Protestactie Weizigtpark ten onrechte beëindigd

Afgelopen dinsdagavond voerden een paar demonstraten een protestactie tegen de bomenkap in het Weizigtpark. Deze actie werd vroegtijdig door handhaving en politie gestopt.

De actievoerders hadden de demonstratie niet van tevoren aangemeld. Een demonstratie van te voren aanmelden moet. Ook konden niet alle demonstranten zich legitimeren. Burgermeester Wouter Kolff zag geen reden om de demonstratie te beëindigen: ,,Het recht op demonstratie is een grondrecht en dat recht acht ik zeer hoog. Slechts in uitzonderlijke omstandigheden kan ik als burgemeester aanwijzingen geven of een verbod opleggen. Ik zie die omstandigheden in deze zaak niet."

Weizigtpark

Het Weizigtpark is al bijna 75 jaar oud en is toe aan vernieuwing. De paden sluiten niet goed op elkaar aan en het station is niet voor iedereen goed te vinden. Daarnaast zijn er nog andere problemen. Denk aan de kwaliteit van bomen en struiken, de banken, bruggen, paden en ook de sociale veiligheid. We willen daarom het Weizigtpark opnieuw inrichten.

Bomenkap

Voor de herinrichting hebben we een onderzoek uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat onder andere de kwaliteit van veel bomen in het Weizigtpark matig tot slecht is. Een mogelijke oorzaak hiervan is de leeftijd en jarenlange wateroverlast. Een aantal bomen moeten weg. Daarom kappen we bomen in het park en het Van Baerleplantsoen. We planten uiteindelijk 145 bomen weer terug. 

Overleg met de actievoerders

We gaan het gesprek aan met de actievoerders. Zij krijgen de kans om later opnieuw te demonstreren.