Tips bij gladheid

De gemeente zet zich in om de stad bij gladheid bereikbaar te houden. U kunt zelf ook veel doen aan bereikbaarheid en veiligheid wanneer het glad wordt.

Bereid u voor op gladheid. Zo weet u wat u kunt doen en grijpt u niet mis wanneer het plotseling glad wordt. Hieronder vindt u tips  en antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat kan ik zelf doen tegen gladheid?

Voorkom dat mensen uitglijden. Maak en houd de stoep rondom uw huis vrij van sneeuw en ijs. Hier zijn een paar tips:

  • Schuif of veeg vers gevallen sneeuw meteen weg naar een plek waar niemand er last van heeft.
  • Op gladde plaatsen waar weinig mensen lopen of rijden, kunt u het beste zand strooien. Zand maakt de straat of stoep meteen minder glad.
  • Strooi zout op plekken waar veel mensen lopen of rijden. Dat kan u ook doen voordat het glad is. Lees meer over goed strooien en het verschil tussen strooizand en strooizout.
  • Woont u in een flat of portiekwoning? Maak dan afspraken met uw buren om het werk samen te doen of te verdelen.
  • Vormen zich ijspegels? Haal de ijspegels weg zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.
  • Veroorzaak zelf geen extra gladheid. Was bijvoorbeeld uw auto niet op straat en laat geen water op straat weglopen wanneer het vriest.
Wat heb ik nodig om goed voorbereid te zijn?

Om gladheid tegen te gaan kunt u denken aan:

  • Een stevige bezem of een sneeuwschuiver (o.a. te koop bij bouwmarkten en tuincentra).
  • Strooizout (te koop bij bouwmarkten, tuincentra en veel andere winkels).
  • Strooizand (tijdens kantooruren gratis af te halen bij de gemeente op het adres Kerkeplaat 3).

Voor onderweg kunt u denken aan:

  • Winterbanden of vierseizoenenbanden onder uw auto.
  • Ook voor de fiets zijn winterbanden of vierseizoenenbanden te koop. Die zorgen voor een beter houvast op gladde wegen.
  • Goede verlichting op uw fiets.
  • Schoenen met zolen die u houvast geven.
  • Sneeuwijzers of snowgrips voor onder uw schoenen. Een wollen sok over uw schoen aantrekken kan ook helpen.
Wat kan ik doen bij gladheid onderweg?

Iedereen die deelneemt aan het verkeer is bij gladheid verantwoordelijk voor zijn eigen weggedrag. Let dus goed op.

Op de fiets

Zorg dat andere weggebruikers u goed kunnen zien en dat uw fietsbanden genoeg profiel hebben. Kies een fietsroute met fietspaden waar gestrooid wordt. Op de strooikaart fietsroutes (pdf, 14 MB) kunt u zien waar gestrooid wordt. Houd er rekening mee dat bij sneeuwval de sneeuw soms eerst op de fietsstrook wordt geschoven voordat het van de weg wordt gehaald. Op zulke plaatsen kunt u op de rijbaan fietsen of afstappen en een stukje lopen. Lees ook de tips van de fietsersbond.

Met de auto

Denk na of het nodig is winterbanden of vierseizoenenbanden te gebruiken. Rijd minder snel en houd meer afstand. Houd rekening met fietsers op de weg wanneer de fietspaden nog niet sneeuwvrij zijn.

Kies een goede route

Bedenk vooraf welke route u het best kunt nemen. Kies het liefst een route waar de sneeuw weggehaald is en waar gestrooid wordt. Op de strooiroutekaart (pdf, 14 MB) kunt u deze routes zien.

Waar kan ik zand afhalen om zelf te strooien?

Zand strooien helpt meteen tegen gladheid. Bij de gemeente kunt u gratis zand ophalen op het adres Kerkeplaat 3. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur.

Waar strooit de gemeente?

Tijdens gladheid wil de gemeente de stad bereikbaar maken en houden. Niet in alle straten kan gestrooid worden. HVC bestrijdt de gladheid voor de gemeente en strooit volgens vaste routes.

HVC strooit in straten waar veel verkeer is, op routes voor noodhulpdiensten en op doorgaande wegen.

Is het lange tijd achter elkaar glad, dan wordt ook gestrooid om bijzondere plekken, zoals gladde hellingen.

Er is een speciale strooiroute voor de doorgaande fietsroutes. Daarvoor zet HVC speciale fietspad-strooiers in. Op de strooiroutekaart (pdf, 14 MB) kunt u precies zien welke straten en fietsroutes zijn opgenomen in de strooiroute. Er zijn ook losse kaarten voor autoroutes (pdf, 14 MB) en fietsroutes (pdf, 14 MB).

Bij extreme weersomstandigheden worden de strooiroutes ingekort. Dan wordt gewerkt met sneeuwroutes (pdf, 14 MB). 

Wat zijn sneeuwroutes?

Bij extreme weersomstandigheden kan HVC de strooiroutes inkorten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij zware en/of langdurige sneeuwval, of bij dikke ijzel. Dan moeten de strooiwagens hun snelheid flink verlagen. Hierdoor is het niet mogelijk de hele strooiroute af te werken. Sneeuwschuiven kost meer tijd dan alleen strooien. Ook dan wordt de route ingekort en wordt de sneeuwroute gevolgd.

HVC strooit dan eerst alleen op de drukste hoofdroutes die belangrijk zijn voor de bereikbaarheid van de wijken. Zodra het weer het toelaat, wordt ook de rest van de strooiroute afgewerkt. Wanneer HVC volgens de sneeuwroute werkt, worden de fietsroutes die normaal gesproken gestrooid worden, geheel geschoven en gestrooid.

Op de sneeuwroutekaart (pdf, 14 MB) kunt u zien welke straten in de sneeuwroute vallen.

Waarom wordt er op de stoep niet gestrooid?

De stoepen zijn niet te bereiken met de strooimachines. Dat betekent dat er met de hand moet worden gestrooid. Dit kost teveel tijd en geld. Iedereen kan een handje meehelpen aan de bereikbaarheid en veiligheid tijdens gladheid door zijn eigen stoep schoon te vegen. Lees wat u kunt doen. De gemeente helpt u graag op weg met gratis strooizand.

Waarom zit mijn straat niet in de strooiroute?

De strooiroutes staan voor een heel seizoen vast. Elk jaar wordt gekeken of de strooiroutes moeten worden aangepast. Het is onmogelijk alle straten in de strooiroute op te nemen. Alleen straten waar veel verkeer is, routes voor noodhulpdiensten en doorgaande wegen zijn standaard opgenomen in de strooiroute.

Zit uw straat niet in de strooiroute? Ga dan zelf of samen met uw buren de gladheid in uw straat tegen. Maak bijvoorbeeld afspraken om samen of om de beurt te strooien.

Kan ik bij glad weer nog wel op de fiets?

Er is bij het strooien speciale aandacht voor fietspaden. Op vrijliggende fietspaden strooit en veegt HVC met speciale fietspadstrooiers. Meestal is dat een tractor met een aanhanger.

Fietspaden die direct langs de weg liggen worden alleen gestrooid wanneer de straat is opgenomen in de strooiroute. Kijk natuurlijk wel altijd goed uit, vooral in de straten die niet in de strooiroute zijn opgenomen.

Bij sneeuwval zijn de fietsstroken langs de rijbaan niet altijd goed te berijden. Bij het sneeuwschuiven komt de sneeuw soms op de fietsstrook terecht. De belangrijkste routes waarbij de fietsstrook direct langs de rijbaan ligt krijgen speciale aandacht. Wanneer het lang achter elkaar sneeuwt, wordt er op die fietspaden extra geveegd (na het sneeuwschuiven).

Op de strooikaart fietsroutes (pdf, 14 MB) is te zien welke fietspaden zijn opgenomen.

Is de binnenstad bereikbaar?

De binnenstad wordt drukker bezocht dan de rest van Dordrecht. Daarom is een deel van het winkelgebied en het historisch havengebied opgenomen in de strooiroute.

Ook in de binnenstad zorgt HVC ervoor dat de belangrijkste routes bereikbaar zijn.

Ondernemers en winkeliers zijn zelf verantwoordelijk voor het tegengaan van gladheid op de stoep en langs hun winkel of bedrijf(net als bewoners voor hun woning).

Waarom moet ik ook uitkijken als het dooit?

Dooi zorgt soms voor gevaarlijke situaties.

  • Dooiende sneeuw kan glad zijn. Ook kan ontdooide sneeuw door (nacht)vorst weer aanvriezen en voor gladheid zorgen.
  • IJspegels aan daken en balkons kunnen bij dooi naar beneden vallen en ongelukken veroorzaken. Dit kunt u voorkomen door ijspegels aan uw pand op tijd weg te halen.
  • Ook aan (openbare) gebouwen kunnen ijspegels hangen, let daarom goed op.