Burgemeester Kolff wenst jou een prettige zomer toe

Beste Dordtenaren, hierbij een zomerboodschap van burgemeester Kolff.

Beste Dordtenaren,

Hebben jullie ook zo uitgekeken naar die tijd dat er even niet zoveel hoeft? En we wat meer kunnen genieten en uitrusten, na al die verplichtingen? Op het werk en zeker ook op school. Voor al die eindexamenleerlingen die al dan niet zijn geslaagd… het is nu de tijd om op adem te komen. De zomervakantie in Dordrecht is aangebroken. De temperaturen doen al een tijdje mee en over zonuren hebben we dit jaar niets te klagen. Festivals kleuren de komende tijd onze stad. We hebben vorige week weer mogen genieten van het altijd geweldige Big Rivers Festival. Drie dagen lang was het één groot feest in Dordt.

Maar helemaal onbezorgd de zomer inglijden, daarvan is geen sprake. Dat bleek wel uit het nieuws dat het kabinet is ‘gevallen’. Onzekere tijden worden daardoor nog iets onzekerder. De val van het kabinet Rutte IV betekent dat we op 22 november weer naar de stembus mogen. Dat is een groot recht als je in Nederland woont en ik vraag jullie dan ook met klem om je stem te laten horen!

Een andere kwestie die de gemoederen ook aardig heeft beziggehouden en voorlopig nog wel zal bezighouden is het slavernijverleden. Ik had de eer om te mogen spreken op de bijeenkomst in de prachtige museumtuin van het Dordrechts Museum tijdens de eerste officiële Keti Koti herdenkingsbijeenkomst. Na de zomer starten we een onderzoek waarin we onder andere de rol van het stadsbestuur van Dordrecht in de tijd van de slavernij goed laten onderzoeken. Belangrijk om de geschiedenis compleet te hebben zodat we die ook van alle kanten kunnen belichten, doorvertellen en er lessen uit kunnen trekken. Ik kijk uit naar de uitkomsten van dit onderzoek.

In Dordrecht kennen we al decennia het bedrijf Chemours dat haar werk binnen onze gemeentegrenzen doet. Het water en de bodem in de omtrek van het chemiebedrijf in Dordrecht is verontreinigd met PFAS. Ik begrijp de onrust die dit oplevert in onze stad en omgeving maar al te goed. Maar ik zie ook dat er door wethouder De Jonge, samen met toegewijde medewerkers enorm hard wordt gewerkt om de onderste steen boven te krijgen in dit complexe dossier. We willen boven alles een veilige leefomgeving en duidelijkheid voor onze inwoners. Wij trekken daarbij samen op met o.a. het Rijk, de provincie, waterschappen en andere gemeenten. De vrijheid van ondernemen komt samen met een grote verantwoordelijkheid om dat veilig te doen met oog voor je omgeving. En daarvan zien we momenteel te weinig. Het belangrijkste doel is dat de uitstoot van dit soort stoffen door Chemours op heel korte termijn stopt.

Intussen woedt de oorlog in de Oekraïne alweer bijna anderhalf jaar. De leefbaarheid voor de mensen die daar (nog) wonen, wordt enorm op de proef gesteld. Dagelijks zijn er aanvallen, waarbij dorpen en steden geraakt worden. We zien op de televisie de beelden en we kunnen ons nauwelijks voorstellen dat dit op een dag rijden bij ons vandaan speelt. Gelukkig zie ik om mij heen de wil en de wens om gastvrij te zijn. Dordrecht draagt bij aan een veilige en menselijke opvang in Nederland.

Beste Dordtenaren, ik hoop van harte dat jullie en iedereen die jullie lief is, een beetje kunnen genieten en opladen in de tijd die voor ons ligt. Tegelijkertijd is de zomer een periode die voor velen een moeizame tijd is. Denk hierbij aan mensen zonder familie of partner maar ook in andere verdrietige omstandigheden. De eenzaamheid wordt een stukje groter op het moment dat iedereen met vakantie gaat. Mijn oproep aan jullie is om waakzaam te zijn voor dit soort signalen en er op jullie manier iets aan te doen. Het zit hem vaak in heel kleine dingen die een wereld van verschil kunnen maken. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we wat meer naar elkaar omkijken en ons realiseren dat de wereld echt iets groter is dan onze eigen voortuin. Er valt zoveel moois te zien en te beleven. Zeker in zo’n prachtige stad als de onze! Met een klein gebaar zijn de mooiste resultaten te boeken.

Ik reken op jullie, zoals jullie ook op mij kunnen rekenen. Samen komen we er wel.

Met zomerse groet,

Wouter Kolff