Burgemeester Wouter Kolff: "Beste Dordtenaren, hoe gaat het met jullie?"

Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het met jullie? Met mij gaat het prima. Korte nachtjes maar dat mag de pret niet drukken;-). Het is weer een tijdje geleden dat ik mij via deze ‘Beste Dordtenaren’, zoals ik het altijd noem, tot jullie heb gericht.

Tijdens en vlak na de zomer hadden we allemaal het gevoel dat we het virus in een hoek hadden gedreven en dat de zwaarste tijd achter ons lag. Ik geloof echt dat de piek voorbij is maar je ziet aan de cijfers dat het virus nu toch weer heel makkelijk oplaait.
Het kabinet heeft daarom weer maatregelen moeten treffen. Geen leuke maatregelen, maar gelukkig niet zo zwaar als we eerder hebben meegemaakt.

Dus ook ik heb mijn mondkapjes weer uit de kast gehaald terwijl ik er toch echt op hoopte ze nooit meer op te hoeven zetten. Ik ging er van uit ze net als een oud shirt zo af en toe tegen te komen in de kast en dan terug te denken aan een tijd die voorbij is. Een soort van herinnering aan een voor heel veel mensen nare tijd.

Ik hoop dat die hele heftige nare tijd niet meer terug komt maar daar moeten we nu wel ons best voor doen. Als we binnen zitten, kruipen we ook wat dichter bij elkaar. Dat is natuurlijk gezellig maar het coronavirus maakt daar dankbaar gebruik van. Het is daarom belangrijk wat meer afstand te houden en de basisregels weer vaker toe te passen.

Ook wil ik stilstaan bij de toon die ik op social media maar ook op straat voorbij zie en hoor komen. Het lijkt net alsof we elkaars vijand zijn in plaats van dat we schouder aan schouder dat virus weg proberen te drukken. Het is onmogelijk om het allemaal met elkaar eens te zijn. Laten we proberen elkaars mening te respecteren.

Ik zou het soms van de daken willen schreeuwen dat mensen zich moeten laten vaccineren. Zelf ben ik er van overtuigd dat dit de snelste weg is om van het virus te winnen. Het is overigens een feit dat ook gevaccineerden besmet kunnen raken of een ander kunnen besmetten. De kans is echter veel kleiner en de kans dat ze in het ziekenhuis belanden is nog veel kleiner. Maar er zijn ook mensen die een andere mening of overtuiging hebben. Hoe de feiten of kansen ook liggen. Dat hebben we te respecteren. Aan de andere kant hebben diezelfde mensen ook te respecteren dat andere mensen zich wel laten vaccineren. Het kan niet zo zijn dat mensen die naar een prikbus gaan of medewerkers die die prik zetten, worden uitgescholden door mensen die die prik niet willen. Belachelijk natuurlijk!

Wij Dordtenaren kunnen deze crisis met elkaar oplossen in plaats van tegen elkaar. We hebben een gezamenlijke vijand te bestrijden en dat gaat het beste met elkaar.

Ik ga vanavond mijn kinderen naar bed brengen. Mijn dochter van bijna twee lees ik graag voor. Vaak sprookjes. Ze vindt dat mooi, omdat ik dan kan zeggen: ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’.

Beste Dordtenaren: let op elkaar, wees lief voor elkaar en blijf gezond!

Wouter Kolff
Burgemeester