Geld voor de kunst dankzij crowdfundingsplatform

Culturele organisaties en makers in de culturele sector kunnen een bijdrage van de gemeente krijgen als zij geld inzamelen via crowdfundingplatform voordekunst.nl. Dat is mogelijk door de samenwerking tussen de gemeente en dit platform.

Een deel van het bedrag dat een organisatie of maker hoopt op te halen, kan de gemeente betalen. Dit kan oplopen tot 25% van het bedrag tot een maximum van 5.000 euro. De samenwerking is deze maand begonnen.

Het Dordts Patriciërshuis is de eerste organisatie die geld heeft gevraagd via het platform. Het is een crowdfundingcampagne gestart voor het aankopen van een monumentale kroonluchter in de Maaskamer. De gemeente draagt 5.000 euro bij aan de 27.500 euro die nodig is.

'Cultureel ondernemerschap stimuleren'

De culturele sector en particuliere donateurs weten de weg naar voordekunst.nl al te vinden. Sinds 2020 stuurden Dordtse makers 17 projecten in. Liefhebbers schonken in totaal al bijna 50.000 euro. Nu haakt ook de gemeente aan. ,,Door deze samenwerking stimuleren we cultureel ondernemerschap'', zegt wethouder Rik van der Linden. ,,We belonen makers en organisaties die actief op zoek gaan naar nieuwe geldbronnen en hun publiek vroeg betrekken bij waar ze mee bezig zijn.'' Aan het geven van een bijdrage zijn voorwaarden verbonden.

Begeleiding door experts

Voordekunst is een landelijk platform voor crowdfunding in de creatieve sector. In twaalf jaar tijd waren meer dan 400.000 donateurs samen goed voor een bedrag van meer dan 40 miljoen euro. In totaal rondden meer dan 5700 makers al succesvol een project af. Makers en organisaties die een campagne starten op voordekunst krijgen voor, tijdens en daarna begeleiding door crowdfundingexperts van voordekunst. Een idee indienen kan via de website van voordekunst.