Burgemeester Wouter Kolff: "Houden jullie ook zo van dit weer?"

Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het?

Houden jullie ook zo van dit weer? Velen hebben lang moeten uitkijken naar een met sneeuw bedekt wit landschap en ijs om op te kunnen schaatsen. Veel kinderen genieten enorm van de sneeuw- en ijspret. Maar natuurlijk ook volwassenen. En wat hebben we dit soort lichtpuntjes hard nodig. Ook ik heb genoten in de sneeuw, evenals mijn 1-jarig dochtertje vanuit haar wasmand-slee.

Geniet zo veel als het kan en toelaatbaar is. Want we moeten natuurlijk niet vergeten afstand te houden. Om in ijstermen te blijven; we moeten uitglijders voorkomen. En natuurlijk moeten we ook rekening houden met mensen die nu naast het coronavirus door de kou en sneeuw niet naar buiten kunnen of durven. Blijven jullie ook naar elkaar om kijken?

Ons leven staat nu bijna een jaar in het teken van het coronavirus. Ook ik had gehoopt dat we nu zo langzamerhand weer ons oude leven weer hadden kunnen oppakken. Dat ondernemers weer kunnen ondernemen zoals ze willen, dat zorgmedewerkers weer wat adem kunnen halen en met andere dingen dan corona bezig zijn, dat onderwijspersoneel zonder angst besmet te raken voor de klas staat, dat iedereen weer gewoon heen en weer naar het werk kan. Dat mensen die hun baan verloren zijn, weer aan het werk kunnen. Dat we in het weekend weer langs de lijn kunnen staan om te kijken naar sportwedstrijden. Dat we kunnen genieten van al die mooie culturele instellingen die Dordt rijk is. En dat ook mijn haar geknipt kan worden door een kapper (want daar is volgens mij inmiddels een heggenschaar voor nodig). Maar helaas, dat is nu nog niet het geval.

Er zijn gelukkig wel weer kleine verbeteringen. Winkeliers kunnen met click & collect makkelijker verkopen en toch de klant weer even zien. En ook de basisscholen zijn weer open. Dat is voor de kinderen prettig maar ook voor de ouders;-)

Maar dit is nog lang niet genoeg. Waar velen van ons weer uitkijken naar het normale leven, zitten andere mede-Dordtenaren in een overlevingsstand en hebben moeite het hoofd boven water te houden. We moeten echt alles op alles zetten om die mensen te helpen. Dat moeten we met elkaar doen. Dat is een zware opgave maar we moeten naar elkaar om blijven kijken.

Ik wil graag nog een keer onderstrepen dat ik bijzonder trots ben op al die fantastische initiatieven van Dordtenaren voor Dordtenaren. Van klein tot groot het is allemaal even belangrijk en doet er echt toe. Kijk bijvoorbeeld naar een initiatief als Licht voor Dordt. Daar wordt veel hulp geboden. Van hulp bij financiële schulden, van voedseluitgifte tot zomaar een praatje. Ook Heel Dordt belt is een goed voorbeeld. Dordtse helden bellen mensen op voor een praatje. Echt top! Op de speciale webpagina vind je meer informatie. Ook als je zelf een bijdrage wilt leveren.

Dordtenaren,

Ook ik kijk uit naar een periode waarin we veel vrijheden weer terug hebben. Hou vol en blijf naar elkaar omzien!

Kijken jullie uit op het ijs?

Wouter Kolff
Burgemeester Dordrecht