Gehandicaptenparkeerkaart

Regel uw zaken zoveel mogelijk online. Moet u toch de Stadswinkel bezoeken? Maak dan een afspraak.

Argonaut heeft een vertraging bij medische adviezen. Hierdoor krijgt u een latere reactie van ons dan u gewend bent. Onze excuses daarvoor. 

Als u door een ziekte of handicap niet zelfstandig 100 meter of meer kunt lopen, kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met de gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Als u niet zelf kunt rijden, kunt u een passagierskaart aanvragen. U moet dan bij vervoer van deur tot deur volledig afhankelijk zijn van de hulp van de bestuurder. Degene die u vervoert, kan dan op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren.

Kosten

 • 1e aanvraag of vernieuwing van uw gehandicaptenparkeerkaart met medisch advies:
  • aanvraag bij de gemeente € 89,90
  • medisch advies € 104,41
  • De kosten voor de medische keuring maakt u binnen 10 dagen na de aanvraag over op rekeningnummer NL32 RABO 0314 1907 24 op naam van Argonaut, met uw naam en de vermelding Medische keuring.
 • als bij vernieuwing van uw gehandicaptenparkeerkaart medisch advies niet nodig is:
  • aanvraag bij de gemeente € 59,25
 • vervangende kaart bij vermissing of diefstal € 25,-

Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

U krijgt geen geld terug als u uw aanvraag intrekt of als de gemeente uw aanvraag afwijst.

Afhandeling

Binnen 12 weken na aanvraag krijgt u bericht van ons.

Online regelen

DigiD-logo.comGehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen   Lees meer informatie over DigiD 

Alleen voor instellingen: Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen 

Voorwaarden

Bestuurderskaart

 • u kunt door ziekte of handicap voor langere tijd niet zelfstandig 100 meter of meer lopen. Ook niet met een hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een rollator
 • u kunt zelf rijden
 • de kaart staat op uw naam en kunt u in elke auto gebruiken. U mag uw gehandicaptenparkeerkaart niet uitlenen

Passagierskaart

 • u kunt door ziekte of handicap voor langere tijd niet zelfstandig 100 meter of meer lopen. Ook niet met een hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een rollator
 • u kunt niet zelf rijden
 • u bent bij vervoer van deur tot deur volledig afhankelijk van hulp van de bestuurder
 • de kaart staat op uw naam. Als u meerijdt, mag de bestuurder de kaart gebruiken. U mag uw gehandicaptenparkeerkaart niet uitlenen

Instellingenkaart

 • uw instelling is een zorginstelling die bewoners met een beperking vervoert. Deze bewoners komen zelf voor een bestuurders- of passagierskaart in aanmerking
 • uw instelling valt onder de Algemene wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)
Medisch advies

Bij de 1e aanvraag gehandicaptenparkeerkaart moet u altijd voor een medisch advies naar een arts van Argonaut Advies. De kosten hiervoor betaalt u vooraf aan Argonaut. De arts van Argonaut bepaalt daarna of u een volgende keer opnieuw gekeurd moet worden. Dit vermeldt hij in uw dossier.

Hoe lang duurt het?

Uw aanvraag duurt maximaal 12 weken. Als u eerst voor een medisch advies naar het spreekuur moet, stuurt de gemeente uw aanvraag door naar Argonaut. U krijgt van hen een oproep voor het spreekuur aan het Stationsplein 17 in Dordrecht. De arts beoordeelt of u aan de voorwaarden voldoet en geeft hierover advies aan de gemeente. De arts mag met uw toestemming bij uw huisarts of specialist informatie opvragen. Met het advies van Argonaut neemt de gemeente een beslissing. U krijgt een brief met onze beslissing.

Gehandicaptenparkeerkaart thuisgestuurd

Wij sturen de gehandicaptenparkeerkaart naar u op. Moet u toch de Stadswinkel bezoeken? Maak dan een afspraak ophalen gehandicaptenparkeerkaart en neem het volgende mee: 

 • uw pasfoto
 • een geldig identiteitsbewijs (bijvoorbeeld uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
 • het afhaalbewijs
 • uw oude gehandicaptenparkeerkaart, als u deze eerder heeft gehad
Vernieuwen kaart

Vraag uiterlijk 2 maanden voor het verlopen van uw gehandicaptenparkeerkaart een nieuwe aan. Als na uw aanvraag blijkt dat voor u opnieuw een medisch advies nodig is, krijgt u daarvoor een oproep van Argonaut.

Kaart kwijt of gestolen

DigiD-logo.comGehandicaptenparkeerkaart vermist of gestolen  Lees meer informatie over DigiD 

Alleen voor instellingen: Gehandicaptenparkeerkaart vermist of gestolen 

De vervangende kaart is net zo lang geldig als de kaart die u kwijt bent.

Geen gebruik meer maken

Om redenen komt het voor dat u geen gebruik meer maakt van de gehandicaptenparkeerkaart. U stuurt de kaart dan terug naar de gemeente Dordrecht. Schrijf een briefje met de reden waarom u de kaart terugstuurt, bijvoorbeeld door overlijden van de houder van de kaart.

Wij geven de informatie door aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en registreren uw teruggave. U mag de kaart niet zelf weggooien! 

De kaart stuurt u in een envelop zonder postzegel op naar:

Gemeente Dordrecht
Stadswinkel Parkeren
Antwoordnummer 50
3300 VB  Dordrecht

Betaalde parkeerplaats in Dordrecht

Met uw gehandicaptenparkeerkaart kunt u op alle parkeerplaatsen tegen het gehandicaptentarief van € 1,50 per uur parkeren. U kunt ook gebruik maken van mobiel parkeren. De gebiedscode daarvoor is 7841. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u onbeperkt parkeren binnen een parkeerschijfzone (blauwe zone). Meer informatie leest u op de pagina Parkeergeld betalen via mobiele telefoon

Per post regelen

Heeft u geen mogelijkheid om uw aanvraag via DigiD in te dienen? Stuur dan uw volledig ingevulde aanvraag gehandicaptenparkeerkaart (pdf 70 kB) per post op naar: 

Gemeente Dordrecht

Stadswinkel

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

Bijzondere bijstand (bijdrage in de kosten)

U kunt bijzondere bijstand aanvragen voor de kosten bij de (hele) aanvraag gehandicaptenparkeerkaart of de gehandicaptenparkeerplaats.

De aanvraag doet u via de Sociale Dienst Drechtsteden. U bereikt hen van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer 078 770 89 10

 • tussen 08.30 en 12.00 uur en
 • tussen 13.00 en 15.00 uur
Meer informatie

Lukt het u niet om uw aanvraag digitaal te regelen? Bel ons dan via telefoonnummer 14 078, wij denken graag mee in oplossingen. Een instellingenkaart vraagt u altijd digitaal aan.

Staat uw vraag er niet bij? Vul het contactformulier in en binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.