Film zet ouderen aan het denken over veiligheid online

Om ouderen weerbaar te maken tegen online oplichting heeft de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) de film Echt of Nep? gemaakt. Een niet alledaagse film, want de kijkers bepalen zelf de afloop. Sinds de Week van de Veiligheid (10-16 oktober) zijn de film en bijbehorende handleiding gratis beschikbaar voor o.a. gemeenten, politie, ouderenwerk en bibliotheken.

Kijkers bepalen de afloop

De film bestaat uit vijf korte scenes over even zoveel vormen van digitale oplichting. Op het moment dat de hoofdpersoon een keuze moet maken, wordt het beeld stilgezet. De mensen in de zaal kunnen dan met elkaar bepalen wat de hoofdpersoon in hun ogen moet doen. Daarna gaat de film verder op basis van het gekozen scenario. En blijkt of de kijkers de juiste keuze hebben gemaakt. De vormen van digitale oplichting die te zien zijn komen uit de dagelijkse praktijk. De samenstellers van de film hebben hiervoor geput uit politieaangiftes. De primeur was voor bewoners van het Dordtse woonzorgcentrum De Merwelanden. Zij zagen de film op 5 oktober als eerste.

Kennis blijft beter hangen

Bij de film hoort een handleiding om rondom de vertoning een bijeenkomst voor ouderen te organiseren. Organisaties die te maken hebben met ouderen kunnen de film gratis opvragen door te mailen naar var.rotterdam@politie.nl. Met de bijbehorende handleiding kunnen zij zelf een workshop voor ouderen over digitale oplichting organiseren. De VAR is een samenwerkingsverband van 25 gemeenten, de politie en het openbaar ministerie binnen de politie-eenheid Rotterdam.

App je even voor mij?

Digitale oplichting is een onderwerp dat leeft. Zo lanceerde zanger Frans Bauer samen met de politie de campagne App je even voor mij? tegen zogenoemde VIN-fraude (vriend-in-nood-fraude). Vraagt iemand via de app om geld? Betaal nooit voordat je diegene zelf hebt gesproken, is de boodschap.