Burgemeester Wouter Kolff: 'Hopelijk hebben jullie genoten van een mooie zonnige Koningsdag'.

Beste Dordtenaren,

Hopelijk hebben jullie genoten van een mooie zonnige Koningsdag. Natuurlijk geen dag zoals we die eigenlijk hadden willen vieren maar ik hoop toch dat ook jullie het er het beste van hebben gemaakt.

Ik heb de dag ervoor veel Dordtenaren in het zonnetje mogen zetten en een onderscheiding namens de Koning mogen overhandigen. Dordtenaren die zich allen belangeloos inzetten voor onze samenleving. Eigenlijk zouden veel meer mensen in het zonnetje gezet moeten worden. Daarom zijn mijn gedachten die dag bijvoorbeeld ook uitgegaan naar iedereen die keihard werkt om ons uit deze vreselijke coronacrisis te halen.

Er zijn gelukkig inmiddels versoepelingen in de maatregelen. De avondklok is er niet meer en de terrassen mogen open. Fijn dat het kan en toch ook nog wel spannend. Maar als we ons houden aan de basismaatregelen, zoals 1,5m afstand houden, thuisblijven bij klachten en goede hygiëne, heb ik er vertrouwen in dat we de goede kant op gaan.

Want dat is wel de kant waar we heen moeten. De druk op de zorg is nog steeds enorm hoog. Ik gun iedereen ontspanning op een terras maar ik gun al het zorgpersoneel ook iets meer ontspanning. Dat kan alleen als het aantal patiënten daalt.

Maar met deze versoepelingen is een eerste stap in de richting van het 'normale' gezet. Als we ons aan de basismaatregelen houden, zijn we sneller van die andere vrijheidsbeperkende maatregelen af en krijgen we snel alle vrijheden terug.

Over vrijheid gesproken. Dinsdag is het 4 mei en staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog. Ook dat doen we net als vorig jaar anders dan we gewend waren. Op het Sumatraplein leg ik kort voor 20.00 uur namens het gemeentebestuur een krans bij het monument. Daarna volgt mijn traditionele 4 mei-toespraak. We kunnen elkaar dan helaas niet zien maar de uitzending is wel live op RTV Dordrecht te volgen en online via www.dordrecht.nl.

Ook Bevrijdingsdag vieren we niet zoals we gehoopt hadden. Maar gelukkig kunnen we op veel verschillende manieren stilstaan bij de vrijheid waar vorige generaties zo hard voor hebben gestreden. Natuurlijk staan we dan ook stil bij de vrijheden die we nu tijdelijk moeten missen. Maar dat gemis is echt niet te vergelijken met de gruwelijkheden uit de Tweede wereldoorlog.

Beste Dordtenaren,

Ik hoop dat het steeds wat beter gaat met jullie. Probeer te genieten van de mooie dingen in het leven.

Wouter Kolff
Burgemeester