Miljoenen van Rijk voor betaalbare huizen Maasterras

Het ministerie geeft de gemeente 4 miljloen voor de bouw van woningen op het Maasterras. Op deze plek nabij de Zwijndrechtsebrug komen in de eerste fase ruim 626 woningen.

Bijna driekwart daarvan komt in de categorie sociale huur, middenhuur (tot €1000 per maand) en betaalbare koop (tot €325.000). Dat is mogelijk dankzij de bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Voorwaarde is dat de bouw eind 2024 begint.

Het Maasterras is één van de belangrijkste plekken voor nieuwbouw in Dordrecht. Het gebied ligt tegen de binnenstad aan en kijkt uit over de Oude Maas. Tegelijkertijd zijn er veel beperkingen door de spoorlijn, de A16 en de bodemvervuiling. Het Maasterras is onderdeel van de Dordtse Spoorzone, waar Dordrecht  duizenden woningen wil bouwen. De gemeente heeft aan de Weeskinderendijk al grond aangekocht met het oog op die nieuwbouw. Omdat er bij deze plannen sprake is van een financieel tekort, diende de gemeente een aanvraag in bij het ministerie. 

Geweldig

'Het is geweldig dat we deze bijdrage krijgen', zegt wethouder Maarten Burggraaf van Ruimtelijke Ontwikkeling. 'Het Maasterras is geen makkelijke plek om te bouwen, maar wij laten zien dat het mogelijk is. En dankzij de bijdrage van het Rijk kunnen we hier ook woningen bouwen voor mensen met een modaal of lager inkomen. Zoals we dat ook met de gemeenteraad hebben afgesproken.' 

Openbaar vervoer

Wethouder Rik van der Linden van verkeer wijst op het belang van bouwen langs het spoor in Zuid-Holland. 'Het Rijk ondersteunt niet voor niets drie projecten langs 'de oude lijn' van Leiden naar Dordrecht met een bijdrage. Er is een grote samenhang tussen het ontwikkelen van hoogwaardig openbaar vervoer en de bouw van nieuwe woonwijken.'

Tweede bijdrage

Het is al de tweede keer dit jaar dat de gemeente een bijdrage krijgt toegekend uit de Woningbouwimpuls. Bij de vorige ronde in februari kreeg Dordrecht €3,5 miljoen voor de ontwikkeling van 510 woningen aan de Spuiboulevard, waar kantoren plaats maken voor woningen. Die bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen. Er komt nog een vierde ronde waarvoor gemeenten projecten kunnen indienen. Bij de derde ronde heeft het ministerie in totaal €253 miljoen toegekend aan 33 gemeenten, voor de bouw van 44.277 woningen. De regeling is bedoeld om het woningtekort in Nederland in te lopen.

Op www.dordrecht.nl/spoorzone leest u meer over de plannen voor de Spoorzone.