Burgemeester Wouter Kolff: 'Nu ziet het er toch echt naar uit dat we stap voor stap meer vrijheid krijgen'

Beste Dordtenaren,

Regelmatig heb ik het afgelopen jaar gesproken over 'stip aan de horizon', 'nog even doorzetten', 'we zijn er bijna' en 'het einde is in zicht'. Soms op basis van dalende besmettingen, soms in de hoop dat er een einde komt aan deze coronacrisis.

Maar nu ziet het er toch echt naar uit dat we stap voor stap meer vrijheid krijgen. Er ligt nu een openingsplan. En dat is goed nieuws. Dit betekent dat er steeds meer mogelijk wordt. Niet omdat we nu niet in die derde golf terecht zijn gekomen, want dat zijn we wel, maar als die golf over het hoogtepunt heen is, kan er meer.

De druk op de ziekenhuizen is nu nog enorm, maar kan snel afnemen als we de komende weken goed opletten, afstand houden en thuisblijven bij klachten.

In eerste instantie zal er meer buiten mogelijk zijn. Buiten is de kans op besmetting bijna 20 keer minder dan binnen. Buiten is er bovendien meer afstand mogelijk.

Mijn pleidooi aan het kabinet afgelopen week was dan ook om snel buiten meer mogelijk te maken en daarna binnen. Dus liever eerst op een terras buiten, dan meer mogelijkheden voor activiteiten binnen.

Eerst meer ruimte voor bezoek aan een pretpark, kinderboerderij of dierentuin, daarna snel weer theater- en museumbezoek. Eerst sport buiten zonder publiek, daarna weer met publiek. Zo maken we steeds grotere stappen terug naar normaal.

Dordtenaren, ik had nooit gedacht dat het woord 'openingsplan' een glimlach op mijn gezicht zou brengen. Een raar woord maar wel met een fantastische lading. Na de eerste stap die waarschijnlijk op 28 april in zal gaan, moeten we nog een aantal vervolgstappen zetten om uiteindelijk volgens planning van het kabinet op 7 juli de één na laatste stap te zetten. Dan moet er een situatie zijn ontstaan waarbij vrijwel alles weer mogelijk is.

Aan de laatste stap is nu nog geen datum gehangen. Deze stap is kort en krachtig en wordt omschreven als 'Einde maatregelen'.

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik kijk daar enorm naar uit. Niet voor mijzelf maar voor iedereen die zo hard getroffen is door deze coronacrisis.

Einde maatregelen……was het maar alvast zover.

Houd vol Dordtenaren; samen maken we het openingsplan mogelijk!

Wouter Kolff
Burgemeester