Inzamelen huishoudelijk afval verandert

Vanaf april 2021 verandert het inzamelen van huishoudelijk afval in Dordrecht. Het gaat om het inzamelen van plastic, blik en drinkpakken, gft en etensresten, restafval en het aanbieden van grof afval.

In ons restafval zitten nog veel waardevolle materialen om opnieuw te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan plastic verpakkingen en etensresten. Door afval thuis goed te scheiden voorkomen we dat deze materialen in de verbrandingsoven terecht komen. Het verbranden is zonde en niet goed voor het milieu. Bovendien kost het de gemeente, en dus ook onze inwoners, veel geld. De hoeveelheid restafval moet dus omlaag. Daarom heeft de gemeenteraad besloten maatregelen te nemen, die het scheiden van afval aan huis makkelijker maken. Want door het afval vooraf goed te scheiden, blijft nog maar weinig restafval over. En dat is precies de bedoeling! 

Wat verandert er? 

Wat de veranderingen precies voor u betekenen, hangt af van waar en hoe u woont. We zetten ze voor u op een rijtje:

Plastic, blik en drinkpakken

We maken het scheiden van plastic, blik en drinkpakken makkelijker. Een groot deel van de inwoners blijft de doorzichtige zakken gebruiken voor het scheiden van plastic, blik en drinkpakken. Vanaf april haalt HVC die zakken elke week op. Nu is dat nog 1x in de 2 weken. U kunt de zakken dus sneller kwijt.

Woont u in een huis met een tuin in Stadspolders of Dubbeldam? Dan krijgt u een bak aan huis voor plastic, blik en drinkpakken. Hier kunt u uw plastic verpakkingen gemakkelijk kwijt. HVC leegt deze bakken 1x in de 2 weken. Deze inwoners ontvangen binnenkort een brief met meer informatie over de bak voor plastic, blik en drinkpakken.

Gft en etensresten

In juni, juli en augustus leegt HVC de bak aan huis voor gft en etensresten elke week. Op die manier kunt u ook in de warme maanden met een gerust hart alle etensresten in de groene bak gooien. De rest van het jaar wordt de gft-bak, net als nu, 1x in de 2 weken geleegd.

Restafval 

Door uw afval thuis goed te scheiden, blijft nog maar heel weinig restafval over. Het ophalen van de bak aan huis voor restafval gebeurt vanaf april 2021 in heel Dordrecht minder vaak: 1x in de 4 weken. 80% van ons restafval bestaat nu nog uit afval dat we eigenlijk gescheiden kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld etensresten, plastic of textiel. In andere gemeenten blijkt dat inwoners genoeg hebben aan 1x in de 4 weken ophalen van restafval.  
Het gebruik van de ondergrondse container voor restafval verandert niet. 

Grof afval

Het laten ophalen van grof restafval is vanaf 1 mei niet langer gratis. Dit kost € 20,- per afspraak.. Het inzamelen van grondstoffen zoals takken, bruikbare huisraad en elektrische apparaten aan huis blijft gratis. Ook grof afval naar het Afvalbrengstation brengen blijft gratis. Verder is het mogelijk gratis een aanhanger te lenen voor transport naar het Afvalbrengstation.  

Luiers en incontinentiemateriaal

Luiers en incontinentiemateriaal doet u bij het restafval. Deze afvalstroom kan helaas nog niet goed worden gerecycled. Het ophalen van de bak voor het restafval gebeurt vanaf april 1x  in de 4 weken.  Door plastic, blik en drinkpakken, gft en etensresten en papier en karton goed te scheiden blijft er ruimte over in de bak aan huis voor restafval. 
Als dit voor uw situatie niet voldoende is, kunt u gebruik maken van extra service of maatwerk. U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice van HVC.


Meer informatie

Inwoners ontvangen in maart meer informatie over de veranderingen van het inzamelen van afval. Een overzicht van de veranderingen vindt u ook op dordrecht.nl/afval.