Goed strooien

Tips om zelf te strooien met het beste resultaat.

Eerst de sneeuw uit de weg

Schuif of veeg sneeuw weg. Het liefst zo kort mogelijk nadat het gevallen is. Let daarbij op dat u het naar een plek veegt of schuift waar het niet in de weg ligt.

Is de stoep (zo veel mogelijk) sneeuwvrij? Dan kunt u gaan strooien.

Strooien met zand

Op gladde plekken waar weinig gelopen of gereden wordt Kunt u het best strooien met zand. Ook als het harder vriest dan ‑7°C is werkt zand het beste. Zand zorgt niet voor dooi. Wel maakt het gladde oppervlakken stroever en direct beter begaanbaar. Zand kunt u met de hand strooien. Eén handje zand is genoeg voor een vierkante meter. U kunt strooizand kosteloos bij de gemeente afhalen.

Strooien met zout, daarna vegen

Zout heeft een dooiende werking. Strooien met zout heeft zin op plaatsen waar veel gelopen of gereden wordt en als het niet heel streng vriest. Zout strooien kan met de hand. Strooi het zout gelijkmatig uit. Eén handje zout is genoeg voor een vierkante meter. Het duurt ongeveer een half uur voordat het zout de dooiende werking krijgt. Op de plek waar u gestrooid heeft ontstaat een natte drab. Om te voorkomen dat deze drab weer bevriest en opnieuw glad wordt kunt u de drab het best wegvegen met een stevige bezem.

Zout én zand

U kunt ook strooien met zout en zand samen. Het zand zorgt voor directe vermindering van gladheid terwijl het zout ook een dooiende werking heeft.

Spaarzaam met zout

Gebruik strooizout altijd spaarzaam. Een overschot aan zout smeltwater kan in de bodem dringen en daar de wortels van bomen en planten beschadigen.

Strooien voordat het glad wordt

Als er gladheid verwacht wordt kunt u ook preventief strooien om de ergste gladheid tegen te gaan. Dat heeft zin op de plekken waar veel gelopen of gereden wordt. Ook bij preventief strooien is één handje zout per vierkante meter voldoende.