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de gemeente. Ook kinderen moeten persoonlijk bij de aanvraag en het afhalen aanwezig zijn.

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart voor uw kind leest u de pagina Paspoort of ID-kaart voor kinderen.

U maakt een afspraak voor:

Aanvragen Paspoort Aanvragen ID-Kaart

U kunt gelijk een afspraak maken om uw reisdocument af te halen. Hiervoor kiest u een datum 5 werkdagen na uw aanvraag aan de balie

Afhalen Paspoort   Afhalen ID-kaart

U kunt uw paspoort of ID-kaart ook met spoed aanvragen. Meer informatie leest u verderop deze pagina. 

Afhandeling

  • 5 werkdagen
  • met spoed: 1 werkdag (aanvragen vóór 15.00 uur).

Ophalen

Iedereen haalt zijn of haar nieuwe paspoort of ID-kaart zelf op. U kunt gelijk een afspraak maken om uw reisdocument af te halen. Hiervoor kiest u een datum 5 werkdagen na uw aanvraag aan de balie

Kosten
paspoort vanaf 18 jaar € 77,87
paspoort tot en met 17 jaar € 58,89
2e paspoort (2 jaar geldig) € 58,89
identiteitskaart vanaf 18 jaar   € 70,38
identiteitskaart tot en met 17 jaar   € 37,99
zakenpaspoort (66 pagina's) vanaf 18 jaar / tot en met 17 jaar € 77,87 / € 58,89
thuisbezorgen per paspoort of identiteitskaart € 4,95
spoedaanvraag € 53,01 extra

U betaalt direct bij aanvraag. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Meenemen bij de aanvraag
  • alle paspoorten en ID-kaarten die u nog heeft en die nog niet door de gemeente ongeldig zijn gemaakt
  • goed lijkende pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden (geen schoolpasfoto). Bekijk de pasfoto-eisen

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart voor uw kind bekijkt u de pagina Paspoort of ID-kaart voor kinderen. Hier leest u waar u rekening mee moet houden.

Fotohokje Stadswinkel

Voor € 8,- (gepast of contactloos betalen) kunt in onze fotohokjes pasfoto’s voor een paspoort of ID-kaart maken. Rolstoelgebruikers en kinderen adviseren we om bij een vakfotograaf foto's te laten maken. U vindt in het fotohokje informatie. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de werking van het fotohokje en de kwaliteit van de foto's.

Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen

Let op: Heeft u 3 reisdocumenten binnen een periode van 5 jaar als vermist opgegeven? Dan kunt u in het register paspoortsignalering vermeld staan. Dit heeft gevolgen voor uw recht op een reisdocument. Meer informatie vindt u op de website Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u misbruik van uw identiteitsbewijs. Dit kan online (met DigiD). Vraagt u direct een nieuw identiteitsbewijs aan? Dan kunt u gelijk aan de balie van de Stadswinkel een verklaring van vermissing doen. Maak hiervoor een afspraak.​​​​​

Paspoort of ID-kaart teruggevonden

Uw 'vermiste' document is niet meer geldig. U levert uw of het gevonden document wel in bij de gemeente. 

Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen in het buitenland

Doe aangifte van de vermissing bij de plaatselijke politie. U vraagt met het proces verbaal een noodpaspoort aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Als u daarna bij de gemeente een nieuw document aanvraagt, levert u het noodpaspoort in. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Afhalen, bezorgen en huisbezoek

Iedereen haalt zijn of haar nieuwe paspoort of ID-kaart zelf op. U kunt gelijk een afspraak maken om uw reisdocument af te halen. Hiervoor kiest u een datum op 5 werkdagen na uw aanvraag. 

Bij het afhalen neemt u mee:  

  • uw afhaalbewijs
  • uw oude reisdocumenten, paspoort en ID-kaart

Thuisbezorgen

Wij bezorgen uw nieuwe document ook bij u thuis of op het werk, binnen heel Nederland. We bezorgen niet op de Waddeneilanden. Meer informatie leest u op de pagina Bezorgen paspoort of identiteitskaart

Huisbezoek

U kunt een huisbezoek aanvragen als u door een lichamelijke beperking niet naar het Stadskantoor kunt komen. Wij komen dan bij u thuis voor de aanvraag van de Nederlandse identiteitskaart. Op de pagina Huisbezoek aanvragen voor identiteitskaart leest u meer.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort of ID-kaart snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Dit doet u vóór 15.00 uur. De volgende werkdag na 10.30 uur ligt het document voor u klaar. Let daarbij op onze openingstijden. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. 

Wanneer uw vorige document kwijt of gestolen is, is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. De medewerker aan de balie spreekt met u af wanneer u uw document kunt ophalen.

Geldigheid

Bent u op het moment van aanvragen:

  • 18 jaar of ouder: uw document is 10 jaar geldig
  • jonger dan18 jaar: uw document is 5 jaar geldig
Meer informatie

Voorkom fraude met je identiteitsbewijs (Rijksoverheid) Met KopieID app maakt u een veilige kopie van uw identiteitsbewijs. 

Heeft u vragen? Vult u dan het contactformulier in en u krijgt binnen 5 werkdagen een antwoord van ons.

Digihulplijn helpt u met uw vragen over de computer of mobiel. Hiervoor belt u van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur naar telefoonnummer 0800-1508.