Oplaadpunten elektrisch rijden

U vindt in de stad op veel plaatsen een oplaadpunt om uw elektrische auto op te laden. Deze oplaadpunten gebruiken groene stroom.

Op ruim 280 parkeerplaatsen in Dordrecht staat een oplaadpunt. Op oplaadpalen.nl ziet u waar u een oplaadpunt vindt.

In de volgende gemeentelijke parkeergarages vindt u ook een oplaadpunt:

  • Riedijkshaven (1 plaats)
  • Sportboulevard (2 plaatsen)
  • Veemarkt (2 plaatsen)
  • Spuihaven (2 plaatsen)
  • Achterom (2 plaatsen)
  • Energiehuis (5 plaatsen)

We willen dat iedere Dordtenaar kan vertrouwen op voldoende laadpunten om een overstap naar elektrisch vervoer te maken. Om in die laadbehoefte te voorzien, moeten er meer laadpalen bij. In 2030 zijn 1100 laadpunten nodig voor bewoners en bezoekers van Dordrecht. 

De gemeente wil op 2 verschillende manieren aan de slag gaan om laadpalen in de gemeente te plaatsen:

  1. Voor-de-vraag-uit en met de plankaart als basis

'Voor-de-vraag-uit' is hetzelfde als 'voordat er iemand om vraagt'. Door de hulp van inwoners en ondernemers hebben we een plankaart gemaakt. U ziet op de plankaart waar de gemeente binnen nu en 2026 ruim 300 laadpalen wil hebben. Alle straatnamen leest u in de lijst met locaties laadpalen en op deze interactieve kaart.

Wij reserveren de parkeerplaatsen bij deze laadpalen. Zo bent u er zeker van dat u uw auto kunt opladen. Hiervoor hebben wij een gemeentebreed verkeersbesluit genomen. Bent u het niet eens met 1 van de locaties op de kaart? Dan kunt u tot 13 september tot en met 24 oktober reageren (bezwaar indienen).

Het is aan de aanbieders van laadpalen of zij de palen plaatsen. Zij kunnen een aanvraag doen om laadpalen te plaatsen. Meer informatie hoe u als aanbieder een aanvraag doet, leest u op de pagina Plaatsen van laadpalen voor-de-vraag-uit.

   2. Op aanvraag van inwoners en ondernemers

Inwoners en ondernemers kunnen ook een aanvraag indienen om een nieuwe paal te laten plaatsen. Ook werknemers van bedrijven in Dordrecht kunnen een aanvraag indienen, net als aanbieders van deelauto's. Meer informatie op de pagina Plaatsen van laadpalen op aanvraag van inwoners en ondernemers.