Burgemeester Wouter Kolff: We zitten nog in lockdown maar de kleine versoepelingen van de maatregelen bieden hoop.

Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het met jullie?

Ik hoor nog vaak heftige verhalen. Over zieke mensen, eenzame mensen, jongeren maar zeker ook van ondernemers die het enorm lastig hebben. We zitten nog in lockdown maar de kleine versoepelingen van de maatregelen bieden hoop. Hoop gebaseerd ook op het vooruitzicht op nog meer versoepelingen.

Maar het aantal positieve testen is nu nog te hoog voor meer versoepelingen. Hopelijk kunnen we vanaf het Paasweekend weer een terrasje pakken of gewoon weer een winkel binnenstappen zonder 4 uur van te voren een afspraak te maken. Dat zou geweldig zijn. En geloof mij, dat zit er echt aan te komen.

Daarom moeten we nu nog niet verzwakken. Nog even doorzetten om over een paar weken weer meer vrijheden te hebben. Ik kijk stiekem soms al vooruit naar al die vrolijkheid die weer komen gaat. Goed te zien dat er veel plannen worden gemaakt. De initiatieven vliegen je om de oren. Iedereen staat, zodra het weer mogelijk is, in de startblokken. Top!

Maar ik schrik nu nog wakker uit die droom en denk aan de realiteit. Het aantal besmettingen is hoog, de ziekenhuizen draaien overuren. Dus we moeten nog even flink aan de bak. Betere tijden komen er aan. Echt.

Misschien zien jullie het zo af en toe voorbij komen via social media. Nu ik niet op bezoek kan vanwege de maatregelen, voer ik veel digitale gesprekken. Ik merk dat de rek er soms echt uit is. Ik ben enorm trots op iedereen die keihard werkt om het leven van anderen beter te maken. Helaas is dat nodig. Maar wat fijn te zien dat veel Dordtenaren zich met hart en ziel inzetten voor de mensen op ons eiland die dat hard nodig hebben.

En ik bedoel daar ook juist de kleine gebaren mee. Even een praatje met de buurman, een boodschap voor een kennis of bijvoorbeeld ook Xavi van 7 jaar en zijn opa Ger die regelmatig met een prikker samen het vuil van straat halen. Dat zijn de voorbeelden waar ik blij van word.

Ook belangrijk is dat we volgende week weer mogen stemmen. Laat ook jouw stem alsjeblieft niet verloren gaan. Als je ergens iets van vindt, is het belangrijk je stem uit te brengen op een partij die jou kan vertegenwoordigen. Natuurlijk is het spannend te stemmen in deze tijd. Maar veel mensen hebben hard gewerkt om de verkiezingen ondanks het coronavirus op een zo veilig mogelijke manier mogelijk te organiseren. Dank aan iedereen die daar in de voorbereiding of volgende week tijdens het stemmen een bijdrage aan levert.

Beste Dordtenaren,
Ik kijk weer uit naar een Dordrecht waar Dordtenaren met een glimlach rondlopen, genietend van al dat moois op ons eiland. In de wetenschap dat we er met zijn allen nog even flink tegen aangaan, durf ik dat wel te dromen.

Wouter Kolff
Burgemeester