Autoluw en voetgangersgebied

Met een digitale ontheffing voor 1 dag, permanent en/of Knip mag u door het autoluwe en/of voetgangersgebied rijden. Voor ondernemers en bewoners.

Dat geldt voor het rijden met een auto, motor, bus en vrachtwagen. Zelfs met een gehandicaptenparkeerkaart heeft u zonder ontheffing geen toegang. 

Sommige stukken van de binnenstad zijn alleen bestemd voor voetgangers. Zonder ontheffing mag in deze voetgangersgebieden helemaal geen verkeer rijden, ook geen fietsers en snor- en bromfietsers.

Cameraregistratie

De gemeente controleert met camera's en kentekenherkenning of u een geldige ontheffing heeft. Heeft u geen ontheffing, dan ontvangt u bij de 1e overtreding een waarschuwing. De volgende keer volgt een boete.

Ontheffing

Wilt u door het autoluwe en/of voetgangersgebied rijden? Vraag dan digitaal een ontheffing aan. Er zijn 3 soorten ontheffingen. Welke u kunt aanvragen, hangt af van uw situatie. Ga naar Ontheffing aanvragen voor meer informatie en om ontheffing aan te vragen.

Heeft u ontheffing, dan hangt het ook van uw situatie af waar u het autoluwe of voetgangersgebied kunt inrijden. Kijk voor een overzicht op Toegang met ontheffing.