Fietsparkeren - dit zijn de regels

In het stationsgebied mogen fietsen alleen in de stallingen en de daarvoor aangewezen plaatsen worden neergezet. Verkeerd geplaatste fietsen halen we weg.

In de binnenstad zijn twee gratis bewaakte fietsenstallingen van de gemeente. Ze zijn in de Raamstraat en in de Kolfstraat. Ook in de parkeergarage Energiehuis is een fietsenstalling. Deze is gratis maar niet bewaakt. Meer informatie vindt u op de pagina over fietsenstallingen.

Veel mensen reizen met de trein en komen aan of vertrekken bij station Dordrecht. Rond het station worden daarom vaak (brom)fietsen neergezet. Dat mag niet. U kunt uw (brom)fiets parkeren in de stallingen en speciale fietsparkeerzones.

Bewaakte fietsenstalling station

De bewaakte fietsenstalling is op de begane grond, aan de zijkant van het station. Er is plaats voor 1.220 fietsen. Meestal zijn er voldoende plaatsen vrij. Ook brede en lange fietsen kunt u hier parkeren. De ingang is naast de roltrappen.

Bij deze bewaakte fietsenstalling horen een fietsenwinkel en werkplaats. De stalling is niet van de gemeente. Voor het stallen van uw (brom)fiets moet u betalen.

Adres en contact

Het adres is Stationsplein 6, 3311 JV in Dordrecht.

Voor meer informatie kijkt u op de website czwaan.nl of stuurt u een e-mail naar dordrecht@czwaan.nl. U kunt ook bellen naar telefoonnummer (078) 63 56 830.

Openingstijden

 • Maandag, dinsdag en woensdag van 04.30 - 01.35 uur
 • Donderdag van 04.30 - 02.00 uur
 • Vrijdag van 04.30 - 01.30 uur
 • Zaterdag van 05.30 - 01.30 uur
 • Zondag van 06.30 - 01.30 uur
Onbewaakte fietsenstalling station

De onbewaakte fietsenstalling is op de 1e verdieping van het gebouw aan de westkant van het station. Deze stalling heeft plaats voor 1.350 fietsen en brommers.

Bereikbaar

De onbewaakte fietsenstalling bereikt u via de trap met fietsgoten aan beide kanten van de bewaakte stalling. Deze stalling is gratis en 24 uur per dag open. De fietsenstalling kan soms vol lijken, maar achterin zijn meestal meer dan genoeg plaatsen vrij.

Bromfietsen, scooters en dergelijke

Er is een aparte plek voor het stallen van bromfietsen en scooters. Deze plek is met witte lijnen aangegeven. U vindt deze net na de ingang bij de trap. Fietsen mogen hier niet staan en worden weggehaald.

Brede, lange en bakfietsen

Voor brede en lange fietsen zijn achterin de stalling 2 aparte gebieden. Beide gebieden herkent u aan een witte markering en een bord. Hier kunt u een fiets neerzetten die niet (goed) in de rekken past.

Twee regels

 1. Plaats de (brom)fiets in de rekken (of de aangewezen plaats).
 2. Laat de (brom)fiets niet langer dan drie weken achtereen staan.

Deze regels zijn duidelijk vermeld bij binnenkomst van de gratis stalling. Ook in de gratis fietsenstalling halen we verkeerd geparkeerde (brom)fietsen weg.

Fiets parkeren in de zones bij het station

Bij het station zijn gebieden (zones) waar u de fiets kunt neerzetten en vastbinden. Deze zones kunt u herkennen aan de witte klinkertjes en een tegel met een fiets erop. Hier kunt u een (brom)fiets parkeren, een brede of een lange fiets. Er is ruimte voor een beperkt aantal (brom)fietsen. Hier kunt u de fietsparkeerzones vinden:

 1. Aan de westkant van het station naast het NS parkeerterrein.
 2. Aan de overkant bij restaurant Asahi.
 3. Aan de oostkant van de Stationsweg bij de ABN-AMRO bank.
 4. Aan de zuidkant van de Burgemeester de Raadtsingel tussen het busstation en de rotonde.

Fietsen die buiten de parkeerzones staan, verwijderen we.

Goede mogelijkheid om fiets te stallen

De gemeente wil hinder voorkomen. Om die reden is het verboden om (brom)fietsen neer te zetten bij station Dordrecht. De gemeente treedt streng op tegen mensen die zich niet aan het parkeerverbod houden. We halen (brom)fietsen weg die verkeerd geparkeerd staan in dit gebied. Als het nodig is slijpen we het slot door. De kosten voor een nieuw slot komen voor rekening van de eigenaar.

Waar gaan de weggehaalde fietsen naar toe?

Fout geparkeerde fietsen brengen we naar een mini-depot in het Stadskantoor aan de Spuiboulevard 300. U kunt hier uw weggehaalde fiets ophalen.

Website met foto's verwijderde fietsen

Op de website verlorenofgevonden.nl staan foto's van alle fietsen die de gemeente Dordrecht heeft weggehaald. Dat zijn niet alleen de fout geparkeerde fietsen bij het station, maar ook de weesfietsen. Weesfietsen zijn fietsen die 4 weken of langer onbeheerd op straat staan. U kunt op deze website 'Dordrecht' invullen. U krijgt dan alle fietsen te zien die gevonden zijn, op datum gesorteerd. Er zit ook een foto en omschrijving bij.
Bent u uw fiets kwijt, maar staat hij niet op de website? Dan kan het zijn dat hij gestolen is. Neem in dat geval contact op met de politie.

Tijden ophalen fiets

Eigenaren kunnen zich bij de receptie van het Stadskantoor melden op:

 • dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur
 • donderdag van 16.00 tot 19.00 uur

Neemt u een legitimatiebewijs, fietssleutel of eigendomsbewijs mee. U betaalt € 25,- aan administratiekosten. U kunt dit bedrag alleen met pin betalen. Medewerkers van Handhaving zullen de fiets vanuit de opslagplaats in het Stadskantoor aan u overhandigen.

Fietsen 2 weken bewaard

In het Stadskantoor is maar beperkte ruimte. Gevaarlijk en fout geparkeerde fietsen bewaren we 2 weken. Daarna gaan de fietsen naar een centraal depot van een organisatie buiten Dordrecht. Deze organisatie steunt en begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Weesfietsen en fietswrakken gaan meestal direct naar het centraal depot. Op verlorenofgevonden.nl kunt u zien of uw fiets in Dordrecht staat of al naar Weert is gebracht.
Herkent u uw fiets en staat deze al in het depot buiten Dordrecht. In dat geval kunnen we uw fiets weer naar Dordrecht laten komen. De fiets kunt u dan tijdens de openingsuren van het mini-depot ophalen. U betaalt hiervoor geen extra kosten. Het kan wel wat langer duren voordat de fiets weer in Dordrecht is.
Let op: 13 weken na verwijdering vervalt het recht van eigendom.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met het feit dat uw fiets weggehaald is? En hebt u bezwaar tegen de kosten die u hiervoor moet betalen? Dan kunt u ná het ophalen van uw fiets schriftelijk bezwaar maken. Dat kan bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht o.v.v. 'Bezwaar verwijderen fiets door gemeente'. Vergeet u niet al uw gegevens te vermelden zoals de datum van verwijdering, de datum van het ophalen en uw persoonsgegevens.

Heeft u vragen?

Vul het contactformulier in en u krijgt binnen 5 werkdagen antwoord van ons.