Goede gesprekken met jongeren in Week van de Veiligheid

Politie, jongerenwerk, scholen en de gemeente Dordrecht grepen de week van de veiligheid aan om het dragen van messen door jongeren aan de kaak te stellen

Wie van een mes af wilde, kon dit tussen 10 en 16 oktober zonder gevolgen achterlaten in een ton bij het politiebureau aan de Overkampweg. In totaal werden daar tien messen ingeleverd. Vorig jaar waren dat er twaalf.

De actie was vooral bedoeld om jongeren aan het denken te zetten en met hen in gesprek te komen. De gemeente en het jongerenwerk kijken terug op een geslaagde actie op het Leerpark op woensdag 12 oktober. Daar spraken zij met tientallen jongeren over de gevaren van het dragen van een mes. Om er ook via social media aandacht voor te vragen verspreidde het jongerenwerk een filmpje uit de social mediacampagne #DropItDordt.

Over de actie

De messeninleveractie is een initiatief van de Politie Eenheid Rotterdam, diverse jongerenorganisaties en zestien gemeenten in de regio Rotterdam. Ook slag- en stootwapens zoals boksbeugels konden anoniem en zonder registratie van gegevens worden ingeleverd. In Dordrecht werd die mogelijkheid niet benut. In alle zestien deelnemende gemeenten bij elkaar zijn dit jaar 113 messen en 31 overige wapens ingeleverd.