Herdenken in Dordrecht

Ook dit jaar hebben de Corona-maatregelen effect op de herdenkingen in Dordrecht.

Op 4 mei is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil.

Sumatraplein

De Dodenherdenking van 4 mei op het Sumatraplein gaat in aangepaste vorm door. Vanwege de Corona-maatregelen is de herdenking wel anders dan gebruikelijk. Op een sobere en ingetogen wijze herdenken we allen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of op andere wijze zijn getroffen. De herdenking begint kort voor 20.00 uur, zonder publiek en zonder vertegenwoordiging van de overige collegeleden, raadsleden en maatschappelijke organisaties. Ook blijft vrijwel al het ceremonieel vertoon achterwege.

De Stille Tocht die altijd voorafgaat aan de herdenking, kan niet doorgaan. Dit geldt ook voor de interchristelijke herdenkingsdienst, die nu voor de tweede keer sinds 1946 geannuleerd is. De laatste jaren organiseerde het Platform Dordtse Kerken deze dienst in de Singelkerk. Ook de Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht heeft het herdenkingsconcert afgelast. Dat zou traditiegetrouw in de Wilhelminakerk zijn.

Op het Sumatraplein leggen burgemeester A.W. Kolff en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, de heer D.F.M. Schalken-den Hartog, kort voor 20.00 uur een krans bij het monument namens het gemeentebestuur. Daarna houdt de burgemeester zijn traditionele 4 mei-toespraak. De voorzitter van het Centraal Comité Oranjedag Dordrecht en de kinderburgemeester Lucas van Dijk besluiten vervolgens de herdenking. Zij plaatsen een krans ter nagedachtenis aan allen die sinds 1940 in oorlogssituaties en bij vredemissies zijn  omgekomen.

Thuis herdenken

Vanwege de Corona-maatregelen vragen we Dordtenaren dringend om niet naar het Sumatraplein te komen. U kunt de herdenking thuis volgen via RTV Dordrecht op tv of online via de livestream.

Om 19.58 uur wordt tijdens de Dodenherdenking 30 seconden het signaal Taptoe geblazen. Daarna volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Net als vorig jaar roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei alle geoefende blazers op om het Taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. U kunt de bladmuziek downloaden op de websitevan het Nationaal Comité: www.4en5mei.nl/muziek

Na de twee minuten stilte kan iedereen thuis het Wilhelmus meezingen.

U kunt digitaal een bloem leggen bij het oorlogsmonument op het Sumatraplein via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. U kunt ook kiezen voor een ander monument in Dordrecht.

Uitzending van RTV Dordrecht

RTV Dordrecht maakt een speciale live-uitzending rondom de herdenking vanaf het Sumatraplein. De uitzending staat stil bij het belang van herdenken en de waarde van vrijheid. RTV Dordrecht doet dit met gasten op locatie en fragmenten uit de bijzondere documentaire-serie ‘75 jaar vrijheid’. Dit is een productie van de omroep zelf, waarin Dordtenaren vertellen over wat ze tijdens de oorlogsjaren hebben meegemaakt in Dordt.

Daarnaast zendt de omroep de sobere ceremonie in Dordrecht live uit, met de kransleggingen en de speech van de burgemeester. De uitzending sluit af met de toespraak van André van Duijn tijdens de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam.

De uitzending van RTV Dordrecht begint dinsdag 4 mei om 19.30 uur en duurt tot 20.25 uur. U kunt het programma live zien op TV Dordrecht en online via de livestream. U vindt TV Dordrecht op de kanaalnummers: Ziggo 36, KPN 1383 en Vodafone720. Het programma wordt herhaald tot dinsdag 5 mei 18.00 uur.

Overige herdenkingsplechtigheden in Dordrecht

Vanwege de Corona-maatregelen gaan de volgende herdenkingsplechtigheden dit jaar niet door:

  • 2 mei: de jaarlijkse herdenking bij het Oorlogsmonument en het Indië-monument op de algemene begraafplaats Essenhof. Omdat ze nu niet kunnen worden voorgelezen, staan de namen van de omgekomen militairen (pdf, 72 kB) op deze website.
  • 4 mei: de herdenking op de begraafplaats Zuidendijk
  • 8 mei: de herdenking van de Stichting Artilleriemonument Dubbeldam op het Damplein
  • 8 mei: de herdenking van de Vereniging Oud Pontonniers en Torpedisten (VOPET) op de algemene begraafplaats Essenhof
  • 13 mei: de herdenking van de Stichting Bombardement Moerdijkbrug bij het monument aan de Rijksstraatweg

Vlagprotocol op 4 en 5 mei

Ook dit jaar mag u op 4 mei de Nederlandse vlag de hele dag, van zonsopgang tot zonsondergang, halfstok hangen.

Op Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, zijn alle geplande festiviteiten in Dordrecht geannuleerd. Wel wordt iedereen opgeroepen om de Nederlandse vlag in top te hangen.