GFT en etensresten in de zomer elke week opgehaald

HVC haalt in de maanden juni, juli en augustus elke week gft en etensresten op. Zo maken we het scheiden van afval in de warme maanden nog makkelijker. Het kan betekenen dat HVC uw bak voor gft en etensresten op een andere dag leegt. HVC stuurt alle huishoudens die een groene bak hebben hierover een brief. De nieuwe ophaaldagen vindt u ook gemakkelijk terug in de afval-app of op hvcgroep.nl/afvalkalender.

Maar liefst een derde van ons restafval bestaat uit groente-, fruit-, tuinafval en etensresten. Al dit afval mag in de bak voor gft en etensresten. Zo kan er compost en groen gas van gemaakt worden. Omdat dit afval in de warmte wat sneller kan gaan stinken, haalt HVC leeft 'groene bak' in de zomer elke week op. Wel zo makkelijk, hygiënisch en prettig!

Wat mag er bij het gft?

De naam zegt het eigenlijk al: groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Denk aan:

  • schillen en resten van groente, fruit, aardappelen en noten.
  • etensresten (ook botjes, visgraten en eierschalen)
  • brood, deeg, rijst en pasta 
  • losse thee en koffieprut (zonder het zakje of filter)
  • onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren
  • bloemen en planten
  • strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren


Tips voor een schone bak

Hieronder vindt u nog een aantal tips om in de warme maanden de groene bak schoon en fris te houden.

Afbreekbaar zakje

Verpak etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje. U koopt deze bijvoorbeeld in de supermarkt. Zo voorkomt u dat vliegen eitjes leggen in deze resten. Ook zorgen afbreekbare zakjes ervoor dat het gft niet aan de bodem van de bak blijft plakken.

Schaduw

Zet uw bak, als het kan, in de schaduw. Zorg altijd dat de bak een klein stukje open blijft. Bijvoorbeeld door een stukje hout tussen het deksel en de bak. Hoe meer het gft kan doorluchten, hoe minder het gaat ruiken.

Maden

Last van maden? Leg af en toe een tak klimop in de bak. Dit is giftig voor maden.S

Schoonmaken

Een net geleegde bak regelmatig schoonmaken helpt ook. Giet hiervoor kokend water en een schoot azijn of groene zeep in de bak. Met een bezem, schrobber of hogedrukreiniger krijgt u de bak goed schoon. Laat de bak eerst helemaal drogen, voordat u er nieuw gft en etensresten in doet.