Digitale parkeervergunning

Heeft u een auto en woont u binnen het betaald parkeergebied of heeft u daar een bedrijf? Vraag een digitale parkeervergunning aan in het P-loket. Als bewoner heeft u DigiD nodig en als zakelijke klant eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2). U kiest als leverancier voor 'Desyde b.v'. en daarna voor dienst 'Desyde E-loket toegang'.

Afhandeling

De 1e  parkeervergunning regelt u direct in het P-loket. Voor een 2e vergunning binnen uw sector kan een wachtlijst gelden, bij uw aanvraag ziet u dat direct. De wachtlijst geldt nu voor de sectoren A en D. 

Online regelen

DigiD-logo.comEHerkenning-logoP-loket vergunningen

Kosten digitale parkeervergunning

Voor bewoners

In 2022 betaalt u voor de parkeervergunning voor bewoners: 

 • 1e bewonersvergunning: € 60,- per 6 maanden 
 • 2e bewonersvergunning: € 162,25 per 6 maanden  
 • parkeervergunning voor bewoners met parkeergelegenheid op eigen terrein € 162,25 per 6 maanden 

   

Voor zakelijk gebruik

 • 1e zakelijke vergunning kost € 179,95 per 6 maanden
 • 2e zakelijke vergunning kost € 359,85 per 6 maanden
 • zakelijke parkeervergunning met parkeergelegenheid op eigen terrein € 179,95 per 6 maanden 

Voor de 2e bewonersvergunning en/of een 2e zakelijke vergunning geldt nu een wachtlijst in de sectoren A en D. 

Digitale vergunning nodig

Als u een auto heeft en binnen het betaald parkeergebied (centrum) woont of daar een bedrijf heeft, kunt u een digitale parkeervergunning regelen. Voorwaarde hiervoor is dat u niet meer dan 1 parkeerplaats op eigen terrein heeft. Bij nieuwbouwprojecten kunnen daarvoor andere regels gelden. Deze regels leest u onderaan deze pagina onder Wetgeving.

U heeft parkeren op eigen terrein als u kunt parkeren:

 • in uw garage, privé parkeergarage of parkeerkelder
 • in uw carport
 • op uw oprit

Wanneer u 1 parkeerplaats op eigen terrein heeft, kunt u nog 1 parkeervergunning aanvragen. Wanneer u 2 of meer parkeerplaatsen op eigen terrein heeft, krijgt u geen parkeervergunning.

Niet voor alle adressen geven wij parkeervergunningen uit. Voor nieuwbouwprojecten en splitsen van panden gelden aparte regels. Met vragen over een parkeervergunning op uw (toekomstige) adres bereikt u ons via telefoonnummer 14 078.

Digitale vergunning bij 2 of meer kentekens

Heeft u een vergunning met 2 of meer kentekens? Gebruik dan in 2Park de kentekenswitch. Hiermee verandert u gemakkelijk van kenteken van de auto waarmee u op dat moment parkeert. U heeft alleen toegang tot de kentekenswitch als u 2 of meer kentekens op uw vergunning heeft. Houd er rekening mee dat u maar met 1 auto tegelijk parkeert. Voor de andere auto('s) heeft u op dat moment geen geldige vergunning.

Activeren kentekenswitch

U krijgt een e-mail met een link van no-reply@eloketten.nl. Via die link activeert u uw account voor de kentekenswitch. 

Als u op deze link klikt zijn er 2 opties:

 • U heeft al een account in 2Park. In dit geval koppelt u het nieuwe product door op de knop [Bevestigen] te klikken.
 • U heeft nog geen account in 2Park. In dit geval maakt u eerst een account aan in 2Park. Als gebruikersnaam wordt uw e-mailadres gebruikt. U hoeft alleen nog maar een wachtwoord in te voeren en dit te herhalen als bevestiging. Daarna is uw account gemaakt en het product daaraan gekoppeld.

2Park laat een overzicht zien van de door u opgegeven kentekens. Klik het kenteken aan dat moet worden geactiveerd en klik op [Selecteer].

Let op: zolang u geen kenteken heeft geselecteerd, loopt u kans op een parkeerboete!

Wijzigen kenteken/kenteken niet op naam

U wijzigt uw kenteken gratis in het P-loket. De wijziging van uw kenteken is daarna direct verwerkt en u mag gelijk met het 'nieuwe' kenteken parkeren. 

Kenteken niet op naam

Wijzigt u het kenteken op uw bewoners parkeervergunning naar een kenteken dat niet op uw naam staat zoals:

 • een leasecontract
 • een auto van de zaak

Dan uploadt u aanvullende stukken in het P-loket.

Komt u hiervoor naar de balie? Maak dan een afspraak via ons telefoonnummer 14 078.

Heeft u geen DigiD?

Wijzig uw kenteken aan de balie van de Stadswinkel. De kosten zijn € 7,50. U mag daarna gelijk met uw nieuwe kenteken parkeren.

Heeft u geen eHerkenning?

Heeft u geen eHerkenning en wilt u graag online het kenteken van uw zakelijke parkeervergunning wijzigen? Vraag dan nu een gebruikersnaam en wachtwoord aan voor het P-loket. Stuur dan een e-mail met uw bedrijfsgegevens naar Team parkeren.

Hoe werkt het?

U heeft als bewoner DigiD nodig om de parkeervergunning te betalen en zelf uw kenteken op de vergunning te wijzigen. Met een zakelijke parkeervergunning heeft u eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2) nodig. U kiest als leverancier voor 'Desyde b.v.' en daarna voor dienst 'Desyde E-loket toegang'.

Wanneer u meer kentekens op 1 vergunning heeft staan, wisselt u via 2Park makkelijk tussen de door u opgegeven kentekens. U mag echter maar met 1 auto geparkeerd staan, bijvoorbeeld overdag met de ene en 's avonds met de andere auto. Bewoners mogen maximaal 2 kentekens opgeven. Zakelijke klanten mogen maximaal 4 kentekens opgeven.

Voor handelingen via 2Park heeft u geen DigiD of eHerkenning nodig.

Vervangende auto

Staat uw auto voor reparatie bij de garage? Wijzig dan gratis uw 'tijdelijke' kenteken in het P-loket. Omdat het kenteken niet op uw naam staat, uploadt u het bewijsstuk van de vervangende auto. Dit kan een leen- of huurovereenkomst zijn.

Heeft u geen DigiD of eHerkenning?

Wijzig gratis uw tijdelijke kenteken aan de balie van de Stadswinkel. Uw tijdelijke kenteken is maximaal 14 dagen geldig. 

Digitale parkeervergunning betalen

De digitale parkeervergunning betaalt u via het P-loket. Hiervoor heeft u DigiD of eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2) nodig. Als u inlogt, ziet u welke parkeervergunning(en) er voor u klaar staan. U betaalt de kosten via iDEAL.

U krijgt bericht van ons als wij uw nieuwe vergunning in het P-loket klaarzetten. De 1e keer informeren wij u per brief, de keren daarna krijgt u bericht via uw e-mailadres.  

Maakt u voor het eerst gebruik van het P-loket? Dan volgt u deze stappen:

 1. ga naar het P-loket
 2. u logt in met uw DigiD of eHerkenning
 3. u vult uw eigen e-mailadres in bij 'Mijn contactgegevens'
 4. in uw mailbox ontvangt u een mail met een controlecode
 5. deze controlecode vult u in het P-loket in

Na deze laatste stap kunt u gebruik maken van het P-loket.

Teruggave kosten parkeervergunning

Maakt u niet langer gebruik van uw digitale bewoners- of zakelijke parkeervergunning? Zeg dan uw digitale vergunning op in het P-loket. De door u gemaakte kosten vanaf het opzeggen tot einde geldigheid van de digitale parkeervergunning krijgt u vanaf € 15,- terug. Kosten onder de € 15,- betaalt de gemeente niet terug.

Automatische incasso

De digitale parkeervergunning kunt u niet via automatische incasso betalen. U betaalt deze direct via iDeal in het P-loket. U heeft hiervoor DigiD of eHerkenning nodig. Bij de halfjaarlijkse verlening krijgt u van ons bericht wanneer uw vergunning voor betaling klaar staat. De verantwoording voor de betaling hiervan ligt bij u. 

Geen mogelijkheid met eHerkenning

Heeft u geen eHerkenning en wilt u graag online een zakelijke parkeervergunning aanvragen? Vraag dan telefonisch een gebruikersnaam en wachtwoord aan voor het P-loket. U belt hiervoor naar 14 078 en u krijgt van ons een link om een account aan te maken.   

Meer informatie

Gebruikt u eHerkennning? Kies als leverancier voor 'Desyde b.v. en daarna voor dienst 'Desyde E-loket toegang'. De aanvraag kunt u daarna afronden en betalen. Lees meer informatie over:

Heeft u andere vragen? Vul dan het contactformulier in en u krijgt binnen 5 werkdagen antwoord van ons.