Rijbewijs

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of is uw rijbewijs gestolen of kwijt? Dan komt u hiervoor naar de balie van de gemeente. Maak hiervoor online een afspraak.

Afspraak rijbewijs Afspraak afhalen rijbewijs

Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen? Dat kan ook online. U komt dan alleen nog naar de gemeente om uw rijbewijs af te halen. 

Kosten en afhandeling

Aanvragen (vernieuwen) kost € 39,78. Na 5 werkdagen ligt uw rijbewijs voor u klaar. 

U betaalt direct bij de aanvraag. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.
Foto's in het fotohokje betaalt u contant of met (contactloos) pin (hokje bij de receptie).

Meenemen

U neemt in elk geval mee:

 • uw eerder afgegeven (brommer)rijbewijs, of een ander geldig identiteitsbewijs als het om een eerste aanvraag gaat
 • een nieuwe kleurenpasfoto
 • als u 75 jaar of ouder bent of rijbewijs C, D, CE of DE heeft, dan heeft u vooraf goedkeuring nodig van de RDW. Hiervoor stuurt u een Gezondheidsverklaring op naar het CBR. Deze verklaring kunt u direct bij het CBR kopen of via de gemeente. (Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.)

U kunt voor € 6,- bij de gemeente pasfoto's maken in een fotohokje. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de werking van het fotohokje en de kwaliteit van de foto's.

Online aanvragen rijbewijs

U kunt vanaf nu in Dordrecht uw rijbewijs online verlengen of een categorie toevoegen. U hoeft dan maar 1 in plaats van 2 keer naar de Stadswinkel; alleen om het nieuwe rijbewijs af te halen. Het RDW stuurt u 2 dagen na uw aanvraag een bericht dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. De gemeente stuurt u een sms of e-mail wanneer het bij de balie klaar ligt.

Om het rijbewijs online te verlengen heeft u een pasfoto nodig. Deze pasfoto laat u bij een erkende fotograaf maken. Zie hiervoor de website RDW/digitaal aanvragen rijbewijs. Voor inloggen bij de online aanvraag heeft u de DigiD-app met beveiligingsniveau nodig. Hiermee geeft u toestemming dat zij uw identiteitsbewijs voor 1 keer controleren. Zie www.digid.nl/over-digid/app voor meer informatie. Het door u online aangevraagde rijbewijs is ook 10 jaar geldig. Na de proef van minimaal 1 jaar besluit het RDW of en hoe de online aanvraag vervolg krijgt.

Geldigheidsduur

Een rijbewijs heeft de volgende geldigheid:

 • als u nog geen 65 jaar bent: 10 jaar
 • als u tussen de 65 en 71 jaar bent: tot uw 75e verjaardag
 • als u 71 jaar of ouder bent: 5 jaar
 • om medische redenen: een kortere tijd
 • bij verlies of diefstal: dezelfde geldigheid als het rijbewijs dat u kwijt bent. U hoeft dan niet per se opnieuw gekeurd te worden
Afhalen rijbewijs

U moet uw rijbewijs persoonlijk afhalen. Bij het afhalen neemt u mee:

 • uw afhaalbewijs
 • uw oude rijbewijs

U bent u welkom op: 

 • maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 – 12.00 uur
 • dinsdag en donderdag van 14.00 – 19.30 uur

Voorkom wachten, maak een afspraak!

Rijbewijs kwijt of gestolen

U mag geen motorvoertuig besturen zonder geldig rijbewijs.U vraagt een nieuw rijbewijs of een vervangend rijbewijs aan. Bij een vervangend rijbewijs nemen we de geldigheidsdatum over. Een nieuwe medische keuring is dan niet nodig. U kunt ook het rijbewijs verlengen met een langere termijn dan het vorige rijbewijs.

Bij diefstal is het verstandig aangifte te doen bij de politie. Dit is niet verplicht, maar handig voor bijvoorbeeld de verzekering. 

Bij verlies of diefstal kan de aanvraag langer dan 5 werkdagen duren. De medewerker van de gemeente spreekt dan met u af wanneer u uw nieuwe rijbewijs kunt ophalen. Bij een vermissing betaalt u € 30,75 extra administratiekosten. 

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs binnen 5 werkdagen nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Dit doet u vóór 15.00 uur. De volgende werkdag tijdens onze openingstijden ligt het rijbewijs voor u klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra.
We zijn 3 ochtenden en 2 middagen/avonden open.

Keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • uw rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is (i.v.m. een medische indicatie)
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvraagt (C, CE, D of DE)

Uw eigen huisarts mag de keuring doen, als hij dit wil en kan. U mag ook kiezen voor een onafhankelijke huisarts. U kunt (telefonisch) een afspraak maken met bijvoorbeeld:

 • een onafhankelijke huisarts
 • het Regionaal Medisch Centrum: 078-639 99 93
 • de GGD: 078 770 85 00
 • RegelZorg: 088 232 33 00 (landelijke afsprakenlijn)

Wilt u uw rijbewijs C1, C, D1 of D, mogelijk met aanhanger (E), halen of vernieuwen? Dan laat u zich keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst (bijvoorbeeld ArboNed in Dordrecht). 

Website Regionaal Medisch Centrum
Website RegelZorg

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring op werkdagen voor 16.00 uur besteld, heeft u de volgende werkdag in huis!

Voor een keuring heeft u een zogenaamde gezondheidsverklaring nodig.

Kosten:

 •  gezondheidsverklaring 75+ € 37,80
 •  gezondheidsverklaring Groot rijbewijs € 34,80
 •  gezondheidsverklaring Medisch  € 34,80

U kunt de verklaring op verschillende manieren aanvragen:

 • online via het webformulier. Er zijn 3 soorten verklaringen. Op het webformulier geeft u de keuze van de verklaring aan
 • ophalen bij de gemeente
 • direct via het CBR

Zo werkt het

Gezondheidsverklaring 75+ en Gezondheidsverklaring Groot rijbewijs

 1. beantwoord de 14 vragen op het formulier
 2. stuur het formulier op naar het CBR
 3. door vertraging kan het een half jaar duren dat u bericht krijgt van het CBR. Daarin leest u wat u verder moet doen en waar u zich kan laten keuren. U krijgt van het CBR een formulier voor de keuringsarts
 4. uitzondering: voor de Gezondheidsverklaring Groot rijbewijs krijgt u van het CBR een formulier voor de Arbo keuringsarts

Gezondheidsverklaring (medisch)

 1. beantwoord de 19 vragen op het formulier
 2. stuur het formulier op naar het CBR
 3. door vertraging kan het een half jaar duren dat u bericht van het CBR. Daarin leest u wat u verder moet doen en waar u zich kan laten keuren. Het kan zijn dat het CBR u doorstuurt naar een medisch specialist.

Ouder dan 75 jaar of beroepschauffeur

Geldt dit voor u? Dan gaat u altijd naar een keuringsarts. Het CBR stuurt u een formulier toe. Is het direct duidelijk dat er ook informatie nodig is van een medisch specialist? Dan stuurt het CBR u daar naar door.

Gezondheidsverklaring direct via het CBR aanvragen

Direct via de website van het CBR vraagt u de gezondheidsverklaring online  aan. Als u alle vragen met Nee beantwoordt, stuurt u de verklaring direct digitaal naar hen op. Heeft u 1 of meerdere vragen met Ja beantwoord, print dan de verklaring en ga hiermee naar de huisarts. Dit mag uw eigen huisarts zijn, als hij dit wil en kan. Wilt u uw rijbewijs C1, C, D1 of D, mogelijk met aanhanger (E), halen of vernieuwen? Dan laat u zich keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst (bijvoorbeeld ArboNed in Dordrecht). Daarna stuurt u de verklaring op naar het CBR.

Twijfelt u welke gezondheidsverklaring u nodig heeft? Kijk dan op www.cbr.nl of bel het CBR via telefoonnummer 088 227 77 00.

Webformulier aanvraag gezondheidsverklaring
Afspraak gezondheidsverklaring aanvragen

Rijbewijs halen voor je 18e

Heb je je rijexamen behaald, ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen? Dan heb je een begeleiderspas nodig. De gemeente controleert of je de begeleiderspas al in je bezit hebt of hebt aangevraagd.

Op de website van het RDW   en 2todrive  lees je hier meer over.

Groot rijbewijs

Met een groot rijbewijs mag u in een bus of vrachtwagen rijden. U heeft hiervoor rijbewijs D, DE, C of CE nodig. Bij elke vernieuwing van uw groot rijbewijs moet u vooraf gekeurd worden door een ARBO arts. Op de websites hieronder leest u meer over het groot rijbewijs, de regels van vakbekwaamheid en de vrijstellingen (nationaal en internationaal).

Code 95

Per 1 juni 2015 moeten alle houders van een C of D rijbewijs code 95 (vakbekwaamheid) op hun rijbewijs hebben. Ook chauffeurs geboren vóór 1 juli 1955 moeten dan verplicht 35 uur nascholing volgen. Meer informatie vindt u op de website van het RDW.

Website Inspectie Leefomgeving en Transport code 95
Website Inspectie Leefomgeving en Transport, buschauffeurs
Website Inspectie Leefomgeving en Transport, basiskwalificatie, rijbewijs-c en -d
Website RDW

Trekkercertificaat en categorie T op het rijbewijs

Via de links vindt u in formatie over omwisseling van een trekkercertificaat en categorie T op het rijbewijs.

Rijbewijs.nl - categorie T op het rijbewijs
Website RDW, categorie-t-op-het-rijbewijs

Puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is het puntensysteem voor rijbewijzen. Als u binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, bent u uw rijbewijs kwijt (dit heet de recidiveregeling). Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn. Op de websites hieronder vindt u meer informatie.

Wat is het puntenrijbewijs? - website Rijksoverheid
Recidiveregeling - website CBR

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland woont, kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. Deze periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Lees meer via de links hieronder. De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u bericht.

Omwisselen buitenlands rijbewijs (Rijksoverheid)
Omwisselen buitenlands rijbewijs (RDW)

Rijbewijs ingenomen in buitenland

U wacht tot uw rijbewijs naar Nederland wordt opgestuurd. Dit kan enkele maanden duren. Als u met een valse verklaring een nieuw rijbewijs aanvraagt, dan maakt het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) het nieuwe rijbewijs ongeldig. U moet dan opnieuw rijexamen doen.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB. Lees meer over het internationale rijbewijs.

Heeft u vragen?

Stel deze dan via het webformulier. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een antwoord van ons. Ook vindt u meer informatie op diverse andere websites.

Webformulier Vragen, tips of opmerkingen
Website Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
Website Rijbewijs.nl
Website CBR