Prinses Beatrix opent de Prins Clausbrug: kijk mee

Prinses Beatrix opent op dinsdag 26 oktober de Prins Clausbrug. De feestelijke opening is vanaf 16.30 uur live te volgen.

Gebruik daarvoor deze link naar de livestream

De brug over het Wantij verbindt de nieuwe stadswijk Stadswerven met de historische binnenstad van Dordrecht. De brug wordt een belangrijke schakel in de toekomstige snelfietsroute (Oude Maas – Merwede route) richting Papendrecht. Om die reden heeft de provincie Zuid-Holland meebetaald aan de bouw.

Verbinding

Burgemeester Wouter Kolff heet prinses Beatrix welkom in zijn stad. 'De Prins Clausbrug ligt vlakbij de Prins Hendrikbrug en de Prinses Amaliabrug. Ik vind het bijzonder dat de prinses de brug opent die de naam van haar echtgenoot krijgt. De naamgeving van onze bruggen naar leden van het Koninklijk Huis staat symbool voor de verbinding die de stad voelt met het Koninklijk Huis.'

Wie de opening van de Prins Clausbrug wil zien, kan dat doen op het Noorderhoofd of aan de kant van Stadswerven. Er komen grote schermen te staan waarop we live beelden van de opening tonen. Daarnaast is de opening van de Prins Clausbrug ook thuis via de livestream live te volgen.

Nadat Prinses Beatrix de brug officieel heeft geopend, mag een groep fietsers vanaf Stadswerven als eerste over de brug. Vanaf 18.00 uur is de brug door iedereen te gebruiken.

Ontwerp

Architectenbureau René van Zuuk heeft de brug ontworpen. Het technisch ontwerp is een architectonisch hoogstandje. De klep van de brug kan bewegen dankzij een contragewicht in de mast. Als het brugdek open gaat, staat 260 ton 57 meter rechtop in de lucht. Het bewegingsmechanisme van de brug is nog nooit eerder toegepast. De aannemerscombinatie Dura Vermeer Hillebrand heeft de brug gebouwd.