Schade jaarwisseling voorlopig geschat op 28.600 euro

De schade aan de openbare ruimte in Dordrecht door de jaarwisseling 2020-2021 komt bij een eerste inschatting neer op 28.600 euro, veel minder dan vorig jaar.

Vorig jaar was er 91.065 euro aan schade. De meeste schade was er aan afvalbakken. Dit jaar gold een vuurwerkverbod voor alle vuurwerk behalve categorie F1-vuurwerk (fop- en scherts). Daarnaast heeft de gemeente op 28 december 2020 een inleverdag voor illegaal vuurwerkdag georganiseerd. Mensen konden zonder straf te krijgen vuurwerk inleveren. Hierbij is 51 kilogram aan (illegaal) vuurwerk ingeleverd.

Schade

De schade aan afvalbakken was 15.600 euro en de schade aan 80 verkeersborden zorgde 4.000 euro aan kosten. Bij sportvoorzieningen is tot nu toe geen schade gevonden. Wel zijn speelplekken en speeltoestellen vernield. De schade was 9.000 euro. De gemeente doet aangifte van schade bij de politie. Als dat kan, krijgt de dader de rekening.

Hulpdiensten en handhaving

De politie heeft in totaal 7 aanhoudingen verricht voor het verstoren van de openbare orde. Dit was voor vuurwerk of openbare dronkenschap. De brandweer moest 21 keer te hulp schieten voor vooral kleine branden. Bij het ziekenhuis kwamen geen vuurwerkslachtoffers binnen en bij de huisartsenpost meldde zich één patiënt met licht vuurwerkletsel.

Zonder grote incidenten

Burgemeester Kolff bedankt de hulpdiensten die hebben bijgedragen aan een veilige jaarwisseling. En ook Dordtse jongeren, die zich overwegend goed hebben gedragen. Jeugdorganisatie R-Newt heeft online activiteiten voor hen georganiseerd. Ook de vuurwerkmaatregelen hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen.