Maak het gezellig in de zomer zonder houtstook

Het is steeds vaker in het nieuws: de houtkachel of vuurkorf vervuilt onze lucht. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen bereid zijn rekening te houden met hun buren, als ze weten wát ze eraan kunnen doen.

Wij verzamelden wat tips:

  • Gebruik bij voorkeur een grillplaat of elektrische bbq
  • Of kies eens voor kaasfondue voor de koude zomeravonden
  • Vraag uzelf af of u een vuurkorf echt nodig heeft voor de gezelligheid
  • Kies liever voor een gashaard
  • Stookt u toch liever met hout? Stook dan minder en sla af en toe een dagje over.

Gezondheidsklachten

Het stoken van hout is ongezond. Bij stoken komt rook vrij. En rook is altijd ongezond. Ongeveer 23% van het fijnstof wordt door houtrook veroorzaakt. Dat is meer fijnstof dan verkeer uitstoot. Ook veroorzaakt het ongeveer 9% van gezondheidsklachten. Dat is een flink aandeel. Daarom maakt het uit als mensen ermee aan de slag gaan.

Zorg ik zelf voor overlast?

Veel mensen stoken zonder dat het weten al jaren verkeerd. Of ze hebben niet door dat anderen er last van hebben. Het is ook lastig om naar je buren te stappen om aan te geven dat u er last van heeft. Uit onderzoek blijkt dat drie van vier houtkacheleigenaren kleine maatregelen wil nemen om de rook te verminderen. Deel daarom juist deze tips met uw hout stokende buren, vrienden en familie.

Tips delen via social

Deel ook uw tips via social media! Gebruik daarvoor de volgende hashtags: #gezelligzondervuurkorf #bedanktbuur #schonelucht