Parkeerregels centrum terug naar hoe het was voor corona

Tijdens corona namen we een aantal tijdelijke maatregelen voor parkeren. Deze waren verbonden aan het advies van de rijksoverheid om thuis te werken. Half maart verviel dit advies. Daarom gaan vanaf zondag 1 mei de parkeerregels voor parkeerterrein Weeskinderendijk en voor houders van een parkeervergunning terug naar hoe ze voor corona waren.

Gebruikers van parkeerterrein Weeskinderendijk voeren vanaf 1 mei weer hun kenteken in als zij daar parkeren. Tijdens corona was het invoeren van kentekens tijdelijk niet nodig. Dit bood vooral uitkomst aan thuiswerkende inwoners van het centrum zonder parkeervergunning die op het parkeerterrein parkeren. Zij hoefden zo niet elke dag naar het parkeerterrein om opnieuw hun kenteken in te voeren. De eerste 24 uur parkeren blijft gratis. Daarna moet betaald worden om ongewenst lang parkeren tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat er voldoende parkeerplekken zijn voor bezoekers. Bijvoorbeeld tijdens de evenementen en drukke weekenden.

Parkeersectoren

Voor houders van een parkeervergunning geldt dat zij vanaf 1 mei weer alleen kunnen parkeren in de sector waarvoor zij een parkeervergunning hebben. Door het thuiswerken bleven parkeerplekken langer bezet. Voor ondernemers en mensen die niet konden thuiswerken, was het daardoor lastig om bij thuiskomst een parkeerplek te vinden. Door het tijdelijk opheffen van de parkeersectoren ontstond een groter gebied om te parkeren. Dit was niet voor iedereen een oplossing. Het hielp vooral vergunninghouders die wonen of werken op de grens van 2 sectoren.
Parkeersectoren zijn nodig om de parkeerdruk in het centrum goed te verdelen. Op basis van de beschikbare plekken verdeelt de gemeente de parkeervergunningen.

Wennen

Op 1 mei gaan de kappen van de parkeerautomaten bij de Weeskinderendijk. Een tekstkar en borden wijzen bezoekers erop dat zij hun kenteken weer moeten invoeren. Dit kan ook via een parkeer-app. Houders van een parkeervergunning ontvangen in de week van 25 april een email.
We begrijpen dat mensen weer moeten wennen aan de nieuwe situatie. Daarom krijgen parkeerders die vergeten hun kenteken in te voeren de eerste weken een waarschuwing. Dit geldt ook voor vergunninghouders die in een andere sector parkeren.