Onderwijs en opvang

De Dordtse scholen werken samen aan het onderwijs voor leerlingen uit Oekraïne. Zij doen hun best om de zorg voor de leerlingen uit het oorlogsgebied zo goed mogelijk te regelen.

Zorgvuldige plaatsing en begeleiding

Kinderen uit oorlogsgebieden hebben trauma’s om te verwerken. Daarnaast moeten ze ook gewoon kind of puber kunnen zijn. Kleine groepen op school zijn belangrijk. Extra aandacht is nodig voor het verdriet van de leerlingen. En om te leren dat verdriet een plek te geven. Daarom is zorgvuldige plaatsing en begeleiding op maat nodig.

Leeftijd 0 – 4 jaar

Voor de jongste kinderen is in opvanglocatie Crownpoint een speel- en verblijfruimte van SDK Kinderopvang. De kinderopvang is open van 09.00 tot 12.00 uur met professionele begeleiding en vrijwilligers. 

Kinderen bij particuliere opvang (gastgezinnen) kunnen naar een kinderopvanglocatie bij hen in de buurt.

Leeftijd 4 – 5 jaar

Kleuters mogen naar de basisschool in de buurt van hun verblijfslocatie.

Leeftijd 6 – 12 jaar

Kindercampus ISK Mondriaan vangt nieuwkomers op in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. De kinderen zitten in internationale schakelklassen (ISK): gemengde leeftijdsgroepen met kinderen van verschillende nationaliteiten. Mondriaan vangt eerste- en tweedejaars nieuwkomers op.

Leeftijd 12 – 18 jaar

Leerlingen tussen 12 en 18 jaar mogen naar de internationale schakelklas van het Stedelijk Dalton Lyceum (ISK Dalton).

MBO en HBO

Leerlingen die ouder zijn dan 18 jaar kunnen hun studie vervolgen via zelfstudie en online onderwijs. Voor de langere termijn onderzoeken we de mogelijkheden voor een onderwijsplek in de buurt. Bijvoorbeeld om via praktijklessen te ontwikkelen naar werk.

Volwasseneducatie

Het Taalpunt geeft advies en informatie om de Nederlandse taal te leren. Het Taalpunt is iedere vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur in de stadsbibliotheek aan de Groenmarkt.

In de stadsbibliotheek is iedereen welkom om te lezen of voor een praatje. De WiFi en computers zijn gratis te gebruiken. Er zijn bladen, kranten en boeken in veel talen.

Meer informatie

Meer informatie, bijvoorbeeld over aanmelden bij de scholen, op www.dordtvooroekraine.nl.