Mondkapje en coronatoegangsbewijs op meer plekken verplicht

Vanaf 6 november 2021 zijn op meer plekken een mondkapje en een coronatoegangsbewijs verplicht. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuis neemt namelijk snel toe.

Het RIVM verwacht dat er de komende maanden 500 corona-patiënten bij komen op de IC. Om ervoor te zorgen dat iedereen goede zorg kan blijven houden, heeft het kabinet extra maatregelen genomen. Die moeten de kwetsbaren beschermen tegen de toegenomen verspreiding van het virus.

Met ingang van 6 november moet je weer een mondkapje op in publiek toegankelijke gebouwen zoals supermarkten, winkels en bibliotheken. Ook in het openbaar vervoer geldt een mondkapjesplicht.  Dat is inclusief de perrons en bij tram- en bushaltes. 

Scholen

Een mondkapje is ook verplicht in mbo-scholen, hogescholen en universiteiten wanneer studenten zich verplaatsen. Als je zit, mag het mondkapje af.

Contactberoepen

Wie naar kapper of schoonheidsspecialiste gaat, moet ook een mondkapje dragen. Dat geldt zowel voor de klant als de dienstverlener. Deze mondkapjesplicht is er voor alle contactberoepen. 

Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs geldt per 6 november op meer plekken. Dat is onder meer voor het bezoeken van horecagelegenheden (zowel binnen als op het terras), theaters en bioscopen en sportwedstrijden. 

Thuiswerken

Het kabinet heeft het advies voor thuiswerken aangescherpt. Het nieuwe advies is: 'Werk minstens de helft van de werktijd thuis'. Wie wel naar het werk moet of in de vrije tijd op pad gaat, wordt gevraagd de drukte en de spits zoveel mogelijk te vermijden.

Kijk voor nadere informatie over de maatregelen op de website van de rijksoverheid.

Hieronder ziet u een overzicht van de maatregelen. Klik op het plaatje voor een grotere versie. 

Coronamaatregelen 2 november 2021