Paasweekend en de finishlijn in zicht

Burgemeester Kolff blikt terug op het paasweekend van vorig jaar. En hij kijkt vooruit naar de finishlijn die in zicht is.

Beste Dordtenaren,

'Hoe gaat het? Ook zin in het paasweekend?' Dit schreef ik een jaar geleden op social media voorafgaand aan het paasweekend toen. Toen zaten we nog in een periode dat stapje voor stapje minder mogelijk werd. Evenementen waar we toen ook zo naar uitkeken, konden niet doorgaan en organisatoren zeiden toen 'hopelijk tot volgend jaar'. En daar zitten we dan... het is volgend jaar en wie had gedacht dat we er nog steeds middenin zouden zitten?

Wat mij vooral van vorig voorjaar is bijgebleven, is de onzekerheid die we toen hadden. We zagen vooral de verschrikkelijke beelden uit Italië en hoopten dat we met de maatregelen die we toen namen, veel leed konden besparen. En we hebben met elkaar veel leed weten te besparen. Dan heb ik het natuurlijk niet over al die opofferingen die ondernemers, zorgverleners en wij met elkaar hebben moeten doen om verdere verspreiding van het virus tegen te houden. Ik heb het over mensen die ziek worden en zelfs zouden komen te overlijden als we geen maatregelen hadden getroffen. Ik sta er niet altijd bij stil maar ik realiseer mij dat we echt veel erger hebben voorkomen. Dat klinkt raar in de wetenschap dat 16.000 mensen zijn overleden aan het coronavirus. Maar zonder de getroffen maatregelen zou dit aantal nog vele malen groter zijn. We weten waar we het voor doen.

Die onzekerheid van toen is soms overgegaan in wanhoop, stress, of soms ook in gelatenheid. Maar die onzekerheid is ook veranderd in zekerheid over de oplossing. We hebben inmiddels vaccins die ons gaan bevrijden van de vrijheidbeperkende maatregelen die we nu zo langzamerhand echt zat zijn.

Het tempo van de vaccinaties is vaak onderwerp van gesprek en ligt regelmatig onder een vergrootglas. Er gaat gelukkig veel goed, de controle op veiligheid is streng en het vaccinatietempo in Nederland is versneld. En dat is goed nieuws! Ik heb de cijfers er nog een keer op nageslagen en er worden echt stappen gezet. Natuurlijk willen diegenen die gevaccineerd willen worden, liever vandaag dan morgen een prik, maar voor het beeld: elke seconde krijgt iemand in ons land een vaccinatie toegediend. Dat betekent dat we elke seconde dichterbij het versoepelen van de maatregelen komen. Want vaccineren is de belangrijkste stap naar een samenleving zonder coronaregels!

En natuurlijk willen we sneller, en moeten we soms ook sneller, maar we zijn nu echt bijna bij de finishlijn. En jullie weten het, met de finish in zicht, moet je niet verslappen. Het virus – onze tegenstander die in opmars is – kan ook nog een sprintje inzetten. We moeten met elkaar volhouden en nog een paar hordes over. Die hordes staan symbool voor de maatregelen die onze vrijheid beperken. Daar moeten we ons echt aan houden om weer zo snel mogelijk de samenleving op orde te krijgen.

Wij eilandbewoners kunnen dat.

Dordtenaren, wees een beetje lief voor elkaar maar houd afstand. Met de finishlijn in zicht, komt dat goed!

Wouter Kolff
Burgemeester