Fiets parkeren - dit zijn de regels

In het stationsgebied mag u fietsen alleen in de stallingen en de daarvoor aangewezen plaatsen neerzetten. Verkeerd geplaatste fietsen halen we weg.

In de binnenstad zijn 2 gratis bewaakte fietsenstallingen van de gemeente. Ze zijn in de Raamstraat en in de Kolfstraat. Ook in de parkeergarage Energiehuis is een fietsenstalling. Deze is gratis en niet bewaakt. Meer informatie vindt u op de pagina over fietsenstallingen.

Veel mensen reizen met de trein en komen aan of vertrekken bij station Dordrecht. Rond het station staan daardoor vaak (brom)fietsen. Dat mag niet. U kunt uw (brom)fiets parkeren in de stallingen van de NS en speciale fietsparkeerzones.

Fietsenstallingen in het centrum

In het centrum zijn 3 gratis fietsenstallingen. Voor adressen en openingstijden gaat u naar onze pagina Fietsenstallingen in het centrum.

Bewaakte fietsenstalling station

De bewaakte fietsenstalling is aan de zijkant van het station naast de roltrappen. Er is plaats voor 1.220 fietsen. Meestal zijn er voldoende plaatsen vrij. Ook brede en lange fietsen kunt u hier parkeren. 

De stalling is van de NS. Voor het stallen van uw (brom)fiets betaalt u. Op de website van de NS vindt u de tarieven en de openingstijden.

Bij deze bewaakte fietsenstalling horen een fietsenwinkel en werkplaats: Fiets & Service.

Onbewaakte fietsenstalling station

De onbewaakte fietsenstalling is op de 1e verdieping van het gebouw aan de westkant van het station. Deze stalling heeft plaats voor 1.350 fietsen en brommers.

Bereikbaar

De onbewaakte fietsenstalling bereikt u via de trap met fietsgoten aan beide kanten van de bewaakte stalling. Deze stalling is gratis en 24 uur per dag open. De fietsenstalling kan soms vol lijken, maar achterin zijn meestal meer dan genoeg plaatsen vrij.

Bromfietsen, scooters en dergelijke

Er is een aparte plek voor het stallen van bromfietsen en scooters. Deze plek herkent u door de witte lijnen. U vindt deze net na de ingang bij de trap. Fietsen mogen hier niet staan en halen wij weg.

Brede, lange en bakfietsen

Voor brede en lange fietsen zijn achterin de stalling 2 aparte gebieden. Beide gebieden herkent u aan een witte markering en een bord. Hier kunt u een fiets neerzetten die niet (goed) in de rekken past.

Twee regels

  1. Plaats de (brom)fiets in de rekken (of de aangewezen plaats).
  2. Laat de (brom)fiets niet langer dan drie weken achtereen staan.

Deze regels staan bij binnenkomst van de gratis stalling. Ook in de gratis fietsenstalling halen we verkeerd geparkeerde (brom)fietsen weg.

Fiets parkeren in de zones bij het station

Bij het station zijn gebieden (zones) waar u de fiets kunt neerzetten en vastbinden. Deze zones kunt u herkennen aan de witte klinkertjes en een tegel met een fiets erop. Hier kunt u een (brom)fiets parkeren, een brede of een lange fiets. Er is ruimte voor een beperkt aantal (brom)fietsen. Hier kunt u de fietsparkeerzones vinden:

  1. Aan de westkant van het station naast het NS parkeerterrein.
  2. Aan de overkant bij restaurant Asahi.
  3. Aan de oostkant van de Stationsweg bij de ABN-AMRO bank.
  4. Aan de zuidkant van de Burgemeester de Raadtsingel tussen het busstation en de rotonde.

Fietsen die buiten de parkeerzones staan, verwijderen we.

Goede mogelijkheid om fiets te stallen

De gemeente wil overlast voorkomen. Om die reden is het verboden om (brom)fietsen neer te zetten bij station Dordrecht. De gemeente treedt streng op tegen mensen die zich niet aan het parkeerverbod houden. We halen (brom)fietsen weg die verkeerd geparkeerd staan in dit gebied. Als het nodig is slijpen we het slot door. De kosten voor een nieuw slot komen voor rekening van de eigenaar.

Waar gaan de weggehaalde fietsen naar toe?

Fout geparkeerde fietsen en weesfietsen halen we weg. Lees op de pagina Waar gaan de weggehaalde fietsen naar toe? waar u uw fiets kunt ophalen.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met het feit dat uw fiets weggehaald is? En hebt u bezwaar tegen de kosten die u hiervoor moet betalen? Dan kunt u ná het ophalen van uw fiets schriftelijk bezwaar maken onder vermelding van 'Bezwaar verwijderen fiets door de gemeente'. Dat kan bij:

Het college van Burgemeester en wethouders

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

Vergeet niet al uw gegevens te vermelden zoals de datum van verwijdering, de datum van het ophalen en uw persoonsgegevens.

Heeft u vragen?

Vul het contactformulier in en u krijgt binnen 5 werkdagen antwoord van ons.