Parkeervergunning

Heeft u een auto en woont u binnen het betaald parkeergebied of heeft u daar een bedrijf? Vraag een digitale parkeervergunning aan in het P-loket. U kiest als leverancier voor 'Desyde b.v'. en daarna voor dienst 'Desyde E-loket toegang'. 

Online regelen

DigiD-logo.comEHerkenning-logoP-loket vergunningen U heeft als bewoner DigiD nodig, als zakelijke klant eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 2.

Handleiding P-loket
Sectorindeling en afhandeling

De parkeervergunning regelt u direct in het P-loket. We verlenen geen nieuwe 2e vergunningen aan bewoners en bedrijven in de: 

 • sectoren A, B, C, D en DD (P-garage Drievriendenhof) en

Voor een 2e vergunning kan er een wachtlijst zijn voor de

 • sectoren E, F, G, H en L

Voor een parkeervergunning bij 1 parkeergelegenheid op eigen terrein kan er een wachtlijst zijn voor alle sectoren. 

Bij het aanvragen van een vergunning kunt u de melding zien: het maximum aantal vergunningen in deze sector is bereikt. U kunt dan kiezen uzelf op de wachtlijst te plaatsen. 

Dit is de sectorindeling parkeren vergunningen 2022 (pdf, 1.656 kB)

Kosten 

Voor bewoners in sector A tot en met G:

 • 1e bewonersvergunning: € 60,- per 6 maanden 
 • 2e bewonersvergunning: € 180,- per 6 maanden  

Heeft u 1 parkeergelegenheid op eigen terrein? Dan kunt u nog 1 vergunning aanvragen voor parkeren op een parkeerplaats van de openbare weg. De kosten daarvoor zijn € 180,- per 6 maanden. 

Voor bewoners in sector H:

 • 1e bewonersvergunning: € 30,- per 6 maanden 
 • 2e bewonersvergunning: € 60,- per 6 maanden  

​​​​​Heeft u 1 parkeergelegenheid op eigen terrein? Dan kunt u nog 1 vergunning aanvragen voor parkeren op een parkeerplaats van de openbare weg. De kosten daarvoor zijn € 60,- per 6 maanden. 

Voor zakelijk gebruik in alle sectoren:

 • 1e zakelijke vergunning kost € 191,10 per 6 maanden
 • 2e zakelijke vergunning kost € 382,15 per 6 maanden

Heeft u 1 parkeergelegenheid op eigen terrein? Dan kunt u nog 1 vergunning aanvragen voor parkeren op een parkeerplaats van de openbare weg. De kosten daarvoor zijn € 191,10 per 6 maanden. 

Vergunning nodig

Als u een auto heeft en binnen het betaald parkeergebied (centrum) woont of daar een bedrijf heeft, kunt u een digitale parkeervergunning regelen. Voorwaarde hiervoor is dat u niet meer dan 1 parkeerplaats op eigen terrein heeft. Bij nieuwbouwprojecten kunnen daarvoor andere regels gelden. Deze regels leest u onderaan deze pagina onder Wetgeving.

U heeft parkeren op eigen terrein als u kunt parkeren:

 • in uw garage, privé parkeergarage of parkeerkelder
 • in uw carport
 • op uw oprit 

Heeft u 1 parkeergelegenheid op eigen terrein? Dan kunt u nog 1 vergunning aanvragen voor parkeren op een parkeerplaats van de openbare weg. Wanneer u 2 of meer parkeergelegenheden op eigen terrein heeft, krijgt u geen vergunning.

Niet voor alle adressen geven wij parkeervergunningen uit. Voor nieuwbouwprojecten en splitsen van panden gelden aparte regels. Met vragen over een parkeervergunning op uw (toekomstige) adres bereikt u ons via telefoonnummer 14 078.

Hoge of lange voertuigen

U mag de parkeervergunning niet aanvragen of gebruiken voor een motorvoertuig dat langer is dan 6 meter en/of hoger is dan 2,40 meter. Lees voor grote voertuigen de informatie op de pagina Parkeren grote voertuigen.

Vergunning voor 2 of meer kentekens

Heeft u een vergunning voor 2 of meer kentekens? Gebruik dan in 2Park de kentekenswitch. Hiermee verandert u gemakkelijk van kenteken van de auto waarmee u op dat moment parkeert. U heeft alleen toegang tot de kentekenswitch als u 2 of meer kentekens op uw vergunning heeft. Houd er rekening mee dat u maar met 1 auto tegelijk parkeert. Voor de andere auto('s) heeft u op dat moment geen geldige vergunning.

Bewoners mogen maximaal 2 kentekens opgeven, zakelijke klanten maximaal 4 kentekens.  

Activeren kentekenswitch

U krijgt een e-mail met een link van no-reply@eloketten.nl. Via die link activeert u uw account voor de kentekenswitch. 

Als u op deze link klikt zijn er 2 opties:

 • U heeft al een account in 2Park. In dit geval koppelt u het nieuwe product door op de knop [Bevestigen] te klikken.
 • U heeft nog geen account in 2Park. In dit geval maakt u eerst een account aan in 2Park. Als gebruikersnaam wordt uw e-mailadres gebruikt. U hoeft alleen nog maar een wachtwoord in te voeren en dit te herhalen als bevestiging. Daarna is uw account gemaakt en het product daaraan gekoppeld.

2Park laat een overzicht zien van de door u opgegeven kentekens. Klik het kenteken aan dat moet worden geactiveerd en klik op [Selecteer].

Let op: zolang u geen kenteken heeft geselecteerd, loopt u kans op een parkeerboete!

Wijzigen kenteken/kenteken niet op naam

U wijzigt uw kenteken gratis in het P-loket. De wijziging van uw kenteken is daarna direct verwerkt en u mag gelijk met het 'nieuwe' kenteken parkeren. 

Kenteken niet op naam

Wijzigt u het kenteken op uw bewoners parkeervergunning naar een kenteken dat niet op uw naam staat zoals:

 • een leasecontract
 • een auto van de zaak

Dan uploadt u aanvullende stukken in het P-loket.

Komt u hiervoor naar de balie? Maak dan een afspraak via ons telefoonnummer 14 078.

Heeft u geen DigiD?

Neem dan  telefonisch contact op met de Stadswinkel via ons telefoonnummer 14 078

Heeft u geen eHerkenning?

Heeft u geen eHerkenning en wilt u graag online het kenteken van uw zakelijke parkeervergunning wijzigen? Vraag dan nu een gebruikersnaam en wachtwoord aan voor het P-loket. Stuur dan een e-mail met uw bedrijfsgegevens naar Team parkeren.

Vervangende auto

Staat uw auto voor reparatie bij de garage? Wijzig dan gratis uw 'tijdelijke' kenteken in het P-loket. Omdat het kenteken niet op uw naam staat, uploadt u het bewijsstuk van de vervangende auto. Dit kan een leen- of huurovereenkomst zijn.

Heeft u geen DigiD of eHerkenning?

Neem dan  telefonisch contact op met de Stadswinkel via ons telefoonnummer 14 078. Uw tijdelijke kenteken is maximaal 14 dagen geldig. 

Betalen

De digitale parkeervergunning betaalt u via het P-loket. Hiervoor heeft u DigiD of eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2) nodig. Als u inlogt, ziet u welke parkeervergunning(en) er voor u klaar staan. U betaalt de kosten via iDEAL.

U krijgt bericht van ons als wij uw nieuwe vergunning in het P-loket klaarzetten. De 1e keer informeren wij u per brief, de keren daarna krijgt u bericht via uw e-mailadres.  

Maakt u voor het eerst gebruik van het P-loket? Dan volgt u deze stappen:

 1. ga naar het P-loket
 2. u logt in met uw DigiD of eHerkenning
 3. u vult uw eigen e-mailadres in bij 'Mijn contactgegevens'
 4. in uw mailbox ontvangt u een mail met een controlecode
 5. deze controlecode vult u in het P-loket in

Na deze laatste stap kunt u gebruik maken van het P-loket.

Teruggave kosten 

Maakt u niet langer gebruik van uw bewoners- of zakelijke parkeervergunning? Zeg dan uw vergunning op in het P-loket. De door u gemaakte kosten vanaf het opzeggen tot einde geldigheid van de parkeervergunning krijgt u vanaf € 15,- terug. Kosten onder de € 15,- betaalt de gemeente niet terug.

Automatische incasso

De parkeervergunning kunt u niet via automatische incasso betalen. U betaalt deze direct via iDeal in het P-loket. U heeft hiervoor DigiD of eHerkenning nodig. Bij de halfjaarlijkse verlening krijgt u van ons bericht wanneer uw vergunning voor betaling klaar staat. De verantwoording voor de betaling hiervan ligt bij u. 

Geen mogelijkheid met eHerkenning

Heeft u geen eHerkenning en wilt u graag online een zakelijke parkeervergunning aanvragen? Vraag dan telefonisch een gebruikersnaam en wachtwoord aan voor het P-loket. U belt hiervoor naar 14 078 en u krijgt van ons een link om een account aan te maken.   

Meer informatie

Misschien zijn  de volgende pagina's ook interessant voor u:

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in en u krijgt binnen 5 werkdagen antwoord van ons.