Hulpteam steunt ouders toeslagenaffaire

De Sociale Dienst Drechtsteden biedt hulp aan ouders die in de problemen zijn gekomen door de toeslagenaffaire. Daarvoor is er het Hulpteam Toeslagen.

Dit regionale team helpt op dit moment 250 mensen om hun leven weer op de rit te krijgen. De medewerkers van het hulpteam zijn de vaste aanspreekpunten voor de ouders. Zij helpen hen bij het in beeld brengen van schulden. Landelijk is geregeld dat ouders hun schulden bij de overheid niet hoeven te betalen. Dat geldt dus ook voor de schulden bij de gemeente.

Hulp bij problemen

Sommige slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn uit hun huis gezet omdat zij de huur of hypotheek niet meer konden betalen. Dat is in Dordrecht niet aan de hand. maar mocht het nodig zijn, dan helpt het Hulpteam Toeslagen bij het vinden van een huis. Verder geeft het team hulp bij het vinden van een baan, psychische ondersteuning en hulp bij opvoedproblemen. Over deze hulp zijn afspraken gemaakt tussen het Rijk en de gemeenten.

Veel meldingen

Door de toeslagenaffaire hebben duizenden ouders nu grote problemen. Er hebben zich landelijk 50.000 mensen bij de Belastingdienst gemeld. In Dordrecht gaat het om meer dan 400 ouders. Het lukt de Belastingdienst door het grote aantal ouders dat zich heeft gemeld niet om de schade die mensen hebben gehad snel te beoordelen en financieel te compenseren. Dat zorgt voor veel frustratie bij ouders. 'Wij gaan met alle ouders die dat willen in gesprek. We maken een plan om hen te helpen', zegt wethouder Peter Heijkoop.

Rol gemeente

Mogelijk krijgen gemeente een andere of grotere rol bij de aanpak van de problemen bij ouders nu de operatie vanuit het Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen van de Belastingdienst is vastgelopen. Het Rijk houdt deze aanpak op dit moment tegen het licht. Eind dit jaar wordt er meer over bekend.
Wethouder Heijkoop denkt dat de hulp aan ouders in Dordrecht en de Drechtsteden nog  enkele jaren nodig is. Tot eind 2023 kunnen ouders die benadeeld zijn zich nog bij de Belastingdienst melden. 'Het zal nog even duren totdat de Belastingdienst alle gedupeerden heeft beoordeeld en de schadebedragen heeft betaald. In de tussentijd blijft de hulpvraag groot'.