Burgemeester Wouter Kolff: 'De ontwikkelingen in Oekraïne zijn uiterst zorgelijk"

Beste Dordtenaren,

De afgelopen 2 jaar heb ik regelmatig aan jullie geschreven over de coronacrisis en hoe we elkaar konden steunen.

Na het schrijven van mijn laatste brief kon ik niet bedenken dat we van de ene vijand naar de andere vijand zouden gaan. De oorlog in Oekraïne lijkt ver weg maar alleen Duitsland en Polen liggen tussen Oekraïne en ons land in. Ongekend dat op ons Europese continent een complete bevolking geconfronteerd wordt met zoveel vreselijk geweld en ongekend dat de Russische president zich een soeverein land denkt te kunnen toe-eigenen en langdurig beheersen, terwijl de bevolking zelf echt een compleet andere toekomst voor ogen heeft.

De ontwikkelingen in Oekraïne zijn uiterst zorgelijk. Een situatie waarbij ook bij mij meermaals per dag de rillingen over de rug lopen. Het is juist nu belangrijk dat we het hoofd koel houden en een warm hart hebben voor de Oekraïense bevolking en voor elkaar.

Samen met de andere landen in Europa en de Verenigde Naties vormen we een eenheid en wordt de druk op Rusland opgevoerd, zonder onnodige provocatie van een onberekenbare tegenstander. Deze situatie vraagt ook in ons land en in onze stad om eenheid en volle aandacht voor elkaar. Een warm hart en een koel hoofd dus.

We mogen ongelofelijk blij zijn dat we in Nederland en in onze eigen stad mogen leven in vrijheid. De oorlog in Oekraïne geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om te realiseren dat democratie, vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Ik ervaar het oprecht, zeker nu, als een voorrecht hier te mogen wonen en in alle veiligheid mee te beslissen over de toekomst van de stad. Ga daarom alsjeblieft stemmen voor de nieuwe gemeenteraad op 14, 15 of 16 maart. Zeker nu.

Ik hoor zo nu en dan dat Nederlanders weer extra middelen inslaan om voorbereid te zijn op het ongewisse. Doet mij weer denken aan de eerste weken na de uitbraak van corona. Mensen gingen hamsteren. Er was geen wc-rol meer te krijgen. Dat was toen en is ook nu echt niet nodig.

Wat zeer waarschijnlijk wel nodig is, is opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Weet dat ook Dordrecht en onze regio aangesloten zijn bij landelijk overleg over (crisis-)noodopvang. Niet alleen in crisiscentra, maar misschien ook bij inwoners thuis. Ik merk dat er ook in onze stad veel draagvlak voor is. En dat mensen nu al druk zijn met inzamelacties voor de Oekraïners. Dat alles maakt me trots. Over de omvang en aard van de opvang is nu nog veel onduidelijk, maar dat zal vermoedelijk snel veranderen. We houden jullie daar graag op aangesloten.

Nog even dit. Niet bedoeld om jullie bang te maken, maar juist ter geruststelling. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Ook aanstaande maandag.

Schrik dan vooral niet. Ook bij mij zal deze sirene anders voelen dan alle andere keren. Mijn gedachten zullen dan ook juist uitgaan naar al die mensen in Oekraïne die dit geluid nu dagelijks meerdere keren horen terwijl er een echte dreiging is. En te vaak helaas ook een echte aanval. Pas als de sirene meerdere keren of op een ander moment afgaat, wordt echt alarm geslagen en moet iedereen zo snel mogelijk naar binnen.

Beste Dordtenaren, we gaan er vanuit dat het gezond verstand, de democratie en de eenheid van zoveel landen en hun inwoners zullen overwinnen. Tot die tijd is het echt van groot belang ook in deze situatie naast elkaar te blijven staan. Ik merk dat, hoewel onze gedachten vrijwel continu uitgaan naar de Oekraïense bevolking, het leven hier gewoon doorgaat.

En dat is goed. We leven in een vrij en veilig land. Daar zijn we trots op en dat laten we zien. Zo moet het.

Beste Dordtenaren, let goed op elkaar.

Wouter Kolff
Burgemeester